Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Παραίτηση Καπελέρη μετά τη δίωξη

Παραίτηση Καπελέρη μετά τη δίωξη
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων υπέβαλε χθες ο Γ. Καπελέρης, μετά σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του ήρθε μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και την επιβολή προστίμων.

Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης έδωσε χθες το πρωί παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, σχετικά με τη μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ο κ. Πεπόνης, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Μουζακίτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Φέρεται να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Μετά την εισαγγελική παραγγελία, του υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησαν από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του «προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων- παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Πρατηριούχοι: Άδικη η δίωξη

Πάντως, στήριξη στον κ. Καπελέρη παρέχουν οι πρατηριούχοι με χθεσινή τους ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και λανθασμένη την απόφαση να του ασκηθεί ποινική δίωξη για την γνωστή, όπως αναφέρουν, εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα «Ήφαιστος».

«Όπως έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον «Ήφαιστο». Αφ΄ ότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της. «Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει», σημειώνει η ΠΟΠΕΚ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην είδηση άσκησης της ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη. Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφέρει ότι «εγείρει μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα». Σύμφωνα με τον ίδιο «το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης».

«Για όλα αυτά, δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη. Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία».

«Το δεύτερο κρούσμα αναξιοπιστίας στο χώρο του οικονομικού εγκλήματος μεγιστοποιεί τον προβληματισμό μας, κατά πόσον ο ευαίσθητος αυτός τομέας, η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την Εκτελεστική Εξουσία» ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ το οποίο προσθέτει ότι περιμένει «μία έντιμη απάντηση» από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως η παραγγελία για την άσκηση της δίωξης «εγείρει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική συγκυβέρνηση». Υπέρ της συγκρότησης ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, απαλλαγμένου από τις λογικές του συμβιβασμού τάχθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την ελπίδα «να μην παρεμποδιστεί στο εξής η Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως όχι μόνο στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά συνολικά στις σκοτεινές ‘φορολογικές διευκολύνσεις’ του τύπου 4-4-2 που συντέλεσαν στα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα».

Αιχμές για το κλείσιμο της έρευνας για την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων

Τρεις μέρες μετά το κλείσιμο της έρευνας του Αρείου Πάγου η οποία αφορούσε τους λόγους που επικαλέσθηκαν στην επιστολή-παραίτησής τους, την περασμένη Τετάρτη, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, ο δεύτερος, με χθεσινές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, φέρεται να εξέφρασε προβληματισμό για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, ενώ ανέφερε ότι έχουν στα χέρια τους ονόματα και στοιχεία.

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Μουζακίτη έχει ως εξής: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;».

Πάντως, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου εκφράστηκαν απορίες ως προς τις δηλώσεις αυτές, ενώ επισημαίνεται ότι το πόρισμα του κ. Μακρή θα ανασυρθεί αμέσως από το αρχείο μόλις οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης καταθέσουν νέο υπόμνημα και θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Μακρής, γνωστοποιούσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αναφέροντας σε σχετικό του έγγραφο ότι «αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε». Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ. Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Παραίτηση Καπελέρη μετά τη δίωξη

Αυξάνεται στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία