Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Εικόνες διάλυσης! «Η Ηλεία πρέπει να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη» - Δραματική η κατάσταση στο νομό – Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Εικόνες διάλυσης! «Η Ηλεία πρέπει να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη» - Δραματική η κατάσταση στο νομό – Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Χαριστική βολή ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό Ηλείας το Σαββατοκύριακο. Μετά τις φοβερές πυρκαγιές του 2007, οι κάτοικοι της περιοχής, βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, να μετρούν πληγές από τις καταρρακτώδεις βροχές που «έπνιξαν» το νομό.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, αρκετά σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη συσσώρευση υδάτων, 85 ασθενείς μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο Πύργου σε άλλα νοσοκομεία λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης και των πλημμυρισμένων υπογείων και εργαστηρίων, φέρετρα ξεθάφτηκαν, οι εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ μετατράπηκαν σε μια απέραντη λίμνη, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής του νομού Γιώργος Κοντογιάννης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο νομός Ηλείας έχει επί της ουσίας εγκαταλειφθεί από την πολιτεία, παρά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχτεί, όπως οι φοβερές πυρκαγιές του 2007 και σημειώνει πως αν το κράτος είχε ενισχύσει τις υποδομές του νομού, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει στα άκρα. «Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αυτονόητο ότι η Ηλεία πρέπει να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη», υπογραμμίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής, που ζητεί να αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα 104 εκατ. ευρώ του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που προκλήθηκε στον Πύργο.

«Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, διατηρούμε την ψυχραιμία μας» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι έχει διαλυθεί όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου και είναι αδύνατη η επικοινωνία με τα τοπικά διαμερίσματα.

Το χρονικό της βιβλικής καταστροφής

Η βιβλική καταστροφή στην Ηλεία άρχισε το βράδυ του Σαββάτου, οπότε εκδηλώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Γρήγορα το χαλάζι έδωσε τη θέση του στις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησαν πολλά προβλήματα, ειδικά στην περιοχή του Κάμπου, όπου πλημμύρισαν σπίτια και η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει δύο γυναίκες. Η έκταση της καταστροφής αποκαλύφθηκε την Κυριακή το πρωί, όταν το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους δρόμους του Πύργου να καλύπτονται από νερό ύψους 70 εκατοστών και τεράστιες αγροτικές εκτάσεις στην κεντρική Ηλεία να έχουν πλημμυρίσει.

Η Πυροσβεστική, που βρίσκεται σε επιφυλακή σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα, ενώ απεγκλώβισε συνολικά είκοσι δύο άτομα σε διάφορες περιοχές, που κινδύνευαν να πνιγούν από τα ορμητικά νερά. Στις επιχειρήσεις συνέδραμαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τους γύρω νομούς, ένα ελικόπτερο «Super Puma», η 6η ΕΜΑΚ και στρατιώτες.

Οι ζημιές στον νομό Ηλείας είναι πραγματικά τεράστιες. Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, δεκάδες αυτοκίνητα θάφτηκαν στις λάσπες, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις καλύφθηκαν από το νερό της βροχής και των ρεμάτων που «φούσκωσαν», θερμοκήπια διαλύθηκαν και πολλά ζώα πνίγηκαν. Το νερό πλημμύρισε μέχρι και το νοσοκομείο του Πύργου, που εκκενώθηκε προληπτικά και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πύργου - Τριπόλεως διακόπηκε.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες στην Ηλεία είχαν ως αποτέλεσμα τον πνιγμό μιας 82χρονης γυναίκας, που εντοπίστηκε νεκρή στη θέση Λίθαρος, στη Βαρβάσαινα. Τραγικό θάνατο εξαιτίας της κακοκαιρίας βρήκε και ένας 75χρονος μοτοσικλετιστής στην Κέρκυρα, που καταπλακώθηκε από δέντρο που έσπασε από τους σφοδρούς ανέμους. Το τρίτο θύμα του καιρού ήταν μια 75χρονη γυναίκα από το Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, που καταπλακώθηκε από στέγαστρο, το οποίο υποχώρησε λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που το κάλυπτε.

Ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 26210 81036, όπου μπορούν να απευθύνονται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.

Προβλήματα και σε άλλες περιοχές

Προβλήματα από ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης (στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδας), όπου πλημμύρισαν σπίτια και εγκαταστάσεις. Στο χωριό Γρήγορο του νομού Ξάνθης πλημμύρισαν οκτώ σπίτια λόγο βροχόπτωσης και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να γίνουν αντλήσεις υδάτων. Στο χωριό Δέκαρχο του ίδιου νομού, λόγω υπερχείλισης καναλιού, πλημμύρισαν χωράφια.

Έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην πόλη της Ελευθερούπολης του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα την Κυριακή, να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ακόμα σε τμήμα της Εγνατίας οδού και να προκληθούν καταστροφές σε καλλιέργειες και καταστήματα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα

Μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες, που τοπικά αναμένονται έντονες, χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και στην Καστοριά, ενώ νεφώσεις και κατά τόπους βροχοπτώσεις έχουμε σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Ο υδράργυρος στη Φλώρινα έπεσε στους -3 βαθμούς Κελσίου, στους -2 στην Πτολεμαΐδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη στους 3 βαθμούς.

Λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, και στις επαρχιακές οδούς Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής (από το 42ο έως το 52ο χλμ.) και Αετού - Νυμφαίου. Αλυσίδες απαιτούνται στα ορεινά επαρχιακά οδικά δίκτυα της Κοζάνης, της Καστοριάς και των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας - Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμακτσαλάν, στην Πέλλα, και Καστανερής - Μεγ. Λιβαδίων, Δήμου Παιονίας, στο Κιλκίς.

Με προβλήματα διεξάγεται εξαιτίας παγετού η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλούς δρόμους του νομού Κιλκίς (Κιλκίς - Δοϊράνη - Προμαχώνα, Πολύκαστρο - Κιλκίς και Θεσσαλονίκη - Ευζώνους). Αλυσίδες απαιτούνται στους επαρχιακούς δρόμους Ν. Σάντας - Κέχρου (από 30ό χλμ.) και Ν. Σάντας - Δερείου - Σουφλίου, στη Ροδόπη.

Εξαιτίας πλημμύρας και πτώσης φερτών υλικών στο οδόστρωμα, η τροχαία διέκοψε την κίνηση των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Οικισμών Εξοχής - Μέλισσας και Ποταμιάς - Μάνδρας, στην Ξάνθη. Εξάλλου, στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού και παγετού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Αμαξάδες, Λίσσου και Κομψάτου (περιοχή Μωσάκου).

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Εικόνες διάλυσης! «Η Ηλεία πρέπει να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη» - Δραματική η κατάσταση στο νομό – Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Ζέα ή Ζειά: Η απαγορευμένη για μας τροφή των αρχαίων Ελλήνων και ο μυστικός βιολογικός πόλεμος