Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

«Πάρτι» για πεζούς και ποδηλάτες!

«Πάρτι» για πεζούς και ποδηλάτες!
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας

Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες σε συνεργασία με φορείς, εθελοντές και ομάδες δράσης πολιτών.

Συγκεκριμένα για σήμερα, στο ιστορικό κέντρο της πόλης εφαρμόζονται πεζοδρομήσεις, αποκλείονται τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι παραδίδονται στους πεζούς και στους ποδηλάτες στο πλαίσιο των πολυποίκιλων εκδηλώσεων, για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας οι οποίες θα κορυφωθούν με το «International Circuit» και τη λαϊκή ποδηλατοδρομία.

Στο πλαίσιο της αντίληψης της δημοτικής αρχής για «έξι μικρά δημαρχεία» και για ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών υπέρ της γειτονιάς τους, οι έξι δημοτικές κοινότητες συγκρότησαν και φέτος οι ίδιες το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, κινητοποιώντας συλλόγους και ομάδες πολιτών που διοργανώνουν εκδηλώσεις και γιορτές ανάκτησης του δημόσιου χώρου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα κυλιόμενο πρόγραμμα πεζοδρομήσεων που έχει στόχο να αποκλείσει τα αυτοκίνητα και να παραδώσει την κυριαρχία των δρόμων για μερικές ώρες στους πεζούς και τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης.

Στη διοργάνωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ομάδας Εργασίας Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, ο «Αρκτούρος», η Ένωση ποδηλατικών σωματείων Μακεδονίας Θράκης, ο Ποδηλατικός Όμιλος «Βέλος», η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης (εκπρόσωπος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών – Eurovelo), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, ο Γ.Σ. Μ. Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, η Φιλαρμονική του Δήμου Μενεμένης-Αμπελοκήπων, το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Σωματείο Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης, οι ομάδες «Παιδιά Εν Δράσει» και «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», οι μαθητές του 88ου δημοτικού σχολείου και τα Εργαστήρια Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

Μειωμένες κατά 50% οι τιμές στο πάρκινγκ της ΔΕΘ για σήμερα

Στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με τη μείωση των τιμών για τη στάθμευση των αυτοκινήτων ανταποκρίθηκε η Διοίκηση της ΔΕΘ ΑΕ.

Όπως ανακοίνωσε, συμβάλλοντας στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από τις 07.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, μειώνει κατά 50 % τις τιμές του σταθμού αυτοκινήτων στην οδό Αγγελάκη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης.

«Αποφασίσαμε να συνδράμουμε από την πλευρά μας στους εορτασμούς με τη μείωση της χρέωσης στο πάρκινγκ ιδιοκτησίας της ΔΕΘ ΑΕ για την αυριανή ημέρα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ, Τάσος Τζήκας, προσθέτοντας πως η εταιρεία προσφέρει πάντα τη στήριξή της σε προσπάθειες που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα της πόλης.

Θα πληρώνουν εισιτήριο όσοι κατεβαίνουν στο κέντρο με λεωφορείο

Πάντως, παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι «Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε πως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ούτε δωρεάν αλλά ούτε μειωμένο θα είναι το κόστος της μεταβίβασης των πολιτών με τα λεωφορεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ που μίλησε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, φέτος το αρμόδιο Υπουργείο δεν εξασφάλισε στον ΟΑΣΘ το ποσό που απαιτείται για την δωρεάν μετακίνηση των πολιτών με τα αστικά, όπως γινόταν σε προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις.

Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει κανείς δωρεάν μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ είναι να προσκομίσει δύο παλιές μπαταρίες για ανακύκλωση. Στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, θα διατεθούν 500 εισιτήρια στο πλαίσιο της δράσης του Δ. Θεσσαλονίκης «Φέρτε μπαταρίες, πάρτε εισιτήρια».

Ο ΕΣΘ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί και ως «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καλέσει τις επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου της πόλης να συμμετέχουν στον εορτασμό τόσο της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου» όσο και της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας». Επίσης, για σήμερα που προγραμματίζεται η ημερήσια πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης μας, ο ΕΣΘ καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές έως τις 8 το βράδυ, «φροντίζοντας, παράλληλα, να δώσουν μια ευχάριστη και γιορταστική ατμόσφαιρα στην αγορά μας, συμμετέχοντας δυναμικά στη γιορτή».

Τι θα γίνει σήμερα στο κέντρο

Μέσα στον αποκλεισμένο -από τα αυτοκίνητα- χώρο θα διοργανωθούν υπαίθρια έκθεση με τις προτάσεις ΣΑΣΘ για την κυκλοφοριακά βιώσιμη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα, με παιχνίδια δρόμου από τα «Παιδιά εν Δράσει», παζάρι παλαιοπωλών και μικροαντικειμένων, σημείο προσφοράς και επισκευής ποδηλάτων, μουσικές εκδηλώσεις από μαθητικά συγκροτήματα και τις Φιλαρμονικές των δήμων Θεσσαλονίκης και Μενεμένης-Αμπελοκήπων και μικρές γιορτές που θα στηθούν από καταστήματα. Η γιορτή της ήπιας κυκλοφορίας θα κλείσει το απόγευμα με Διεθνές Ποδηλατικό Σιρκουί και λαϊκή ποδηλατοπορία από το Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι και πίσω.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Πάρτι» για πεζούς και ποδηλάτες!

Πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στην Τούμπα