Στα ύψη φέρεται να έχουν εκτοξευτεί τα χρέη του ΠΑΣΟΚ από το 2004 όταν και ανέλαβε την προεδρία του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του κόμματος φέρεται να έχει προβεί σε έξοδα πολλών χιλιάδων ευρώ για να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο… γυμναστήριο στα γραφεία της Ιπποκράτους!
Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2004, κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, τα χρέη του κόμματος ανερχόταν περίπου στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 130 εκατ. ευρώ! Στο ενδιάμεσο τα λειτουργικά έξοδά του εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Μια ματιά στους ισολογισμούς είναι άκρως αποκαλυπτική: το 2006, το ΠΑΣΟΚ είχε έσοδα 21 εκατ. και ξόδεψε 31 εκατ. ευρώ! Το επόμενο έτος τα έσοδα αυξήθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ, αλλά αυξήθηκαν και τα έξοδα που έφτασαν στα 32 εκατ. ευρώ. Το 2008 τα έσοδα ήταν 26 εκατ. και τα έξοδα 34 εκατ. ευρώ. Το 2009, λόγω εκλογών, το ΠΑΣΟΚ έβαλε στα ταμεία του 36 εκατ. αλλά έβγαλε 42 εκατ. ευρώ! Και το 2010, εν μέσω πλέον μνημονίου, τα έσοδα ήταν 23 εκατ. και τα έξοδα 32 εκατ. ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση, τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ερευνώνται ενδελεχώς από ειδική επιτροπή η οποία αποτελείται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, την Grant Thornton, την Ernst & Young και την PriceWaterHouse. Βέβαια, «φυσικά» παραστατικά πριν από το 2007 δεν υπάρχουν, καθότι αποφασίστηκε να δοθούν για πολτοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές έχουν επικεντρωθεί στις υπέρογκες δαπάνες για το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και τις μετακινήσεις, καθώς τα ταξίδια των στελεχών υπολογίζεται ότι στοίχισαν τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ! Για όλα αυτά το κόμμα πλήρωνε πάντα μετρητά, όπως και τους λογαριασμούς τηλεφώνων των στελεχών του. Συγκεκριμένα, μάλιστα, είχαν διατεθεί περισσότερα από 300 κινητά, με ορισμένους από τους κατόχους τους να στέλνουν στα κεντρικά λογαριασμούς έως και... 4.000 ευρώ τον μήνα!
Μεγάλα ποσά χάθηκαν και από κακές επιλογές στο… real estate. Συγκεκριμένα, το κτίριο της Ιπποκράτους νοικιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2008 για έξι χρόνια, με στόχο να κλείσει εκείνο της Χαριλάου Τρικούπη. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, όμως, ανανεώθηκε για... έξι χρόνια και το συμβόλαιο των παλαιών γραφείων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει 64.000 ευρώ ενοίκιο για τα νέα γραφεία και 11.500 για τα παλιά. Μάλιστα, το κόμμα φέρεται να χρωστά στον ιδιοκτήτη της Ιπποκράτους περισσότερα από 500.000 ευρώ, ενώ έχει ζητήσει το ενοίκιο να πέσει κάτω από το μισό, αλλιώς απειλεί ότι θα μετακομίσει.
Το γυμναστήριο του Γ. Παπανδρέου
Σάλο έχουν προκαλέσει παράλληλα οι αποκαλύψεις σχετικά με το υπερσύγχρονο γυμναστήριο με σάουνες και με εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρώ που είχε παραγγείλει και εγκαταστήσει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους για τον ίδιο και ολίγους εκλεκτούς που είχαν πρόσβαση. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ είχε δύο γυμναστήρια. Το ένα ήταν πριβέ και είχε πρόσβαση με κάρτα μόνο ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και ο γυμναστής του και το άλλο για τους υπόλοιπους. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στη συγκεκριμένη αίθουσα υπήρχε και γραφείο για τον... γυμναστή με υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας και κορυφαίο ηχοσύστημα για να… δίνει ρυθμό στον τέως πρόεδρο. Επίσης, υπήρχε και μια σειρά από υπερσύγχρονα όργανα γυμναστικής αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.