Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ

Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ επί της οδού Εγνατία συγκεντρώθηκαν, χθες περίπου 40 εργαζόμενοι στην εταιρεία, που αντιδρούν στην πλήρη αποκρατικοποίησή της. Πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της τοπικής του ΠΑΣΟΚ στη Βασιλέως Ηρακλείου, και η οποία κατέληξε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραβρεθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο τμήμα Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή. Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ στην πλατεία Συντριβανίου όταν καταναλωτές έμειναν με τους λογαριασμούς στο χέρι μπροστά στα ταμεία επειδή ξεκινούσε η στάση εργασίας των υπαλλήλων της εταιρίας.

Θεσσαλονικείς ξαφνικά τους είδαν να φεύγουν από τα κισέ. Ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί και φωνές. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν καθώς μετά από παρέμβαση του Σώματος, οι υπάλληλοι άρχισαν να εξυπηρετούν και πάλι τους καταναλωτές.

Το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των βουλευτών της πόλης Τ.Κουράκη και Ε.Πασχαλίδου-Αμμανατίδου επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ και συζήτησαν για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Δήλωσαν ότι η κυβέρνηση, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής και πλήρους αποτυχίας της αντικοινωνικής πολιτικής του μνημονίου, εμμένει στην ίδια πολιτική, ζητώντας συνενόχους για νέα μέτρα, νέες απολύσεις, νέους φόρους, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περισσότερη φτώχεια. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, του λιμανιού και άλλων κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και στρέφεται ενάντια όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναντιστοιχία μεταξύ της κερδοφορίας της ΕΥΑΘ και της εξευτελιστικής τιμής στην οποία η κυβέρνηση θέλει να την ξεπουλήσει. Να είναι βέβαιοι πως θα βρουν απέναντι τους, όχι μόνο τους εργαζόμενους στην εταιρία, αλλά και όλο τον λαό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά διατύπωσε τη θέση του για την ανάγκη να παραμείνει το νερό και η διαχείριση του υπό δημόσιο έλεγχο τονίζοντας ότι η εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο από την εμπορευματοποίηση του νερού προκάλεσε τη μεγάλη αύξηση στην τιμή, τις αδιαφανείς διαδικασίες πώλησης, την κακή συντήρηση των δικτύων, τη διακοπή υδροδότησης σε όσους δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν δυναμικά κινήματα που αντιδρούν στη λεηλασία του εθνικού πλούτου.

Εν τω μεταξύ, χθες, περίπου 80 εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ, παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Υπέρ του κρατικού μάνατζμεντ στην ΕΥΑΘ ο Παπαδάκης

Υπέρ του κρατικού μάνατζμεντ στην ΕΥΑΘ τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Νίκος Παπαδάκης, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Θεωρώ ότι η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει υπό κρατικό μάνατζμεντ και όχι να προσφερθεί σαν λουκούμι στους μνηστήρες» δήλωσε ο κ. Παπαδάκης. Ενημερώνοντας, νωρίτερα το σώμα σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση 40% της ΕΥΑΘ, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε: «Το νερό είναι μονοπωλιακό είδος, ένας θα το έχει. Δεν είναι ούτε τηλέφωνο, ούτε ενέργεια». «Δεν πρόκειται να διατελέσω δραπέτης του γλυκού νερού, ούτε να φύγω νύχτα, όπως η προηγούμενη διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, αφού, σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη χώρα, διαθέτει πλήρη κάλυψη υποδομών για ύδρευση-αποχέτευση. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η δαιμονοποίηση των ιδιωτών επενδυτών είναι λανθασμένη. Αναφερόμενος γενικά στην οικονομική κατάσταση, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφή, που επήλθε από μια πολιτική χαρακτηρισμένη από έλλειψη πατριωτισμού και σοβιετισμό, με αποτέλεσμα σήμερα «να αγναντεύουμε τα αποκαΐδια». Τώρα είναι πλέον απαραίτητη μια στροφή, η οποία θέλει συναίνεση και νέο κίνημα πατριωτισμού.

Υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ τάχθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, που έλαβαν τον λόγο, ενώ μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν από πολλές πλευρές, περιλαμβανόταν και το «πέρασμα» της ευθύνης του νερού στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Όχι μόνο έβαλε νερό στο κρασί του ο Γιώργος, το έκανε νερό

Σχέδιο δράσης για εξοικονόμηση τουλάχιστον 14-15 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΑΠΘ