Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Μπαρούτι άρχισε να μυρίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο της Noble Energy έχει ήδη εισέλθει στην περιοχή της ΑΟΖ Κύπρου συνοδευόμενο από δύο υπερσύγχρονα πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού. Στην περιοχή πλέουν σε κοντινή απόσταση δύο τουρκικές φρεγάτες και συνολικά τέσσερα πλοία επιφανείας. Η Εθνική Φρουρά είναι σε  πρώτο βαθμό ετοιμότητας, ενώ το ελληνικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται σε ετοιμότητα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει ανάκληση των αδειών. Τουρκικά αεροσκάφη έχουν κάνει από προχθές έντονη την παρουσία τους στην περιοχή, ενώ από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί έχουν βγάλει σε περιπολία αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα, εκτός των 17 πλοίων που έχει βγάλει στην περιοχή του Καστελόριζου, πραγματοποιεί περιπολίες με αεροσκάφη τύπου F-16 και F-4. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν το Ισραήλ να έχει στείλει στην περιοχή αεροσκάφη τύπου HALE τα Heron TP. Διαθέτουν όλα τα συστήματα εκείνα που επιτρέπουν στους Ισραηλινούς να επιτηρούν όχι μόνο την ακριβή τοποθεσία εγκατάστασης του τρυπανιού της Noble Εnergy αλλά και όλης της γύρω περιοχής έτοιμα να ειδοποιήσουν το κέντρο επιχειρήσεων των ισραηλινών για πιθανή προσέγγιση τουρκικών σκαφών.

Η Τουρκία αν και δεν έχει πλησιάσει ακόμη την περιοχή των κυπριακών πεδίων εντούτοις με πτήσεις αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας έχει ξεκινήσει ένα όργιο παρεμβολών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Προχθές, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Άγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα. Κλιμακώνοντας, δε, τις προκλήσεις η Τουρκία ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου. Οι κινήσεις των Τούρκων βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των Αθηνών, ενώ δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη, που πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, στην Αθήνα. Μάλιστα, η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, αλλά και τις απειλές της Τουρκίας και βρίσκεται σε στενή επαφή με Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ και την Αθήνα. Το κυπριακό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ισραηλινό ΥΠΕΞ, με το οποίο ανασκοπούν από κοινού την κατάσταση. Την πάγια αμερικανική θέση στο Kυπριακό, αλλά και στο θέμα της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, επανέλαβε ,αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σημειώνεται ότι στο οικόπεδο 12 βρίσκεται από προχθές το μεσημέρι, η πλατφόρμα της Noble Energy. Η πλατφόρμα είχε αναχωρήσει με συνοδεία πλοίου από το ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, που γειτνιάζει με το κυπριακό οικόπεδο Αφροδίτη. Την ερχόμενη Δευτέρα, το γεωτρύπανο θα τρυπήσει το οικόπεδο «Αφροδίτη», σε πρώτο στάδιο μέχρι τα 1.700 μέτρα.

Διάβημα της Αθήνας προς την Τουρκία

Την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ζητεί με διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα, ύστερα από την έκδοση τουρκικής αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή, που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου. Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Διαβάστε για το ίδιο θέμα:

Εκτόξευση της Τουρκίας με σταθμό την Ουάσινγκτον

Στρατηγική περιοδεία Ερντογάν στον αραβικό κόσμο

Παγκόσμια διάθεση εξέγερσης;

Ερντογάν: Κακομαθημένο παιδί το Ισραήλ

Το Ισραήλ μακριά από την «άνοιξη», ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ «λυπούνται»

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

Κατηγορείται για ασέλγεια εις βάρος 48χρονης