Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρεις Έλληνες πίσω από την έκθεση «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο»

Από αριστέρα προς τα δεξιά: ο Νίκος Γκόγκολος, η Ελένη Γανιάρη και η Ελπινίκη Ψάλτη βρίσκονται ανάμεσα στην ομάδα σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης της έκθεσης «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο». © Museum of London www.museumoflondon.org.uk

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τρεις Έλληνες βρίσκονται ανάμεσα στην ομάδα σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης της έκθεσης «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο» που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 10 Ιουνίου στο Μουσείο του Λονδίνου, στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο λόγος για την Θεσσαλονικιά Ελπινίκη Ψάλτη, που είχε τη γενική ευθύνη συντονισμού και οργάνωσης της έκθεσης, την ελληνικής καταγωγής κα Ελένη Γανιάρη, που στο συγκεκριμένο πρότζεκτ είχε την ευθύνη για τη συντήρηση και εγκατάσταση των αντικειμένων της έκθεσης, και τον Κρητικό Νίκο Γκόγκολο, που ήταν υπεύθυνος για όλες τις διαδικασίες δανεισμού αντικειμένων από άλλα μουσεία.

Η έκθεση, που έχει ανοίξει τις πύλες της από τις 9/12/2011, γίνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς.

Ο Βρετανός συγγραφέας γεννήθηκε στις 7 Φλεβάρη του 1812. Και η επέτειος για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ποικίλους τρόπους (αφιερώματα, επανεκδόσεις έργων του, θεατρικά έργα, αλλά και έναν 24ωρο παγκόσμιο μαραθώνιο ανάγνωσης στο twitter που έγινε την περασμένη Τρίτη με πρωτοβουλία του British Council). Στο Λονδίνο η συγκεκριμένη έκθεση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει προς τιμήν του τα τελευταία 40 χρόνια.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, όπως το γραφείο και η καρέκλα του, δάνεια από τις συλλογές του Μουσείου Κάρολου Ντίκενς, καθώς και τα χειρόγραφα από τα πασίγνωστα έργα του, όπως «Δαβίδ Κόππερφιλντ», «Το Μυστήριο του Έντουϊν Ντρούντ» και «Οι Μεγάλες Προσδοκίες», δάνεια από το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για χειρόγραφα που σπάνια εκτίθενται στο κοινό, και φανερώνουν τον τρόπο γραφής του συγγραφέα, αλλά και τις διορθώσεις που έκανε στα κείμενά του.

Ακόμη η έκθεση περιλαμβάνει την ταινία «‘Η Άστεγη Σκιά» (‘The Houseless Shadow’) του Βρετανού σκηνοθέτη Γουΐλλιαμ Ρέιμπαν εμπνευσμένη από μια μελέτη του Ντίκενς με τίτλο «Νυχτερινοί περίπατοι» (‘Night Walks’). Στο φιλμ παρουσιάζονται οι ομοιότητες μεταξύ του σημερινού Λονδίνου και του Λονδίνου που περιέγραφε ο Ντίκενς πριν από 150 χρόνια αποδεικνύοντας πως το έργο του συγγραφέα παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό.

Γενικότερα η έκθεση αναπλάθει την ατμόσφαιρα του Βικτωριανού Λονδίνου (της πόλης-μούσας του συγγραφέα), το οποίο αποτέλεσε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και του πρόσφερε τον καμβά πάνω στον οποίο δημιούργησε τους ήρωές του και τις ιστορίες του.

Και παράλληλα προβάλλει θέματα που τον απασχόλησαν όπως η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες κα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 5 πόλεις στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού - Η αγγελία παράδειγμα
H αγγελία παράδειγμα για διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης που παρουσιάζει το Forbes κατατάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στις 5 προτάσεις στην Ευρώπη για...
Θεσσαλονίκη: Στις 5 πόλεις στην Ευρώπη για αγορά σπιτιού - Η αγγελία παράδειγμα