Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Μπορεί η ερμηνεία της λέξης να είναι δύσκολη στα ελληνικά, όμως το «Duente», ο νέος δίσκος της Ελένης Πέτα, σίγουρα θα κρατήσει μια θέση στην δισκοθήκη σας και στην καρδιά σας. Μια πρώτη περιήγηση σε αυτόν θα κάνει η Θεσσαλονικιά ερμηνεύτρια την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου σε όσους βρεθούν στο Casual Living.
«Επιλέξαμε με τον Παναγιώτη Μάργαρη τραγούδια και μελωδίες που αγαπάμε πάρα πολύ και εμείς, αλλά και ο κόσμος», εξήγησε η ίδια σε συνέντευξή της στον «Τ.Θ.». Αναφέρθηκε στη συνεργασία της με τον Αλ Ντι Μέολα, ενώ πρόσθεσε πως θα ήθελε να συνεχίσει να συνεργάζεται με καλλιτέχνες από άλλες χώρες. Μιλώντας για την σημερινή ελληνική πραγματικότητα τόνισε ότι «χρειάζεται πολλή προσπάθεια και πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς», όμως διευκρίνισε πως μέσα από αυτή την κατάσταση θα αναδειχθούν πιο ουσιαστικά και πιο αληθινά πράγματα».
-Επιστρέφετε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας με ένα νέο δίσκο, το «Duente». Μιλήστε μας για αυτή τη νέα δουλειά…
-Είναι μια δουλειά που περιλαμβάνει ξένα τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Αγγλία, Μεξικό, αλλά και δύο ελληνικά, το «Δρόμοι παλιοί» του Μίκη Θεοδωράκη και το «Γαλάζιο Καστανό» του Γιώργου Ανδρέου. Πρόκειται για ένα ρεπερτόριο που διαλέξαμε με έναν σπουδαίο κιθαρίστα, τον Παναγιώτη Μάργαρη, με τον οποίο και συνεργάζομαι σε αυτή τη δουλειά.
Ο δίσκος αποτελείται από τραγούδια και μελωδίες που αγαπάμε πάρα πολύ και εμείς, αλλά και ο κόσμος. Προσωπικά τα περισσότερα από αυτά τα έλεγα στις συναυλίες μου και έβλεπα και την αποδοχή του κοινού ως προς αυτά. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια δουλειά με αυτό το υλικό.
-Η επιλογή ήταν δύσκολη;
-Η αλήθεια είναι ότι όταν προσπαθείς να φτιάξεις μια τέτοια δουλειά πρέπει να προσέχεις πάρα πολύ πώς δένουν μεταξύ τους τα τραγούδια, να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κλίμα, και πιστεύω ότι αυτό το πετύχαμε και ενορχηστρωτικά. Ακριβώς επειδή είναι τραγούδια από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, οι ενορχηστρώσεις είναι μίνιμαλ και η μουσική είναι καταπληκτική, όλα αυτά βοήθησαν πάρα πολύ στο τελικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ευχάριστη δουλειά και μπορεί κάποιος να την ακούσει και στο σπίτι του και να την απολαύσει από την αρχή μέχρι το τέλος.
-Είπατε πριν ότι τα τραγούδια αυτά τα λέγατε και στις συναυλίες σας. Ήταν διαφορετικό το να ηχογραφηθούν και να αποτελέσουν κομμάτια ενός δίσκου;
-Το διαφορετικό είναι ότι ενώ στις συναυλίες που κάναμε στο μεγαλύτερό τους κομμάτι ήταν μόνο με τον Παναγιώτη (σημ. Μάργαρη), δηλαδή κιθάρα και φωνή, ενώ στο cd συμμετέχουν και άλλοι μουσικοί.
Έπρεπε να ενορχηστρωθούν δηλαδή και για άλλα όργανα, και αυτό το κάναμε μαζί με τα άλλα παιδιά που ήρθαν να παίξουν και πιστεύω ότι το πετύχαμε.
-Και στο Casual Living θα κινηθείτε γύρω από το Duente;
-Ναι, αλλά θα υπάρχουν και άλλα κλασσικά ελληνικά τραγούδια που αγαπάει πάρα πολύ ο κόσμος.
-Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Αλ Ντι Μέολα...
-Ο Αλ Ντι Μέολα συμμετέχει σε δύο τραγούδια στο cd. Είναι μια συνεργασία που μας τίμησε πάρα πολύ και ακόμη περισσότερο μας τίμησε το γεγονός ότι όταν ήρθε στην Αθήνα για δύο συναυλίες μας κάλεσε να παίξουμε μαζί του.
Είναι ένας άνθρωπος πολύ γενναιόδωρος και ένας τεράστιος μουσικός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συνεργασία μαζί του μόνο χαρά μπορεί να μας δώσει, αλλά και ελπίδα και δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει.
-Οικονομικά πώς βλέπετε την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα;
-Η κρίση υπάρχει και σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι δεν μας έφτανε αυτό που είχαμε. Κάθε χρόνο λέγαμε «φέτος είναι χειρότερα» και τώρα φτάσαμε στον πάτο.
Νομίζω όμως ότι μέσα από αυτή την κατάσταση θα αναδειχθούν πιο ουσιαστικά και πιο αληθινά πράγματα. Πλέον τίποτα δεν μπορεί να έρχεται εύκολα. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς.
-Ο νέος σας δίσκος αποτελεί και μια στροφή στην καριέρα σας;
-Όχι. Εγώ δεν έχω κάνει ποτέ στροφές στην καριέρα μου. Το δρόμο που έχω επιλέξει τον θεωρώ ως εξέλιξη. Δεν μου αρέσει η επανάληψη. Θέλω να κάνω διαφορετικά πράγματα, να μαθαίνω όλο και περισσότερα και να εμβαθύνω στη μουσική.
-Έχετε κάποιο όνειρο για να συνεργαστείτε με κάποιον συνθέτη ή στιχουργό;
-Μου αρέσουν οι συνεργασίες που έκανα πριν δύο χρόνια με τον Γιουσού Ντουρ, ακολούθησε ο Αλ Ντι Μέολα, ενώ τώρα στις 28/2 στην Αθήνα θα εμφανιστούμε (με τον Μάργαρη) μαζί με την Χιλιανή Ιζαμπέλ Πάρρα και τον Ρομπέρτο Τρένγκα που έρχονται για να κλείσουν έναν κύκλο πολιτικών τραγουδιών που ξεκίνησε το Θέατρο Κάππα.
Αυτές οι συνεργασίες μου δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνώ με πολύ σπουδαίους μουσικούς και καλλιτέχνες από άλλα κράτη και μακάρι να μπορέσω να τις συνεχίσω, είτε πηγαίνοντας στις δικές τους χώρες, είτε να τραγουδάω εδώ μαζί τους όταν έρχονται στην Ελλάδα.
-Μετά τη Θεσσαλονίκη τι θα ακολουθήσει;
-Θα κάνουμε συναυλίες και σε άλλες πόλεις. Σίγουρα μετά τη Θεσσαλονίκη θα πάμε σε Κοζάνη και Καβάλα. Παράλληλα θα ψάξουμε να βρούμε έναν χώρο στην Αθήνα για τον τρίτο κύκλο παρουσιάσεων του Duente, καθώς οι δύο κύκλοι που κάναμε στο Κάππα πήγαν πάρα πολύ καλά.
Η Ελένη Πέτα θα παρουσιάσει μαζί με τον κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη το δίσκο Duente (που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τη Lyra) στο Casual Living (Τομπάζη 15, Πυλαία, τηλ. 2310-365425) την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.