Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Ανακοινώθηκε ο γάμος ΝΔ – Δημοκρατικής Συμμαχίας

Ανακοινώθηκε ο γάμος ΝΔ – Δημοκρατικής Συμμαχίας
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Σε γάμο κατέληξε, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, τοπ φλερτ των τελευταίων ημερών μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας για συνεργασία στις επερχόμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου. Χθες, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Ντόρα Μπακογιάννη, ανακοίνωσε από κοινού με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τη μεταξύ τους συνεργασία, αναφέροντας ότι «μπροστά στον κίνδυνο για την Ελλάδα πρέπει να παραμερίσουμε τις διαφορές μας» και έκανε γνωστό πως στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «πρέπει να αντιταχθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού είτε είναι δεξιόστροφες είτε αριστερόστροφες ... Kαλώ όλους τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί μας σε αυτήν την κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα και το μέλλον της».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει «μέγιστους κινδύνους και απειλές» προσθέτοντας πως η ΝΔ ζήτησε τη συγκρότηση «ενός μεγάλου πατριωτικού μετώπου για την Ευρώπη... για να μην παρασυρθεί η χώρα από το λαϊκισμό».

«Όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό μέλλον είμαστε ενωμένοι πέρα από τις διαφορές τους παρελθόντος», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «βγάζει τη χώρα από το ευρώ και τη βυθίζει σε πρωτόγνωρη κρίση». Ακόμη τον κατηγόρησε για αλαζονεία, υποστηρίζοντας ότι δεν πήρε το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς καλωσόρισε την κα Μπακογιάννη και τόνισε πως «το στοίχημα της ενότητας δεν τελειώνει εδώ», αφήνοντας αιχμές κατά του ΛΑ.Ο.Σ., χωρίς, ωστόσο να τον κατονομάσει: «Ορισμένες ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροκομματικές εμμονές», ανέφερε.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το πολιτικό συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, το οποίο και αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του κόμματος, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κοινή κάθοδος του κόμματος με τη ΝΔ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η κίνηση έγινε ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα τυπικό πρόβλημα σε με τη χορήγηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από το πρωί χθες, Δευτέρα, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συνεργασία, η κα Μπακογιάννη θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εκλόγιμες θέσεις εξασφαλίζουν οι Χρήστος Μαρκογιάννακης (Χανιά), Λευτέρης Αυγενάκης (Ηράκλειο) και Γιώργος Κοντογιάννης (Ηλεία).

Η συμφωνία, φέρεται να συνοδεύεται επίσης από πλαίσιο πέντε σημείων, το οποίο θα επικαλείται το φιλελεύθερο στίγμα των δύο κομμάτων, την αναγκαιότητα να παραμείνει η χώρα στον δρόμο της Ευρώπης και στη ζώνη του ευρώ, την πρόθεσή τους να στηρίξουν μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας κ.ά.), ενώ θα προβάλλει και την ανάγκη για στροφή της δανειακής σύμβασης υπέρ της ανάπτυξης και της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Αποχωρεί ο Θ. Σκυλακάκης

Πάντως, η απόφαση για συστράτευση με τη ΝΔ έφερε και την πρώτη «απώλεια» στη ΔΗΣΥ, καθώς ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα δηλώνοντας την αντίθεσή του στην απόφαση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει στο κόμμα να εκπληρώσει τη «βασική της επιδίωξης, που ήταν -με βάση την ιδρυτική της διακήρυξη- να λειτουργήσει ως ‘καταλύτης σαρωτικών αλλαγών, τις οποίες θα επιφέρει μια διευρυνόμενη συμμαχία πολιτών από το μεγαλύτερο μέρος του δημοκρατικού φάσματος, κεντροδεξιών, φιλελεύθερων και κεντροαριστερών’». Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει επίσης ότι το πολιτικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, «οδηγεί σε αναγκαστική προσχώρηση σε επιλογές τις οποίες η Δημοκρατική Συμμαχία κατήγγειλε από την πρώτη ώρα της ύπαρξής της. Προσωπικά δεν μπορώ να αναιρέσω με τις πολιτικές μου πράξεις τα όσα βαθύτατα πιστεύω. Για τους λόγους αυτούς με λύπη μου ανακοινώνω ότι από σήμερα δεν συμμετέχω πλέον στη Δημοκρατική Συμμαχία και θα παραμείνω ανεξάρτητος στις τάξεις των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων».

Με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές Δράση και Δημιουργία Ξανά

Τα σχέδια του κ. Σαμαρά για το σχηματισμό ενός ευρύτερου κεντροδεξιού μετώπου στις εκλογές, ωστόσο, μοιάζουν να χαλάνε από την απόφαση που έλαβαν η Δράση και η Δημιουργία Ξανά να κατέβουν από κοινού στις εκλογές.

Τη συνεργασία ανακοίνωσε αρχικά ο Στέφανος Μάνος αργά το βράδυ της Κυριακής από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Λίγη ώρα αργότερα, στο λογαριασμό της Δημιουργίας Ξανά στο Facebook αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η Δημιουργία Ξανά και η Δράση-ΦΣ σας προσκαλούμε σε κοινή συνέντευξη τύπου την Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 13:00, στο ξενοδοχείο Intercontinental, προκειμένου να ανακοινώσουμε την κοινή μας κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012».

Σημειώνεται ότι η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου, ήταν το κόμμα που έκανε τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές της 6ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,15%, ενώ δεν φαινόταν σε καμία από τις δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει νωρίτερα. Από την πλευρά της η Δράση, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1,8%, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που τα κόμματα διατηρήσουν τη δυναμική τους στις επερχόμενες εκλογές, τότε θα έχουν από κοινού ποσοστό ικανό να τα βάλει στην επόμενη Βουλή.

Πάντως, η επιλογή του Στέφανου Μάνου να συνεργαστεί με τον Θάνο Τζήμερο και να μην συστρατευθεί με τη ΝΔ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του κκαι ήδη ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Μαΐου, Στέλιος Σταυρίδης, δήλωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα και ότι θα στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι η Δράση βρισκόταν σε επαφές για συνεργασία στις προσεχείς εκλογές και με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ανακοινώθηκε ο γάμος ΝΔ – Δημοκρατικής Συμμαχίας

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελέγχου των επιπέδων της πλατίνας στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον