Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής κρατάνε μακριά τον καρκίνο

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής κρατάνε μακριά τον καρκίνο
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι διατρέφονται υγιεινά, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και γυμνάζονται περισσότερο, ανακοίνωσαν χθες ειδικοί του τομέα υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποφευχθεί περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού μόνο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ καθώς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.

«Είναι στενόχωρο ότι ακόμα και το 2011 οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν αν διατηρούμε ένα σωστό βάρος, κάνουμε υγιεινή διατροφή, έχουμε σωματική δραστηριότητα και από άλλου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γουάιζμαν, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.

Στην Κίνα, μπορούν να αποφευχθούν 620.000 κρούσματα ή 27% των καρκίνων, σύμφωνα με το WCRF, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% (340.000 κρούσματα) και 37% στη Βρετανία. Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει 61.000 κρούσματα καρκίνου στη Βραζιλία και 79.000 στη Βρετανία.

Οι διαπιστώσεις του WCRF υποστηρίζονται και από τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προλάβει πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο και τα κρούσματα αυξάνονται. Κάθε χρόνο περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια μορφή της νόσου.

Η σημασία της άσκησης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του 2008 και τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων θα καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.

Σε διαφορετική του ανακοίνωση ο ΠΟΥ, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει ότι η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης περίπου του 21% με 35% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, του 27% των κρουσμάτων διαβήτη και του 30% των καρδιακών νοσημάτων παγκοσμίως.

Η Ρέιτσελ Τόμσον, υπεύθυνη επιστημονικού προγράμματος στο WCRF, δήλωσε ότι ενώ το μήνυμα είναι απλό -ότι με τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και το κατάλληλο σωματικό βάρος αποφεύγονται πολλές μορφές καρκίνου- είναι ωστόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα ή πηγαίνοντας με ποδήλατο καθημερινά στη δουλειά.

Ο Πίτερ Μπαλντίνι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Πνευμονολογικού Ιδρύματος, κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αντικαπνιστικούς νόμους και να αυξήσουν την τιμή των τσιγάρων. Από το κάπνισμα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ από μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες παθητικοί καπνιστές.

Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στον Καρκίνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στον Καρκίνο (4 Φεβρουαρίου), η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρόοδος της επιστήμης στην έρευνα και θεραπεία δεν μειώνει την αναγκαιότητα και την σοβαρότητα της πρώιμης διάγνωσης και πρόληψης. Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σήμερα το Περιβάλλον είναι διαφορετικό, τα παιδιά εκτίθενται σε πολύ περισσότερες χημικές ουσίες μέσω εκατομμυρίων προϊόντων διατροφικών και μη, ενώ τονίζουν ότι η υπεύθυνη στάση της πολιτείας απαιτεί «υιοθέτηση πολιτικών προστασίας ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση που επηρεάζει τον διατροφικό παράγοντα από «τοξική επιβάρυνση», υιοθέτηση μέτρων για την μείωση ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με παράλληλη προώθηση εκστρατειών ενημέρωσης που αφορούν στις επιπτώσεις της από την αλόγιστη χρήση κινητού και λήψη μέτρων για την αποφυγή επιβάρυνσης του αστικού περιβάλλοντος από τις κεραίες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας».

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Εκπαιδευτικές επιπτώσεις» για φοιτητές σε καταλήψεις προτείνει η υπ. Παιδείας

Περιδιαβαίνοντας στη μουσική ρωσική πρωτοπορία