Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Στον τόπο που γεννήθηκε έρχεται «Το Τρίτο Στεφάνι»

Στον τόπο που γεννήθηκε έρχεται «Το Τρίτο Στεφάνι»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στον τόπο που γεννήθηκε έρχεται «Το Τρίτο Στεφάνι». Η επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή ανεβαίνει από σήμερα, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων, του Εθνικού Θεάτρου και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Είναι πολύ συγκινητική η μεταφορά του έργου, όχι μόνο από το βιβλίο στη σκηνή, αλλά και από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο μέρος του διαδραματίζεται σε αυτή την πόλη. Πράγματα που στην Αθήνα τα αντιμετωπίζαμε ως τοπωνύμια, εδώ παίρνουν την πραγματική τους διάσταση. Ερχόμαστε στον τόπο που γέννησε το έργο. Ο Ταχτσής μεγάλωσε εδώ, η Θεσσαλονίκη ήταν η γενέτειρά του», σημείωσε χθες από την πόλη μας ο Σταμάτης Φασουλής που υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η μεταφορά του βιβλίου που ξεπερνά τις 200 σελίδες σε μια ολοκληρωμένη παράσταση ήταν κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο, όμως σε αυτό του το εγχείρημα είχε πολύτιμους συμπαραστάτες τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε. «Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα αν είχα άλλους πρωταγωνιστές» ομολόγησε.

Όπως είπε, οι ερμηνείες είναι ζωντανές και ακόμα και στους πιο μικρούς ρόλους βγαίνει μια ιστορία.

Στη γλώσσα που χρησιμοποιείται στο έργο, αλλά και στο πόσο επίκαιρο είναι αναφέρθηκε η Φιλαρέτη Κομνηνού. «Ήταν μια εμπειρία να παίξω με αυτή τη γλώσσα που είναι μια μείξη από καθαρεύουσα, δημοτική, γαλλικά κλπ. Οι ηρωίδες του έργου είχαν τη δύναμη για επιβίωση. Το Τρίτο Στεφάνι είναι ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο έργο που οι φράσεις του έχουν άλλο βάρος σήμερα και ο θεατής που έρχεται βλέπει έναν καθρέφτη του εαυτού του», τόνισε η γνωστή ηθοποιός που ερμηνεύει το ρόλο της Νίνας.

Για τη Νένα Μεντή, που τώρα υποδύεται την Εκάβη, ενώ στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου είχε παίξει τη Νίνα, η Θεσσαλονίκη δεν είναι άγνωστος προορισμός. «Ήρθα για πρώτη φορά το 1967 με την Έλλη Λαμπέτη. Από τότε έρχομαι εδώ σχεδόν με κάθε παράσταση που ανεβάζω στην Αθήνα. Και πέρα από το ότι το έργο διαδραματίζεται και σε αυτή την πόλη, έχω μια βαθιά σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη γιατί εδώ πέθανε ο πατέρας μου», δήλωσε η κα Μεντή.

Το έργο

Τι θα δούμε επί σκηνής; 918 (!) κοστούμια και πολλές εναλλαγές σκηνικών, με τρόπο που να φέρνουν στο νου ότι το ένα είναι προέκταση του άλλου.

«Το Τρίτο Στεφάνι» είναι ένα έργο αυτοβιογραφικό με πρόσωπα από τη ζωή και τις μνήμες του συγγραφέα, που σκιαγραφεί με πρωτόγνωρο για την εποχή του τρόπο ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης.

Δύο γυναίκες οικείες, γεμάτες δύναμη και αδυναμίες, ξετυλίγουν μπροστά μας το νήμα της ζωής τους: γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Η προσωπική, μικρή τους ιστορία είναι δεμένη με τη μεγάλη ιστορία, με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας – τα κυριότερα γεγονότα του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα – ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή – περνάνε μπροστά μας. Άλλοτε καθοριστικά και άλλοτε σαν φόντο σε ένα συναισθηματικό τοπίο.

Το τρίτο στεφάνι της Νίνας, ο τελευταίος γάμος της με τον άνδρα της και γιο της Εκάβης, είναι το σημείο που η ιστορία ξεκινά και τελειώνει. Ένας κύκλος που κλείνει μέσα του όλο το πάθος των δύο ηρωίδων για τη ζωή, τον αγώνα για επιβίωση, τη σκληρότητα, την τρυφεράδα αλλά και το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους, που μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου.

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Κοστούμια: Ντέννη Βαχλιώτη, Μουσική σύνθεση-επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου, Κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη, Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος,

Διανομή: Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη και είκοσι ακόμη ηθοποιοί.

Ώρα έναρξης: Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 19:00. Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων: 20€ (Δ’ Ζώνη), 25€ (Γ’ Ζώνη) - 30€ (Β’ Ζώνη) - 35€ (Α’ Ζώνη) – 40€ (Διακεκριμένη Ζώνη), ενώ τα φοιτητικά στοιχίζουν 20€

Προπώληση: Από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στο Μέγαρο (10:00 – 18:00),

και στην Πλατεία Αριστοτέλους (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:30 / Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00). Για πληροφορίες & κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλ 2310 895938 – 9 και στο www.tch.gr.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Στον τόπο που γεννήθηκε έρχεται «Το Τρίτο Στεφάνι»

Ύποπτη συνωμοσίας