Ένα από τα πιο μαγευτικά γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο είναι το βουνό Ausangate των Περουβιανών Άνδεων. Το βουνό έχει πολύχρωμες ρίγες που κυμαίνονται από τιρκουάζ και μοβ μέχρι καφέ και χρυσό, εξαιτίας των οποίων ονομάζεται και “βουνό-ουράνιο τόξο”. Η πρόσβαση σε αυτό το… “ζωγραφισμένο βουνό” είναι δύσκολη, αφού απαιτείται πεζοπορία αρκετών ημερών, αλλά το αποτέλεσμα της θέας αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω.
Το βουνό θεωρείται ιερό από τους Περουβιανούς και αποτελεί τόπο καθημερινής λατρείας και προσφοράς από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές. Βρίσκεται σε υψόμετρο 6.384 μέτρων, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της μεγάλης πόλης Cusco. Η γεωλογία της περιοχής είναι εντυπωσιακή, από ψηλούς γρανιτικούς βράχους μέχρι παγετώνες που έχουν διαβρώσει μεγάλες κοιλάδες.
Οι Άνδεις είναι μια απίστευτα πολύπλοκη ορεινή αλυσίδα που εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής άκρης της νοτιοαμερικανικής ηπείρου. Η υποβάθμιση της πλάκας Nazca κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής δημιούργησε σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σπάνιας και ποικίλης ορυκτολογίας στις οροσειρές των Άνδεων.
Ο χρωματισμός του βουνού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καιρικές συνθήκες και στην ορυκτολογία. Το κόκκινο χρώμα των ιζηματογενών στρωμάτων οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου, ενώ ο έντονος κίτρινος χρωματισμός στο θειούχο σίδηρο. Ο χλωρίτης συχνά δίνει τις πράσινες αποχρώσεις και ανάλογα με τον καιρό τα χρώματα στο βουνό φαίνονται λιγότερο ή περισσότερο έντονα.