Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας θα γίνει στις 31/8 με τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους
Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας μπορεί να άργησαν να ξεκινήσουν, όμως η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 31 Αυγούστου και ώρα 21.00 στην Πλατεία Αριστοτέλους με μια ανοιχτή δωρεάν συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης η οποία θα παρουσιάσει στο κοινό 12 κορυφαία έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.
Παράλληλα την ίδια μέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθριο Μουσείου) θα δοθεί συναυλία του γυναικείου πολυφωνικού συνόλου Stringless, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα γίνει συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τους Ανδρέα Καρακότα και Plaza Ensemble και στην Πλατεία της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς θα πραγματοποιηθεί το Πικ νικ Urban Festival με συναυλίες και θερινό σινεμά σε συνεργασία και με το Πειραματικό Εργαστήριο Μελέτης και Έρευνας για την Πολιτική, την Οικονομία και τον Πολιτισμό ‘Parenthesis’.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», χαριτολόγησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων και αντιπρόεδρος του φορέα ‘Θεσσαλονίκη 2012’ κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ απέδωσε στην γραφειοκρατία την καθυστέρηση στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης έκανε την αυτοκριτική του και μίλησε για «παταγώδη αποτυχία» στον τομέα διαχείρισης του εορτασμού. Απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης του δήμου για το ότι δεν έγινε τίποτα μέχρι αυτή τη στιγμή, ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως η χώρα μας περνάει κρίση, τα οικονομικά δεν είναι σε καλή κατάσταση και πως το σημαντικό σε επετείους απελευθέρωσης πόλεων δεν είναι τόσο να γίνει ένας εορτασμός που να τρέφει την αυταρέσκειά μας όσο το να αυξηθεί το ενδιαφέρον τρίτων για την ίδια την πόλη. «Σκοπός μας δεν είναι να δείξουμε μόνο τι καλοί που ήμασταν, αλλά κυρίως πόσο καλοί μπορούμε να γίνουμε», συμπλήρωσε.
Να σημειώσουμε ότι οι δράσεις του «Θεσσαλονίκη 2012» που θα κορυφωθούν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου στηρίζονται στο ίδιο το δυναμικό της πόλης μας και ακολουθούν θεματικά πέντε βασικούς άξονες:
-Ιστορία & Επετειακός Εορτασμός
-Τέχνες & Πολιτισμός
-Περιβάλλον & Αστικό Τοπίο
-Νεανική Επιχειρηματικότητα
-Ένταξη προτάσεων από την πόλη για την πόλη.
Όσο για το οικονομικό μέρος, ο προϋπολογισμός είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ (ποσό ίδιο με αυτό που είχε υπολογιστεί αρχικά για τις εκδηλώσεις). Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε περισσότερο έμφαση στις εκδηλώσεις που προτάθηκαν από απλούς πολίτες. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του φορέα ‘Θεσσαλονίκη 2012’ κ. Άκης Παπαγιάννης ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί να διατεθούν περί τις 200.000 ευρώ για τις εκδηλώσεις που θα εντάσσονταν στον πέμπτο άξονα του «Θεσσαλονίκη 2012», λόγω του μεγάλου αριθμού ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πολίτες και του αξιόλογου περιεχομένου των προτάσεών τους διατέθηκαν τελικά 350.000 ευρώ. «Αφαιρέσαμε χρήματα από τους άλλους άξονες και τα πήγαμε στον 5ο», εξήγησε ο κ. Παπαγιάννης.
Μια γεύση από τις εκδηλώσεις
Πέρα από την εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΘ, το πρόγραμμα της οποίας θα είναι όπως είπε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής κ. Αλέξανδρος Μυράτ με κομμάτια που «προκαλούν γαργάλισμα στην καρδιά», ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν τα δύο μεγάλα συνέδρια με προσκεκλημένους διεθνούς κύρους («Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012» 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και «Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης” 28–30/9 με τρεις ευρείς θεματικούς άξονες: την παρακμή της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, την άνοδο της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη), η Womex, η φιλοξενία εκθεμάτων από το Λούβρο σε Μουσεία της πόλης μας, η εκδήλωση «χορεύοντας για τα 100 χρόνια» όπου πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης θα ξεκινήσουν να χορεύουν από διάφορα σημεία με τελικό σημείο συνάντησης το Δημαρχείο, η έκθεση της Beetroot «Ελληνικά τέρατα» με τρισδιάστατα γλυπτά (μέρος της είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη), εκδηλώσεις με άξονα τη νεανική επιχειρηματικότητα και στόχο να δημιουργηθεί μια τράπεζα ιδεών για μελλοντική χρήση, αλλά και μια γιορτή την 26η Οκτωβρίου με αφή της Φλόγας στον Πύργο του Τριγωνίου και φωτισμό των μνημείων της πόλης.
Μάθετε περισσότερα στο www.thessaloniki2012.gr, στη σελίδα στο facebook Θεσσαλονίκη 2012 | Thessaloniki 2012 και στο Twitter Thessaloniki12.
Η ΚΟΘ βγαίνει έξω
Αυτή τη χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης βγαίνει έξω για να συναντήσει το κοινό της, επιλέγοντας να δώσει συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους. «Αποφασίσαμε να βγούμε στο δρόμο. Όλη η φετινή σαιζόν θα έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Δεν θα περιμένουμε στο καλύτερο γωνιακό μαγαζί, αλλά θα δώσουμε συναυλίες στο δρόμο, σε νοσοκομεία, σε πλατείες. Εκεί που βρίσκεται ο κόσμος», δήλωσε ο Αλέξαδρος Μυράτ.
Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 31/8 με τη συναυλία που θα δοθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους. Όπως εξήγησε ο κ. Μυράτ η κεντρική ιδέα είναι η ΚΟΘ να δείξει το παρόν και να δείξει ότι είναι μια ενθουσιώδης ορχήστρα. Εξάλλου τόνισε ότι «η επένδυση που γίνεται στον πολιτισμό είναι μοχλός ανάπτυξης».