Την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Θέρμης ο 3ος Λαϊκός Δρόμος «Θυσίας και Μνήμης».
Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του δήμου Θέρμης, του Σωματείου ‘ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ’ Θέρμης και του Αθλητικού Φυτώριου Στίβου ‘ΑΔΩΝΙΣ’ Θέρμης σε συνεργασία με την ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης.
Φέτος θα υπάρχουν δύο διαδρομές, μία για τους ενήλικούς αθλητές συνολικού μήκους 5.000 μ. και άλλη μία για παιδιά συνολικού μήκους 1.500 μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί φόρος τιμής στους 353.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξοντώθηκαν το διάστημα 1916-1923 στις ‘λευκές πορείες’. Πορείες θανάτου χωρίς προορισμό στα χιονισμένα βουνά του Πόντου.
Σε σχετικό σημείωμα για τον 3ος Λαϊκό Δρόμο «Θυσίας και Μνήμης» τονίζονται τα εξής: «Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έχουμε βάλει ένα στοίχημα : όπως άντεξαν οι πρόγονοί μας, θα αντέξουμε κι εμείς. Θα τα καταφέρουμε. Με τον αγώνα αυτόν αποδεικνύουμε ότι υπάρχουμε και προσπαθούμε να μη χάσουμε αξίες που ο αθλητισμός, με την κλασσική σημασία του όρου, μπορεί να προσφέρει. Αξίες τόσο παρεξηγημένες, ταλαιπωρημένες και ίσως ξεχασμένες, όπως η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η συνεργασία, ο σεβασμός στον πολιτισμό και στη διαφορετικότητα».