Σε μια ομιλία που θύμισε τους ρομποτικούς εκβιασμούς των ημερών του δεύτερου Μνημονίου, ο διορισμένος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος φρόντισε να επαναλάβει την τρομοκρατική ρητορεία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη», είπε ο Λ. Παπαδήμος, ξεχνώντας πως ο λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ποιες είναι αυτές οι πολιτικές που τον οδηγούν στην οικονομική, κοινωνική και ηθική εξαθλίωση. Τόσο ο εκλεκτός πρωθυπουργός της Τρόικας όσο και το μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-εξαπτέρυγων, σκόπιμα αμελούν να αναφέρουν την νέα λαίλαπα που έχουν προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα μετά τις εκλογές, όπου θα ζητηθούν νέες… θυσίες (των πολλών προς τέρψη των λίγων) και νέα χαράτσια σε ένα λαό που σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ έχασε ήδη το 25,3% του εισοδήματός του! Την ώρα, μάλιστα, που όλες οι θυσίες γίνονται στο βωμό του ευρωπαϊσμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ίδια η Ευρώπη αναδιαμορφώνεται και αναδιατάσσεται. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να επικαλούνται λύσεις στην κρίση, οι άνθρωποι-πρωτεργάτες και σύμβολα των παρόντων προβλημάτων που κατά πολύ ξεπερνούν τα στενά όρια της χώρας μας.
Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση των εξαγωγέων με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές», ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ, ιδίως απέναντι σε κραυγές ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης».
Είπε επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού γνωρίζει και αναγνωρίζει τα ουσιαστικά, πολύπλευρα και διαρκή οφέλη και τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ για τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες, αλλά είναι και συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι μετά την ένταξή μας στο ευρώ δεν κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε επαρκώς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος. «Η συνεχής απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον είχε ως συνέπεια την αύξηση του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών, αλλά συνέβαλε και στη διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απολεσθείσα ανταγωνιστικότητα ανακτάται σιγά-σιγά κατά τα τελευταία δύο έτη, με την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού». Όπως τόνισε «κατά την προηγούμενη διετία 2010-2011 ανακτήσαμε ήδη το ήμισυ της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009 έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας», ενώ εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3, ίσως και τα 3/4 αυτής της απώλειας.
Περαιτέρω, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για να αποδώσει μια εξωστρεφής στρατηγική ανάπτυξης είναι να ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. «Η αυξανόμενη έμφαση στην ανάπτυξη, που ήδη διαφαίνεται στην Ευρώπη, δημιουργεί ελπίδες και προσδοκίες ταχύτερης εξόδου από την κρίση. Όμως, για να καρπωθούμε τα οφέλη μιας ευρωπαϊκής στροφής προς την ανάπτυξη πρέπει οι ίδιοι να είμαστε έτοιμοι: πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους, να διαμορφώσουμε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, και να αποκαταστήσουμε –και μετά να βελτιώσουμε περαιτέρω– την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας», τόνισε.
Για την εξωστρέφεια
Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε με έμφαση ότι η εξωστρέφεια είναι το μέλλον της οικονομίας μας «εάν θέλουμε η οικονομία μας να έχει μέλλον».
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός και η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη- εντός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας- η οποία θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την υγιή άνοδο της εσωτερικής κατανάλωσης και τη δυναμική εξωτερική δραστηριότητα. Υπογράμμισε, δε, ότι πολλές από τις ολοκληρωμένες και στοχευμένες δράσεις του νέου μνημονίου επιχειρούν με τη φορολογική μεταρρύθμιση, το κόστος παραγωγής, το εργατικό κόστος αλλά και άμεσα, με δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου, να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές.
Ο ίδιος προανήγγειλε τη μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους, με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) να προχωρά, προς τα τέλη του έτους, στη διάθεση χαμηλότοκων δανείων με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών. Επίσης, για μία ακόμη φορά, ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμη ότι αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους, θα υπάρξει σταθεροποίηση, βελτίωση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από το δεύτερο μισό του 2013, ενώ είπε ότι οι εξαγωγές θα συμβάλουν ώστε, έως το τέλος του 2012, να έχουν ανακτηθεί τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της χώρας, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000.
Τι ζήτησαν οι εξαγωγείς
Στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγικών των Εξαγωγών, που διοργάνωσε, στην Αθήνα το Cluster Εξωστρέφειας, που έχουν ιδρύσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης το κύριο μήνυμα που προέκυψε ήταν η ανάγκη οικοδόμησης ενός στέρεου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα με κυρίαρχο πυλώνα την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη αφού αναφέρθηκε στις «επίπονες προσπάθειες των Ελλήνων εξαγωγέων, κόντρα στις αντιξοότητες, για την επίτευξη του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας του 2011», ανέδειξε τις παραγωγικές και ανταγωνιστικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένα παραδείγματα κλάδων, που πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισε ακόμη ότι η Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές, πρέπει να έχει συνέχεια στην εφαρμογή της, στη βάση μία ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.
Την πρόταση του ΣΕΒΕ για την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών κατέθεσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κύριος Δημήτριος Λακασάς, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «ενός νέου συντονιστικού οργάνου υπό τη μορφή μιας «Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας» που με όχημα το «Παράγω και Εξάγω», θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη επιδιωκόμενη ενίσχυση της εξωστρέφειας».
Τη «διευκόλυνσης της ζωής και των προσπαθειών των εξαγωγέων, τις άμεσες επιστροφές του ΦΠΑ, την ενίσχυση της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων και τη συρρίκνωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών» έθεσε ως προτεραιότητες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κύριος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, αφού αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, έθεσε ως προτεραιότητα ανάπτυξης το δίπολο «Εξαγωγές-Δουλειές», ενώ υπογράμμισε ότι «οι εξαγωγείς, όπως και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκονται και σήμερα στην πρώτη γραμμή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο είδος πολέμου, οικονομικού αυτή τη φορά». Η υπουργός ανέφερε ως στόχους τη χρηματοδότηση, κατά τα πρότυπα του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), των επιχειρήσεων από τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitals), καθώς και την ενίσχυση του θεσμού των επιχειρηματικών αγγέλων.
Για την επιστροφή του ΦΠΑ είπε ότι διεξάγεται συζήτηση για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις σε θεσμικό επίπεδο.