Για διασφάλιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και άμβλυνση του καθεστώτος των κυρώσεων χάρη στη συμφωνία της Γενεύης έκανε λόγο χθες ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Η δομή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν διασφαλίστηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ αυτή των κυρώσεων αποσαθρώθηκε», δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με ΜΜΕ, στη διάρκεια συνάντησης επιστημόνων στην Τεχεράνη.
Ο Ζαρίφ, που έτυχε υποδοχής ήρωα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, επανέλαβε ότι το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του περιελήφθη στη συμφωνία, αν και δεν εμφανίζεται στο κείμενο.
«Μήπως το δικαίωμα (μιας χώρας) να διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή έναν αντιδραστήρα υπάρχει σε κάποιο κείμενο;», διερωτήθηκε ο ιρανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.
«Γενικά, τα δικαιώματα (μιας χώρας) δεν υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστούν και οι άλλες χώρες πρέπει να τα σεβαστούν», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στέλνει ομάδα συνεργατών του με επικεφαλής τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφαλείας στην Ουάσινγκτον, για συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία της Γενεύης.
«Μίλησα με τον πρόεδρο Ομπάμα. Συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες ημέρες ομάδα με επικεφαλής τον Γιόσι Κοέν θα βρεθεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει τους όρους της μελλοντικής μόνιμης συμφωνίας με το Ιράν», τόνισε ο κ. Νετανιάχου, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, Λικούντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να έχει μόνον ένα αποτέλεσμα: την εξάλειψη κάθε στρατιωτικής πυρηνικής δυνατότητας του Ιράν», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορικό λάθος την συμφωνία των 5+1 με την Τεχεράνη.
Από πλευράς του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής στο Ισραήλ Λαρς Φόμποργκ-Άντερσεν προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς.
«Νοιαζόμαστε για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Φόμποργκ-Άντερσεν στη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ιερουσαλήμ μεταξύ ευρωπαίων πρεσβευτών και του ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτς.
Ισραήλ: Aπαντά με επέκταση των εποικισμών στην συμφωνία Δύσης- Ιράν
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ «είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί», ο Φόμποργκ-Άντερσεν τις χαρακτήρισε εμπρηστικές και τις καταδίκασε, ενώ εκτίμησε ότι είναι φυσικό το Ισραήλ να επιθυμεί να έχει λόγο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Από πλευράς του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, αποθάρρυνε το Ισραήλ από το να προβεί σε ενέργειες οι οποίες θα υπονομεύσουν τη συμφωνία της Γενεύης.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από τη Σαουδική Αραβία
Με συγκρατημένα θετικό τρόπο τη συμφωνία της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποδέχθηκε η Σαουδική Αραβία τη συμφωνία της Γενεύης όπως διαφαίνεται από ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της, χωρίς να λείπουν ωστόσο οι επιφυλάξεις.
Η κυβέρνηση σημειώνει ότι η προσωρινή πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς μια συνολική λύση των προβλημάτων που δημιουργεί το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει «καλή θέληση».
Το Ριάντ, ο κύριος περιφερειακός αντίπαλος της Τεχεράνης, ανησυχεί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, φοβούμενο ότι καλύπτει πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων.
«Η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, αν υπάρχει καλή θέληση», υποστηρίζεται στο κείμενο.
Η συμφωνία ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν «θα πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα των πυρηνικών, από τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο», υπογραμμίζει το υπουργικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας καταλήγει ότι ελπίζει η συμφωνία να οδηγήσει και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει εγγύηση του δικαιώματος όλων των κρατών της περιοχής στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters