Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
Παρά το 1.000.000 δολλάρια θα παραμείνει στην φυλακή μέχρι την Παρασκευή 20 Μαίου.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, συνελήφθη το Σάββατο μετά από καταγγελία για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης καμαριέρας που εργαζόταν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος αντιμετωπίζει κατηγορίες απόπειρας σεξουαλικής κακοποίησης, απόπειρας βιασμού και ομηρίας. Παρά την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι την ώρα που κατηγορείται ότι επιτέθηκε στην καμαριέρα, βρισκόταν σε εστιατόριο με την κόρη του, η δικαστής του Ποινικού Δικαστηρίου του Μανχάταν, ενώπιον του οποίου προσήχθη τη Δευτέρα, αποφάσισε την κράτησή του μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και θα παρουσιαστεί εκ νέου στο δικαστήριο.
Η 32χρονη καμαριέρα κατέθεσε μήνυση για επίθεση και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης αφού κατάφερε να φύγει από το δωμάτιο του Στρος Καν στο ξενοδοχείο Sofitel στην Τάιμς Σκουέαρ. «Βγήκε από το μπάνιο, εντελώς γυμνός, και αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ενώ όταν έφθασαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο, ο Στρος Καν είχε φύγει ξεχνώντας μάλιστα το κινητό του τηλέφωνο.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, ο 62χρονος Στρος-Καν, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK αφού είχε επιβιβαστεί σε μια πτήση της Air France για το Παρίσι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του NYPD, Πολ Μπράουν. Ωστόσο, οι συνήγοροι του Στρος Καν υποστηρίζουν πως ο πελάτης τους έχει άλλοθι. Τονίζουν πως έχουν αποδείξεις ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ βρισκόταν σε εστιατόριο και γευμάτιζε με την κόρη του την ώρα που φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά σε καμαριέρα ξενοδοχείου, μετέδωσε χθες ο γαλλικός ραδιοσταθμός RMC.
Ο RMC μετέδωσε πως οι δικηγόροι εντόπισαν όλες τις κινήσεις του Στρος Καν και διαπίστωσαν ότι έφυγε από το ξενοδοχείο το μεσημέρι, αφού πλήρωσε τους λογαριασμούς του και παρέδωσε το κλειδί του. Στη συνέχεια πήγε να γευματίσει με την κόρη του και πήρε ταξί για το αεροδρόμιο. Αυτό σημαίνει ότι είχε ήδη αναχωρήσει από το ξενοδοχείο την ώρα που η καμαριέρα ισχυρίζεται ότι την κυνήγησε και της επιτέθηκε, αναφέρει ο RMC στον ιστότοπό του, προσθέτοντας ότι οι δικηγόροι έχουν υλικές αποδείξεις και αυτόπτες μάρτυρες.
«Μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα»
Η 32χρονη καμαριέρα, η οποία κατήγγειλε τον Στρος Καν, προχώρησε σε αναγνώρισή-ταυτοποίησή του, ως τον επίδοξο δράστη κατά τη διάρκεια «συνάντησής» τους στο αστυνομικό τμήμα. Υπενθυμίζεται πως ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας απέναντι στις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που τον βαραίνουν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.
Το πρωί της Δευτέρας ο Στρος Καν συναίνεσε στη διεξαγωγή ιατρικών τεστ και θα εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα. Όπως δήλωσε ο συνήγορός του, Γουίλιαμ Τέιλορ, ο Στρος Καν έχει συναινέσει σε κάθε επιστημονική και εγκληματολογική εξέταση αναφορικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Έπειτα, εμφανώς καταβεβλημένος και φορώντας χειροπέδες περίμενε να κληθεί ενώπιον της δικαστού Μελίσα Τζάκσον. Εκεί, ο συνήγορος του Στρος Καν ζήτησε ο πελάτης του να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 1 εκατ. δολαρίων, κάτι το οποίο αρνήθηκε η δικαστής, έπειτα από την ομιλία του εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πιθανόν «ο Στρος Καν να προσπαθήσει να εγκαταλείψει τη χώρα».
Η νέα δικάσιμος, με κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ορίστηκε για την Παρασκευή 20 Μαΐου, όπου σώμα 16 ενόρκων θα αποφασίσει για το αν και πότε θα παραπεμφθεί σε δίκη ο Στρος Καν. Σε περίπτωση καταδίκης, ο Ντομινίκ Στρος Καν αντιμετωπίζει βαριά ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.