Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και το κύμα φυγής προς τα έξω, οι Θεσσαλονικείς υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, στηρίζουν την πόλη τους για δύο λόγους. Πρώτον, για λόγους οικονομίας και δεύτερον, γιατί είναι αισιόδοξοι πως θα βρουν δουλειά μετά τις σπουδές! Αυτό διαπίστωσε ο «Τ.Θ.», μιλώντας με την Χρύσα, την Ελένη, τον Κωνσταντίνο και τη Δήμητρα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Η Χρύσα Γούτα.
«Προτιμώ να μείνω στην Ελλάδα από οικονομικής απόψεως. Είναι δύσκολο να φεύγεις σε μια άλλη πόλη. Πιστεύω πως δεν έχουμε την απαραίτητη ωριμότητα», δήλωσε στον «Τ.Θ.» η Χρύσα Γούτα, που έβγαλε 19.800 μόρια και στοχεύει για μια θέση στην Ιατρική ή στο Πολυτεχνείο.
Η Ελένη Φριλιγκίδου.
Παρόμοια και η Ελένη Φριλιγκίδου, η οποία στοχεύει και αυτή μια θέση στην Ιατρική Θεσσαλονίκης με 19.780 μόρια. «Συνεπής προγραμματισμός, επιμονή στα λάθη χωρίς να απογοητεύεσαι». Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας της, που μοιράστηκε μαζί μας και μια συμβουλή για όλους τους Έλληνες.
Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς- Τσακίρης.
Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς- Τσακίρης, ο οποίος με 19.538 μόρια, θέλει να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, είπε πως η φετινή χρονιά τον επηρέασε. «Θυσίασα πολλά πράγματα και φρόντιζα να έχω πάντα καλή ψυχολογική κατάσταση», είπε. Όσο για την επαγγελματική του αποκατάσταση και τα όσα ακούγονται είπε: «Είμαι θετικός και αισιόδοξος. Πιστεύω θα βρω δουλειά και δε θα αναγκαστώ να πάω στο εξωτερικό».
Η Δήμητρα Τάννου.
Δεν είναι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους, που τα θέλουν κοντά τους. Ο πατέρας της Δήμητρας Τάννου, είπε πως προτιμά η κόρη του να μείνει στη Θεσσαλονίκη. «Νιώθω πολύ περήφανος για την κόρη μου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έλιωνε στο διάβασμα. Είμαι σίγουρος πως με 19.041 μόρια θα περάσει στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ», είπε ο κ. Ανδρέας.
Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και της ομάδας β’ των Επαγγελματικών Λυκείων αναρτήθηκαν σε όλα τα λύκεια της χώρας μετά τη 1.00 το μεσημέρι.
Από την ίδια ώρα οι υποψήφιοι μπορούσαν να βρουν τη βαθμολογία τους και στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου (http://results.minedu.gov.gr), όπου πληκτρολογούσαν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ-Β’ και ΕΠΑΛ-Α’) θα πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5/7/2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που δημιούργησαν φέτος στο λύκειό τους και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων.
Επίσης, εντός των επόμενων ημερών θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο.
Πρώτες εκτιμήσεις βάσεων
Το βάρος τώρα πέφτει στο πώς θα κινηθούν οι βάσεις και οι προβλέψεις παίρνουν φωτιά! Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στις Πανελλήνιες, οι βάσεις θα πέσουν σε αρκετά πεδία. Συγκεκριμένα, στο 2ο, στο 3ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις θα κινηθούν χαμηλά. Συμψηφίζοντας με την περσινή πτώση, η πτώση θα είναι μικρή, αλλά πρωτοκλασάτες σχολές θα κινηθούν ακόμα και κάτω από τα 19.000 μόρια.
Αν εξαιρέσουμε τις σχολές με ειδικό μάθημα (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Αγγλικής Φιλολογίας), δεν είναι απίθανο να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις βάσεις λένε ότι η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου, καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις).
Για το πρώτο πεδίο, η Βιολογία Γενικής, αποτέλεσε μόνο ένα μικρό σκόπελο για τους υποψηφίους και οι βάσεις 2012 αναμένεται να μείνουν στα ίδια επίπεδα.
Το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα στις Πανελλήνιες στο 5ο πεδίο, όπου ναι μεν υπάρχει η τάση περαιτέρω πτώσης, (όχι μόνο λόγω μαθηματικών γενικής), αλλά μην ξεχνάμε ότι τα δύσκολα θέματα Φυσικής, Μαθηματικών και Βιολογία Κατεύθυνσης, δεν αφορούν τους υποψηφίους του πεδίου που έρχονται από τη Θεωρητική.
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία:
- Στο 1ο πεδίο:
Οι βάσεις φαίνεται να διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα και μεταβολές σε ομάδες σχολών δηλαδή, αύξηση στη Νομική και πτώση στα Παιδαγωγικά λόγω διαφορετικής ζήτησης.
- Στο 2ο πεδίο (Μαθηματικά, Φυσικό) και στο 4ο πεδίο (Πολυτεχνικά):
Φυσική και μαθηματικά θα φέρουν μεγάλη πτώση των βάσεων. Φυσικά ο παράγοντας «οικονομική κρίση» θα διαμορφώσει τα επίπεδα της πτώσης.
- Στο 3ο πεδίο (Ιατρική):
Θα σημειωθεί μικρότερη πτώση από ότι στο 2ο και στο 4ο πεδίο καθώς τα παιδιά πήγαν καλά στη Βιολογία. Η χημεία ήταν πιο δύσκολη από πέρυσι και εκεί περιμένουμε να έχουμε χαμηλότερες βαθμολογίες.
- Στο 5ο πεδίο (Οικονομικές σχολές):
Ίσως είναι το επιστημονικό πεδίο που θα σημειώσει και άνοδο των βάσεων σε σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. ΟΙ αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν εύκολες και τα παιδιά έγραψαν καλά αλλά τα υπόλοιπα μαθήματα και η έκθεση η οποία είχε αυτό το δύσκολο κείμενο μπορεί να επηρεάσουν τις βάσεις.
Ο υπουργός Παιδείας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατ’ αρχάς θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους. Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους.
» Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων που είναι και η κρισιμότερη, η συμπλήρωση δηλαδή του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι μια επιλογή που γίνεται με γνώμονα από τη μία τις προσωπικές προτιμήσεις και από την άλλη τις εθνικές ανάγκες και τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για τις οποίες εργαζόμαστε.
» Οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο ηλεκτρονικά ως την 5η Ιουλίου. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του. Από πλευράς του Υπουργείου έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων. Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των Λυκείων να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στην ορθή ενημέρωση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.
» Προς τους υποψηφίους θέλω να επισημάνω ότι η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς από την υποβολή του και μετά δεν μπορεί να γίνει καμία διόρθωση ή αλλαγή περιεχομένου».
Πώς να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας
Μπορεί χθες να δημοσιοποιήθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων που φέτος διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όμως, θα απαλλαγούν τελείως από το άγχος τους μόλις συμπληρώσουν και το μηχανογραφικό τους δελτίο, για το οποίο έχουν προθεσμία μέχρι τις 5 Ιουλίου. Γι’ αυτό, εάν είστε πρωτάρηδες, δηλαδή δεν έχετε ξαναετοιμάσει μηχανογραφικό δελτίο, απαιτούνται κάποιες συμβουλές.
Αρχικά λοιπόν, πρέπει, να το μελετήσετε διεξοδικά και να το χρησιμοποιήσετε ώστε να εξοικειωθείτε με το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο ώστε κατά την υποβολή του να μην κάνετε λάθος στις επιλογές σας. Στην πρώτη σελίδα αναγράφονται τα ατομικά σου στοιχεία, το λύκειο αποφοίτησης, η διεύθυνση κατοικίας και το τηλέφωνό σου, τα επιστημονικά πεδία που επιλέξατε, ο συνολικός αριθμός προτιμήσεων, καθώς και η κατηγορία με την οποία είστε υποψήφιοι. Στις σελίδες 2 έως 6 αναφέρονται ταξινομημένες κατά επιστημονικό πεδίο όλες οι σχολές και τα τμήματα, στα οποία μπορείτε να διεκδικήσετε την εισαγωγή σας με τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ κ΄ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄). Έτσι, όταν διαπιστώσετε ότι είστε καλά ενημερωμένοι και δεν έχετε απορίες και αφού φυσικά συζητήσετε με τους γονείς και τους καθηγητές σας, συμπληρώστε προσεκτικά το υπόδειγμα αυτό για να το χρησιμοποιήσετε ως βοήθημα κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου σε ηλεκτρονική μορφή στην αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να βοηθηθείτε στις επιλογές σας και στη σωστή συμπλήρωση του δελτίου. Και να θυμάστε: Ακόμη κι αν δεν επιτύχετε την εισαγωγή στη σχολή που ονειρευόσασταν, δεν χάθηκε κι ο κόσμος… Μπορείτε άλλωστε να προσπαθήσετε ξανά…
Έρχονται πέντε αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ
Mε κινήσεις - ματ προσπαθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάμψει τις αντιδράσεις στην εκπαίδευση. Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ήταν ξεκάθαρος: Συνέχεια, Συνέπεια και Μεταρρυθμίσεις.
Μήνυμα που σηματοδοτεί ότι το έργο του υπουργείο συνεχίζεται. Άλλωστε ο ίδιος διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης Παπαδήμου με αρμοδιότητα την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτόν τον τομέα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Καθημερινή, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ο νέος νόμος 4009/2011 για τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή τους να γίνεται με μηνιαίες δόσεις - ανάσες ζωής. «Ανάκαμψη της χώρας δεν γίνεται χωρίς αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία εξετάζει αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ, και το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων θα δοθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο. Εξετάζονται, λοιπόν, πέντε αλλαγές:
• Η ολοκλήρωση της θητείας των νυν πρυτάνεων. Βάσει του νόμου πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8, κάτι αδύνατο αφού σε κανένα ΑΕΙ δεν έχει εκλεγεί νέα διοίκηση (Συμβούλιο Ιδρύματος) λόγω των αντιδράσεων πανεπιστημιακών και νυν πρυτάνεων.
• Η έγκριση των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, παρά την έλλειψη νέας διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ.
• Η συμμετοχή φοιτητικών παρατάξεων σε μικρό ποσοστό (ίσως 5%) στην εκλογή πρυτάνεων.
• Η εκλογή κοσμήτορα. Ο νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.
• Η ανάληψη από τα πρυτανικά συμβούλια της αρμοδιότητας για την εκλογή του Σ.Ι. (τώρα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή) και η αλλαγή του συστήματος ταξινομικής ψήφου για την εκλογή των πανεπιστημιακών-μελών του Σ.Ι.
Οι εκτιμήσεις των φροντιστηριούχων
Ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Δυαδικό» κ. Σωτήρης Σωτηριάδης μιλώντας στον «Τ.Θ.» δήλωσε: «Δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμη συμπέρασμα για το αποτέλεσμα των πανελληνίων εξετάσεων καθώς ακόμη μετράμε και βλέπουμε τις βάσεις, τα αποτελέσματα, τους μαθητές. Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως οι βάσεις θα πέσουν στη θετική κατεύθυνση και συγκεκριμένα στα μαθηματικά και τη φυσική, καθώς οι μαθητές δεν έγραψαν καλά και αυτό φαίνεται τώρα στις βάσεις. Όσον αφορά τη θεωρητική κατεύθυνση, προβλέπεται οι βάσεις να ανέβουν ή ακόμη και να μείνουν στα περυσινά επίπεδα».