Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Τώρα μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο των ονείρων σας!

Τώρα μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο των ονείρων σας!
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Επιμέλεια ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΙΝΗΣ

Ο κόσμος των ονείρων αποτελούσε ανέκαθεν μια πηγή μυστηρίου και γοητείας. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να το εξηγήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν ονειρευόμαστε και ο σοφός λαός να εξηγήσει τι σημαίνουν τα όνειρα. Τα συμπεράσματα είναι περιορισμένα ως σήμερα για την ακριβή σημασία των ονείρων.

Όμως ακόμα και αν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον κόσμο των ονείρων, μια καινούργια μόδα των Βρετανών είναι να προσπαθούν να ελέγξουν τα όνειρα τους! Ο λονδρέζος Rory Mac Sweeney, οδοντογιατρός και ακόλουθος της νέας μόδας, εξηγεί στο BBC ότι αν καταφέρεις να ελέγξεις τα όνειρα σου, θα έχεις συνείδηση ότι ονειρεύεσαι, με αποτέλεσμα να μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να πετάς ανάμεσα από δέντρα ή στον ουρανό.

Τα τελευταία χρόνια αυτή η «τεχνική», δηλαδή να ελέγχεις τα όνειρα σου, έχει κερδίσει την προσοχή πολλών ανθρώπων αλλά και εταιρειών που κατασκεύασαν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και ειδικές μάσκες ύπνου για να επηρεάζουν τα όνειρα. Μία από αυτές τις εφαρμογές για κινητό είναι το Dream:ON, το οποίο έφτιαξε ο ψυχολόγος Richard Wiseman και το έχουν κατεβάσει περίπου 6 εκατ. άνθρωποι τις τελευταίες 6 εβδομάδες.

«Το αυξημένο ενδιαφέρον οδηγείται από την τεχνολογία», λέει ο Wiseman, του οποίου η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν το όνειρό τους πριν πέσουν στο κρεβάτι, παίζοντας συγκεκριμένους ήχους κατά τη διάρκεια του ύπνου που παραπέμπουν στο προεπιλεγμένο σκηνικό. «Όταν έχω επιλέξει κελάηδισμα, για παράδειγμα, ονειρεύτηκα ότι ήμουν σ' ένα καταπράσινο και ηλιόλουστο χώρο», λέει ένας χρήστης της εφαρμογής.

Ο Allan Hobson, νευροεπιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Harvard, προσπάθησε να διαπιστώσει αν όντως μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρα μας, αντιλαμβανόμενοι ότι τα βλέπουμε. Το πείραμα έδειξε ότι όντως μπορεί να υπάρξει μια σχετική συνείδηση του ονείρου από έναν άνθρωπο που κοιμάται. Από την άλλη ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι «ο έλεγχος των ονείρων είναι πολύ δύσκολος και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τον πετύχει κάποιος». Ακόμη όμως και οι εφαρμογές για κινητό ή άλλες εφευρέσεις δεν προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς που επιθυμούν να κάνουν ό,τι θέλουν κατά τη διάρκεια των ονείρων τους.

Η μόνη λύση λοιπόν είναι η εξάσκηση! Οι πεπειραμένοι γητευτές των ονείρων δηλώνουν ότι χρειάζεται πειθαρχία και προσπάθεια για να πετύχεις τον στόχο. Το πρώτο βήμα είναι να καταλαβαίνεις γρήγορα ότι αυτό που βλέπεις είναι ένα όνειρο και όχι η πραγματικότητα. Μάλιστα, ένας τρόπος για να το πετύχεις είναι κατά τη διάρκεια του ονείρου να κλείσεις τη μύτη και το στόμα σου. Αν καταφέρεις να αναπνέεις τότε σημαίνει ότι είσαι σε όνειρο που μπορείς στη συνέχεια να ελέγξεις.

Η Caroline McCready, η οποία συμμετέχει διαρκώς σε συναντήσεις και ομιλίες για τον έλεγχο των ονείρων, εξηγεί ότι η τεχνική αυτή έχει φοβερά αποτελέσματα: «Μέσα στα όνειρα σου μπορείς να πάρεις απαντήσεις για τον εαυτό σου, οι οποίες εμένα με βοηθούν να καταλάβω τους φόβους μου και να τους αντιμετωπίσω». Ο Hobson, από την άλλη έχει μια πιο απλή σκέψη για τη χρησιμότητα του ελέγχου: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει αυτογνωσία ή ψυχολογική βοήθεια, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει πάρα πολύ πλάκα! Είναι σαν πηγαίνεις σε ταινία και να μην πληρώνεις το εισιτήριο σου!» Τσάμπα ταινία κανείς;

Τι μπορεί να συμβολίζουν μερικά συχνά όνειρα

Οι αναφορές σε έλεγχο των ονείρων αρχίζουν από τον 8ο αιώνα και τους Θιβετιανούς Βουδιστές, για τους οποίους ήταν απλώς ένα στάδιο στην πρακτική της «γιόγκα των ονείρων». Το 1867 ο Marquis d'Hervey de Saint-Denys, ένας από τους πρώτους ονειρολόγους, έγραψε ένα ακόμη εγχειρίδιο οδηγιών με τίτλο « Όνειρα και πώς να τα καθοδηγήσετε», ενώ ο Ολλανδός ψυχίατρος, ο Frederick van Eeden, επινόησε τον όρο «διαυγή όνειρα» στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Φρόυντ μελέτησε συστηματικά τα όνειρα, τα οποία αποκάλεσε και τον «βασιλικό δρόμο προς το ασυνείδητο», θεωρώντας τα ως το καλύτερο δείγμα πεδίου δράσης του ασυνειδήτου. Στην σπουδαιότερη -σύμφωνα με τον ίδιο- εργασία του Η Ερμηνεία των Ονείρων, ανέπτυξε τα επιχειρήματα του περί της ύπαρξης του ασυνειδήτου αλλά και περιέγραψε μια μεθοδολογία για την πρόσβαση του ατόμου σε αυτό, μέσω του προ-συνειδητού.

-Η αίσθηση της πτήσης θα μπορούσε να είναι μια υποσυνείδητη εκδήλωση της ερωτικής επιθυμίας, σύμφωνα με ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόυντ.

-Η απώλεια των δοντιών ενός ατόμου θα μπορούσε να σημαίνει το φόβο της θνησιμότητας.

-Βλέπεις ότι σε κυνηγούν; Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι θέλετε να αποφύγετε κάτι.

-Αν έχετε όνειρα για το σύζυγο σας ότι είναι άπιστος μπορεί να εκφράζουν συναισθηματική ανασφάλεια ή χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Τώρα μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο των ονείρων σας!

Ο ΥΕΘΑ σε άσκηση βολών πυραύλων στην Κρήτη