“Rethink. Renew” (δηλαδή αναθεώρηση και ανανέωση -με έμφαση, ενημέρωση, μελέτη και εκμετάλλευση των συμπερασμάτων από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών) είναι το μότο της 63ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης που πραγματοποιείται από αύριο μέχρι την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και στην οποία θα συμμετάσχει και η χώρα μας με Εθνικό Περίπτερο. Τιμώμενη χώρα θα είναι η Ισλανδία.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης θεωρείται από χιλιάδες επαγγελματίες ως η «Μέκκα» του εκδοτικού κόσμου. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), η βιομηχανία του βιβλίου, με 515.000 νέους τίτλους, 135.000, περίπου, εργαζόμενους και 23 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική βιομηχανία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Ελλάδα δίνει το παρών στην έκθεση της Φρανκφούρτης με Εθνικό Περίπτερο, που οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού / Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με την συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο και του ΕΟΤ, στο Περίπτερο 5.1 (περίπτερο της Ευρώπης).
Σε ενιαίο χώρο έκτασης 160 τ.μ. θα συμμετάσχουν:
-15 Έλληνες εκδότες που εκθέτουν με την πρόσφατη εκδοτική τους παραγωγή (Άγρα, Ζήτη, Ιανός, Ίων, Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης, Μέγας Σείριος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Το Θείον Φως, Τροφούπολη), καθώς επίσης το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ακόμη θα παρουσιαστούν δύο θεματικές εκθέσεις βιβλίου:
-για τα λευκώματα,
-και για τα ελληνικά μεταφρασμένα έργα (με αφορμή το νέο πρόγραμμα στήριξης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ).
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης το ΕΚΕΒΙ θα ενημερώσει Έλληνες επαγγελματίες για όλες τις νέες εξελίξεις και ευκαιρίες στον τομέα του βιβλίου, ενώ θα συμμετάσχει και στην ημερίδα του πανευρωπαϊκού προγράμματος Arrow Plus για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λεγόμενων «ορφανών» έργων που θα επιτρέψει την ψηφιοποίησή της -πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει μέσω της Βιβλιονέτ, της ελληνικής βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων.