Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Βλαντιμίρ Μέντελσον συμπράττει το ελληνικό σχήμα Transcription Ensemble (Γιώργος Κανδυλίδης - βιολί, Χρήστος Γρίμπας – βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς - πιάνο) αύριο και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (χώρος Μ2, Φουαγιέ) προσκαλώντας μας σε ένα μουσικό ταξίδι στον γερμανικό Ρομαντισμό του 19ο αι. ως τα τέλη του 20ου αι. και στους υδάτινους ήχους του Ιάπωνα συνθέτη Minoru Miki.
Θα προηγηθεί σήμερα τις ώρες 14.00-17.00 (στι χώρο: Μ1, Φουαγιέ) μάστερκλας με τον διάσημο βιολονίστα, ενώ το Σάββατο στις 20.00 (χώρος Μ2, Φουαγιέ) θα εγκαινιαστεί μια νέα δράση που θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μαθαίνει περισσότερα για τα έργα που στη συνέχεια θα ακούσει στη συναυλίες του Μεγάρου.
Τί θα περιλαμβάνει η αυριανή βραδιά; «Κύριο έργο της συναυλίας είναι Κουαρτέτο για πιάνο, έργο 25, Νο. 1 σε Σολ ελάσσονα του Μπραμς που το έγραψε σε νεαρή ηλικία και το κουαρτέτο του Μάλερ που το έγραψε στα 16 του. Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει και το πρώτο τρίο του Σοστακόβιτς που το έγραψε όταν ήταν 18 χρονών.
Στο πρώτο μέρος θα παίξουμε και δύο κομμάτια τα οποία θα παίξει ο κ. Μέντελσον τα Minoru Miki: Tidal Sounds και John Cage: Dream», δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο βιολοντσελίστας κ. Χρήστος Γρίμπας.
Ο ίδιος γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μέντελσον από την εποχή που ο γνωστός μουσικός ήταν καθηγητής του μεταπτυχιακού του και μιλά για αυτόν με απόλυτο σεβασμό και ενθουσιασμό: «Ο κύριος Μέντελσον έχει πολύ μεγάλη πείρα σε αυτά τα έργα. Γενικά έργα του γερμανικού ρομαντισμού όπως του Μπραμς και του Μάλερ τα έχω δουλέψει αρκετά μαζί του πριν δέκα χρόνια που ήμουν φοιτητής του, οπότε ξέρω ακριβώς τι θέλει και τι δεν θέλει, τι προσέχει».
Παράλληλα δεν έκρυψε τη χαρά του που εκδηλώσεις όπως το χθεσινό μάστερκλας με τον Γκίντον Κρέμερ συγκέντρωσε 100 άτομα. «Είναι μεγάλη χαρά που το Μέγαρο Μουσικής έχει αποκτήσει ζωή! Σήμερα (σημ. χθες) είχαμε 100 άτομα στο σεμινάριο του κ. Κρέμερ. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Το απόγευμα είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας και αύριο (σημ. σήμερα) είναι το σεμινάριο του κυρίου Μέντελσον».
Στο σημείο αυτό τον ρωτήσαμε και για τη νέα δράση του Μεγάρου «Διάλογοι με το κοινό» που θα συστήνει κατά κάποιο τρόπο στο κοινό τους δημιουργούς και τα έργα που θα ακούσει στη συνέχεια στις συναυλίες.
«Δεν θα είναι μια διάλεξη. Θα πούμε κάποια πράγματα ιστορικά για τα έργα και το πώς δουλέψαμε και το κοινό θα μπορεί να μας ρωτήσει για τη δική μας οπτική γωνία (των μουσικών και όχι των μουσικολόγων) για το πώς τα βλέπουμε», σημείωσε. Πάντως έσπευσε να τονίσει ότι η συναυλία είναι ένα βίωμα και παραλληλίζοντας την με το φαγητό δήλωσε πως όπως ένα πιάτο μπορεί να σου αρέσει κι ας μην ξέρεις τα υλικά του και τις δοσολογίες του έτσι και συμβαίνει και στη μουσική.
«Αν κάποιος θέλει να μάθει για τα έργα και τη μουσική μπορεί, αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι όποιος δεν ξέρει, δεν μπορεί να απολαύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Transcription Ensemlbe μας είπε ότι δημιουργήθηκε από τον ίδιο μαζί με τους Νίκο Ζαφρανά και Γιώργο Κανδυλίδη. «Ξεκινήσαμε με μεταγραφές μεγάλων συμφωνικών έργων. Προσωπικά ήθελα μέσα από αυτό το σχήμα κάθε παιδί να ακούσει Μότσαρτ», μας είπε.
Οι τρεις τους με παρότρυνση της διευθύντριας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς τους και στην ανάδειξη του μουσικού μέρους της Ρωσικής Πρωτοπορίας. «Με πρότασή της η διευθύντρια του ΚΜΣΤ κα Μαρία Τσαντσάνογλου μας έδειξε τον πλούσιο άγνωστο κόσμο της ρωσικής πρωτοπορίας από την πλευρά της μουσικής .Όπως ξέρετε το ΚΜΣΤ έχει τη συλλογή Κωστάκη. Εμείς ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική σκεπτόμενοι πάντα τις εκθέσεις ζωγραφικής τις οποίες καλούμασταν να πλαισιώσουμε με μουσική. Στην πορεία κάνοντας πρώτες εκτελέσεις όπως το τρίο του Νικολάι Ρόσλαβετς και άλλα έργα ανακαλύψαμε πως η μουσική και εικαστική τέχνη πάνε μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν συναυλίες την Tate Modern του Λονδίνου, στο μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης κ.α.».
Παράλληλα με τον συνεργάτη τους Ζαχαρία Τσαρπάγκο (φλαουτίστα) παρουσιάζουν μεταγραφές μεγάλων συμφωνικών έργων (Μότσαρτ κ.ά.). «Θέλουμε να έχουμε ένα ευέλικτο σχήμα και να μην είμαστε κολλημένοι σε ένα ρεπερτόριο», σημείωσε ο κ. Γρίμπας.
Για τον Μέντελσον
Καταγόμενος από μουσική οικογένεια της Ρουμανίας ο Βλαντιμίρ Μέντελσον μελέτησε βιόλα και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία Βουκουρεστίου. Έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, συνθέτης και ενορχηστρωτής και είναι περιζήτητος προσκεκλημένος σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ όπου συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς παγκοσμίως.
Εξαιρετικά παραγωγικός ως συνθέτης, έχει συνθέσει έργα για σόλο μουσικά όργανα, μικτή χορωδία, συμφωνική ορχήστρα και ορχήστρα δωματίου. Επιπλέον έχει συνθέσει σκηνική και κινηματογραφική μουσική καθώς και μουσική για μπαλέτο.
Περιζήτητος και ως δάσκαλος, είναι καθηγητής Μουσικής Δωματίου στο Conservatoire National Supérieur de Musique του Παρισιού, ενώ διδάσκει και στη Χάγη, το Έσσεν και την Μπολόνια. Παράλληλα δίνει masterclasses σε όλο τον κόσμο. Ο Μέντελσον διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Kuhmo Chamber Music Festival στη Φινλανδία από το 2005.
Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται από τα ταμεία του ΟΜΜΘ και τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους αντί 15 ευρώ ενώ τα μαθητικά-φοιτητικά στοιχίζουν 10 ευρώ.
Με την κατοχή τους εξασφαλίζετε και την ελεύθερη είσοδό σας στο σημερινό μάστερκλας και στην αυριανή δράση για την παρουσίαση του προγράμματος.