Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Παραμένει ανενεργό το σύστημα παρακολούθησης του Σέιχ Σου και δεν ξέρουν ποιος φταίει…

Παραμένει ανενεργό το σύστημα παρακολούθησης του Σέιχ Σου και δεν ξέρουν ποιος φταίει…
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης του Σέιχ Σου με 16 περιστρεφόμενες κάμερες, το έργο δεν έχει παραδοθεί προς χρήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και παραμένει ανενεργό. Αυτό στηλίτευσε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, χωρίς να δείχνει όμως τον υπεύθυνο αυτού του «κολλήματος».

«Μεγάλη βοήθεια για εμάς θα πρόσφερε η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του δάσους, το οποίο έχει ολοκληρωθεί από πέρσι και δυστυχώς μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν έχει παραδοθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χρήση. Είναι απαράδεκτο να μη λειτουργεί ένα τόσο σύγχρονο και απαραίτητο έργο για τη διαφύλαξη του δάσους, το οποίο αν και έχει κατασκευαστεί με τα χρήματα των φορολογούμενων παραμένει ανενεργό. Οι αρμόδιοι χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να δώσουν άμεσα λύση και να ενεργοποιήσουν τις κάμερες για να μπορεί ανά πάσα στιγμή η Πυροσβεστική να ελέγχει το δάσος και να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας και ο χρόνος αντίδρασης σε κάθε πιθανή εστία φωτιάς».

Πού κολλάει όμως η διαδικασία και το σύστημα μένει ανενεργό;

Ο «Τ.Θ.», επικοινώνησε με την αντιπεριφέρεια, η οποία μας παρέπεμψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης σε δηλώσεις του στον «Τ.Θ.» είπε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν φέρει καμία ευθύνη για τη μη παράδοση του συστήματος, λέγοντας πως το έργο το είχε αναλάβει η Διεύθυνση ελέγχου συντήρησης έργων (ΔΕΣΕ), η οποία ανήκει βάσει Καλλικράτη στην Περιφέρεια.

«Οι δήμοι να δώσουν χρήματα»

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και έχουν προχωρήσει στις εργασίες τις οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν για την διασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε πως οι δήμοι θα πρέπει να διαθέσουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών για την Πολιτική Προστασία και ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να διατηρήσουν τη συνεργασία σε ένα τέτοιοι επίπεδο που θα μπορούν να δίνονται λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. «Στόχος μας είναι να συζητηθούν και να λυθούν όλα τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς και με σωστό συντονισμό και συνεργασία, να διαφυλάξουμε στο ακέραιο το δάσος της Θεσσαλονίκης. Βασική παράμετρος γι’ αυτό το στόχο είναι η λήψη μέτρων πρόληψης που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς μέσα στο δάσος και για το λόγο αυτό, ζήτησα από τους αρμόδιους δήμους να δαπανήσουν τα κονδύλια που έλαβαν για την πολιτική προστασία σε έργα και δράσεις που θα έχουν αυτό τον στόχο», είπε.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγος Β. Τουλίκας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Δ. Ζάχος, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Αρχιπύραρχος Αντ. Αβραμίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Π. Μαραπίδης, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μ. Τζόλλας, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Κ. Πάλλας, η αναπληρωτής Δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελ. Αβραμίδου, ο Αντιδήμαρχος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Γ. Μπαρμπαράτσας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Σ. Λιακόπουλος, ο Μ. Μοναστηρίδης από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης Ν. Ψαλτόπουλος, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης Αλ. Καϊλής και ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ Σ. Αμπαράς.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Παραμένει ανενεργό το σύστημα παρακολούθησης του Σέιχ Σου και δεν ξέρουν ποιος φταίει…

Παραμένει ανενεργό το σύστημα παρακολούθησης του Σέιχ Σου και δεν ξέρουν ποιος φταίει…