Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φόβοι για αλυσιδωτές αλλαγές στη σύνθεση της Βουλής

Ντόμινο αλλαγών στη Βουλή ενδέχεται να προκληθεί σε περίπτωση που γίνει δεκτή η ένσταση που κατατέθηκε στο Εκλογοδικείο για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουλίου 2012, που έγιναν με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001 και όχι με την τελευταία του 2011. Όπως επισημαίνουν στην ένσταση οι δύο εκλογείς της Β’ Αθηνών που την κατέθεσαν, το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει υποαντιπροσώπευση στη Βουλή της εκλογικής περιφέρειας Β' Αθηνών με την εκλογή πέντε λιγότερων βουλευτών και υπεραντιπροσώπευση δέκα άλλων εκλογικών περιφερειών.

Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή, τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτές αλλαγές που θα «ακουμπήσουν» 15 βουλευτές από 10 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ενώ παράλληλα θα ανακηρυχθούν πέντε αναπληρωματικοί βουλευτές στη Β' Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εκλογείς της Β΄ Αθηνών με την ένστασή τους στρέφονται κατά 15 βουλευτών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς) διάφορων εκλογικών περιφερειών και ζητούν να ανακηρυχθούν στην εκλογική τους περιφέρεια (Β' Αθηνών) επιπλέον πέντε βουλευτές οι οποίοι σήμερα είναι αναπληρωματικοί (βουλευτές) από το χώρο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Συγκεκριμένα, στρέφονται κατά των βουλευτών Ανδρ. Ψυχάρη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Πρ. Παυλόπουλου (ΝΔ, Α' Αθηνών), Π. Μηταράκη (ΝΔ, Α' Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ, Α' Αθηνών), Κ. Κατσαφάδου (ΝΔ, Α' Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ, Άρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ, Τρικάλων), Γ. Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά, Τρικάλων), Παυλ. Σιούφα (ΝΔ, Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ, Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ, Ηλείας), Α. Κουτσούμπα (ΝΔ, Βοιωτίας), Ι. Καράμπελα (ΝΔ, Βοιωτίας) και Κ. Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ, Χίου).

Επίσης, ζητούν να ανακηρυχθούν επιπλέον βουλευτές πέντε αναπληρωματικοί της Β' Αθήνας και συγκεκριμένα από τη ΝΔ οι Ι. Παπαθανασίου και Π. Ιακωβίδου, από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δ. Χατζησωκράτης και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Ι. Μανώλης.

Όπως υποστηρίζουν, η ανακήρυξη βουλευτών έγινε κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισοδυναμίας της ψήφου, της ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης και της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, καθώς και κατά παράβαση του άρθρου 54 του Συντάγματος που καθορίζει την κατανομή των βουλευτικών εδρών, καθώς ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι το θέμα ήταν γνωστό και πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά τελικά επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί η απογραφή του 2001, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ δεν προλάβαινε να ολοκληρώσει έγκαιρα την απογραφή του 2011! Μάλιστα, είχαν εκφραστεί φόβοι ότι θα μπορούσαν να γίνουν ενστάσεις οι οποίες να φτάσουν μέχρι και την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελικόπτερο του Πούτιν δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones πάνω από το Κουρσκ
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν συνολικά 46 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Ελικόπτερο του Πούτιν δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones πάνω από το Κουρσκ
Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, και πολλοί...
Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές