Σήριαλ έχουν γίνει οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς χθες, ματαιώθηκε για τρίτη φορά, μετά τις 15 και 17 Φεβρουαρίου, η εκλογική διαδικασία. Φοιτητές, μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών (ΕΣΔΕΠ) και διοικητικοί παρεμπόδισαν καθηγητές που επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο της Νομικής για να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας.
Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ και το Σωματείο διοικητικών υπαλλήλων με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της εκλογικής διαδικασίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής να προχωρήσει σε επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών.
Με έγγραφό του που απέστειλε στις πρυτανικές αρχές και προωθήθηκε στο υπουργείο, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ ζήτησε την αναστολή ισχύος της Οργανωτικής Επιτροπής, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που κατέθεσαν 19 ΑΕΙ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την ταξινομική ψήφο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, πρόκειται για αίτημα που «δεν έχει ούτε νομική, ούτε λογική ισχύ» εφόσον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ οι νόμοι εφαρμόζονται κανονικά.
Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, 114 πανεπιστημιακοί ζήτησαν με επιστολή τους στον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο, την οποία κοινοποίησαν μεταξύ άλλων στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, να διασφαλίσει από τη θέση του την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε να μην εμποδιστεί κανένας καθηγητής του ΑΠΘ να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Οποιαδήποτε παρακώλυση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά μας δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, είναι παράνομη και αντίθετη στις προβλέψεις του νέου νόμου και συνιστά αξιόποινη πράξη» αναφερόταν στην επιστολή.
Σε προχθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης τόνισε πως είναι κατά κάθε μορφής βίας. «Η παρεμπόδιση των διαδικασιών δεν τιμά κανέναν, συσσωρεύονται οι αρνητικές εντυπώσεις για τα δημόσια Πανεπιστήμια και γι αυτό χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο κ. Μπαμπινιώτης θα συναντηθεί πάντως με τους πρυτάνεις την Παρασκευή.
Την παραίτησή τους στον υπουργό Παιδείας υπέβαλαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών του ΑΠΘ, που ήταν επιφορτισμένη με την διοργάνωση της ψηφοφορίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης.
Η τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή, που συνεδρίασε μετά την ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας αποφάσισε ότι η «περαιτέρω παραμονή της στερείται αντικειμένου και νοήματος», καθώς η προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου της έχει λήξει (στις 16/1/2012) ανυπαίτια, γεγονός, που όπως επισημαίνει, «εξελίσσεται πλέον σε ένα είδος ομηρίας της, χωρίς εμφανή προοπτική». Στην Επιτροπή συμμετείχαν ο πρώην πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, ως πρόεδρος, και οι πρώην αντιπρυτάνεις, Σταύρος Πανάς, Αθανασία Τσατσάκου, Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη. Όπως εκτιμάται, ο ορισμός των νέων μελών της Οργανωτικής Επιτροπής θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία της αρχαιότητας των μελών ΔΕΠ, σε μελλοντικό χρόνο.
Ψήφισμα της Συγκλήτου
Νωρίτερα, συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με μοναδικό θέμα συζήτησης την διεξαγωγή των εκλογών. Τα μέλη της Συγκλήτου εκτίμησαν ότι η Οργανωτική Επιτροπή «έχει ολοκληρώσει το έργο της» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει νέος διάλογος σε νέα βάση για όσα συμβαίνουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ οι σχετικές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου.
Προανάκριση για την ένταση που σημειώθηκε χθες στο ΑΠΘ διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε φυσικά πρόσωπα.