Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Πνίγηκε στα χημικά το κέντρο της Αθήνας

Πνίγηκε στα χημικά το κέντρο της Αθήνας
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Στο έλεος των κουκουλοφόρων και των δυνάμεων των ΜΑΤ παραδόθηκε χθες το κέντρο της Αθήνας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ξαναζήσει η χώρα τα τραγικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Αμέτρητα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και μολότοφ ήταν αρκετά ώστε να διαλύσουν τη μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση που είχαν οργανώσει οι Αγανακτισμένοι και τα συνδικάτα, μία συγκέντρωση που θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Αντίθετα κάποιοι, όπως αποδείχθηκε, είχαν άλλα σχέδια και σε αυτά τα σχέδια, όπως κατήγγειλαν δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα, βοήθησε και η αστυνομία. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε βίντεο το οποίο μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Άλτερ και στο οποίο φαίνονται κουκουλοφόροι να συνομιλούν σε… φιλικό επίπεδο με μέλη των ΜΑΤ με τα οποία είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι γνωρίζονται προσωπικά!

Η χρήση χημικών που γινόταν από τα ΜΑΤ από χθες το πρωί, όταν ακόμη οργανώνονταν οι διαδηλωτές, έδειχνε πως ήταν αποφασισμένοι να διώξουν τους πάντες από την πλατεία Συντάγματος. Μάλιστα χημικά έριξαν ακόμη και στην είσοδο του Μετρό, όπου έβρισκαν καταφύγιο οι διαδηλωτές και όπου είχε στηθεί και ένα ιατρείο στο οποίο μεταφέρονταν πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα (από τα δακρυγόνα) αλλά και τραύματα από χτυπήματα που είχαν δεχτεί!

Εν τω μεταξύ, οι μάχες εξελίσσονταν από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ μετά το μεσημέρι επεκτάθηκαν και σε άλλους δρόμους της πρωτεύουσας μετατρέποντάς την σε εμπόλεμη ζώνη. Στη Φιλελλήνων και στην Πανεπιστημίου είχαν στηθεί οδοφράγματα, ενώ υπήρχαν φωτιές μπροστά από τα Προπύλαια.

Το χρονικό ενός πολέμου

Δακρυγόνα, μολότοφ, πετροπόλεμος και πολίτες να τρέχουν φοβισμένοι για να γλιτώσουν συνθέτουν την πολεμική εικόνα που επικράτησε. Ήταν ένα σκηνικό που είχε «στηθεί» από το πρωί στο κέντρο της Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Το κέντρο της Αθήνας μύριζε... μπαρούτι από νωρίς. Είχαν άλλωστε προηγηθεί και τα γεγονότα της Τρίτης.

Μάλιστα από νωρίς είχαν στηθεί μπλόκα σε Καλλιμάρμαρο, Ρηγίλλης αλλά και έξω από την κύρια είσοδο της Βουλής στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει ασπίδα ασφαλείας για την ασφαλή διέλευση των βουλευτών, ενώ οι αγανακτισμένοι είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να αποκλείσουν ολόκληρη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης, 200 διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στη Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ευαγγελισμού από νωρίς, αρνήθηκαν να απομακρυνθούν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα ένταση δημιουργήθηκε και στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του Καλλιμάρμαρου, όταν κι εκεί περίπου 100 άτομα επιχείρησαν να κλείσουν τη δίοδο προς τη Βουλή. Και πάλι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και απομάκρυναν τους συγκεντρωθέντες προς τη λεωφόρο Βασ. Ολγας.

Σημειώνεται ότι από την αστυνομία είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, στη λεωφόρο Αμαλίας από την οδό Διάκου, στην οδό Σταδίου από την Αιόλου, στην οδό Πανεπιστημίου και στην Ακαδημίας, από όπου απαγορευόταν η έξοδος προς τη Βασ. Σοφίας.

Εν τω μεταξύ από το εμπόλεμο κλίμα δεν γλίτωσαν όλοι οι βουλευτές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως γύρω στις 10.00 πμ η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη δέχθηκε επίθεση με γιαούρτι από κουκουλοφόρο ενώ είχε σταματήσει με το ΙΧ της κατευθυνόμενη προς τη βουλή και συνομιλούσε με πολίτες. Εκείνη απάντησε κάνοντας το σήμα της νίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από τους οκτώ τραυματίες, επτά άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, οι δύο αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν ήδη αποχωρήσει, ενώ οι υπόλοιποι έξι είχαν εκδορές και μικροτραυματισμούς και αντιμετωπίστηκαν από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

Η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη

Από το μεσημέρι και μετά τα γεγονότα άρχισαν να παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γύρω από τη Βουλή, ομάδες διαδηλωτών πετούσαν πέτρες, καδρόνια και βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με τη ρήψη χημικών.

Τα επεισόδια εκτυλίσσονταν στην πλατεία Συντάγματος, στη Φιλελλήνων και στους γύρω δρόμους, όπου καίγονταν κάδοι απορριμμάτων, ενώ φωτιά πήρε και η είσοδος του υποκαταστήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία σβήστηκε με την παρέμβαση δύο οχημάτων της πυροσβεστικής.

Στη διάρκεια αυτή οι ομάδες των «Αγανακτισμένων» ήταν πλέον συγκεντρωμένες στη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ σε χώρο συγκέντρωσης διαδηλωτών είχε μετατραπεί και ο σταθμός του μετρό.

Στην περιοχή είχαν καταφθάσει πολλά ασθενοφόρα παρέχοντας πρώτες βοήθειες τόσο στους τραυματίες, όσο και σε αυτούς που εμφάνιζαν λιποθυμικές τάσεις, εξαιτίας των χημικών.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, οι κουκουλοφόροι έσπασαν το κιγκλίδωμα, που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η ένταση και η αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών. Οι κουκουλοφόροι έσπαγαν με λοστούς μάρμαρα από τα πεζοδρόμια και τα πετούσαν προς τους άνδρες των ματ.

Παρά τα επεισόδια εκατοντάδες κόσμου από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» παρέμεναν στην πλατεία Συντάγματος.

Και ενώ οι ώρες περνούσαν η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτέρευε. Ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και των διαδηλωτών συνεχίζονταν. Ο δρόμος μπροστά από την πλατεία Συντάγματος είχε αδειάσει, ενώ στις 3.00 μμ μια διμοιρία των ΜΑΤ, αφού έριξε δακρυγόνα μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, κινήθηκε τρέχοντας προς τους διαδηλωτές που τράπηκαν σε φυγή. Η ατμόσφαιρα στην πλατεία Συντάγματος είχε γίνει αποπνικτική λόγω των δακρυγόνων αλλά και των κάδων στους οποίους είχαν ανάψει φωτιές.

Στις 3.30 μμ δυο διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν μαζικά κατά διαδηλωτών ρίχνοντας δεκάδες δακρυγόνα, χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης. Εν τω μεταξύ από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών γίνονταν εκκλήσεις να μην πετάγονται πέτρες ώστε να μην προκαλούνται οι αστυνομικοί.

Στις 3.45 μμ η ένταση αυξήθηκε και 3-4 διμοιρίες των ΜΑΤ κινήθηκαν κατά διαδηλωτών κατεβαίνοντας την Β. Σοφίας, συνεχίζοντας έτσι τον κλεφτοπόλεμο με πέτρες και δακρυγόνα.

Στις 3.50 μμ ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής απηύθυνε έκκληση από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών να σταματήσουν άμεσα οι ρίψεις χημικών. Εν τω μεταξύ εξακολουθούσαν να ακούγονται διαρκώς κρότοι από δακρυγόνα. Στις 4.00 μμ ένταση δημιουργήθηκε, όταν τραυματισμένος αστυνομικός, υποβασταζόμενος από συναδέλφους του επιχείρησε να περάσει μέσα από το ειδικό φράγμα που είχε στηθεί μπροστά από την παράπλευρη είσοδο της Βουλής, για να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες. Διαδηλωτής που βρισκόταν έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου και ακριβώς δίπλα από το φράγμα φώναξε «περαστικά» και κατόπιν άντρας των ΜΑΤ κινήθηκε εναντίον του. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Εν τω μεταξύ μέχρι τις 19:00 οι συλλήψεις είχαν φτάσει τις έντεκα, ενώ έγιναν 30 προσαγωγές από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έχουν τραυματιστεί 31 αστυνομικοί οι οποίοι διακομίστηκαν στο «401» Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στον Εισαγγελέα δεκαοκτώ συλληφθέντες για τα προχθεσινά επεισόδια

Δεκαοκτώ συλληφθέντες κατά τη διάρκεια προχθεσινών επεισοδίων οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Έξι από αυτούς παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, καθώς εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού βαθμού για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών και διατάραξη κοινής ειρήνης, κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε συνδυασμό με το νόμο περί δραστών με καλυμμένο πρόσωπο.

Οι υπόλοιποι δώδεκα βαρύνονται με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Πάνω από 400 τραυματίες μέσα στο Μετρό

Χάος επικράτησε και μέσα στο Μετρό του Συντάγματος όπου είχαν στηθεί πρόχειρα ιατρεία για να περιθάλψουν πάνω από 400 σοβαρά τραυματίες. Πολεμικό σκηνικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου της Αθήνας, Κώστας Λουράντος τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, μέσα στον σταθμό του Μετρό βρίσκονταν περισσότερα από χίλια άτομα εκ των οποίων οι περίπου 400 ήταν τραυματισμένοι και κάποιοι από αυτούς έφεραν μάλιστα και σοβαρά τραύματα. Ο κόσμος έμπαινε μέσα στο Μετρό κατά εκατοντάδες και προσπαθούσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες και εν συνεχεία μέσω των συρμών τους μετέφεραν στον σταθμό Μέγαρο Μουσικής και από εκεί τους παραλάμβαναν τα ασθενοφόρα.

Ο κ. Λουράντος με μία ομάδα εθελοντών γιατρών προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες, που είχαν χτυπήματα από πέτρες στα κεφάλια, σπασμένα κόκκαλα, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα.

Οι γιατροί που βρίσκονταν μέσα στο Μετρό έκαναν έκκληση να φέρουν φάρμακα, γάζες και ειδικές κουβέρτες για περιπτώσεις εγκαυμάτων μιας και δεν είχαν τίποτα στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Ο κ. Λουράντος δήλωσε επίσης ότι ακόμα και ο ίδιος λιποθύμησε όταν τα ΜΑΤ έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στο Μετρό όπου είχαν στηθεί τα πρόχειρα ιατρεία.

Προπηλάκισαν τον βουλευτή Αθανασιάδη

Ο κ. Αθανασιάδης το όνομα και η εικόνα του οποίου εκτέθηκε περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου από τα ΜΜΕ λόγω της στάσης του στο Μεσοπρόθεσμο αποφάσισε χθες να φύγει με τα πόδια από τη Βουλή. Στο ύψος του υπουργείου Τύπου στην οδό Βαλαωρίτου έγινε αντιληπτός από τους πολίτες και έγινε κόκκινο πανί. Άρχισαν να τον βρίζουν και κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του.

Του πέταξαν μπουκάλια με νερό και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία η οποία έκανε κλοιό γύρω από τον βουλευτή και τον φυγάδευσαν κακήν κακώς! Ο κ. Αθανασιάδης εδώ και εβδομάδες απειλούσε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο αλλά χθες με μια θεαματική «κωλοτούμπα» είπε τελικά ναι.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Συντονισμένος Ευρωπαϊκός εκβιασμός υπέρ του Μεσοπρόθεσμου

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτει περίεργη σχέση αστυνομίας - κουκουλοφόρων