Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρυώνετε; Πάρτε μια καρέκλα με κουβέρτα!

Ζεσταίνεστε; Θα ανοίξει ο ανεμιστήρας της καρέκλας…

Τι καλύτερο από μια καρέκλα που σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι πριν καν καταλάβεις ότι το θέλεις; Η «έξυπνη» καρέκλα του μέλλοντος κατασκευάστηκε από μαθητές του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

Κάθεσαι στον υπολογιστή σου και ζεσταίνεσαι; Η καρέκλα σου ανοίγει έναν ανεμιστήρα! Κάνει κρύο; Η καρέκλα σε τυλίγει με κουβέρτα! Οι δυνατότητες της αυτοματοποιημένης καρέκλας είναι ατελείωτες....

Μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν εκτός από την «έξυπνη» καρέκλα, ρομπότ ανθρωποειδή, ρομπότ που φτιάχνουν καφέ, ρομπότ θερμοκήπια, υποβρύχια ρομπότ, ρομποτικά χέρια.

Δύσπιστοι και μη, έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα ρομπότ του μέλλοντος, που δημιούργησαν 300 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα, οι οποίοι θα συναντηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με φορείς της Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Φεστιβάλ Ρομποτικής περιλαμβάνει διαγωνιστικό και εκθεσιακό μέρος. Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το Σάββατο (Περιοχή Στρεμπενιώτη, Γ΄ Πτέρυγα στο παλιό πολυκλαδικό, Νεάπολη), ενώ το εκθεσιακό μέρος θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Βενιζέλου 125), την Κυριακή.

Ρομπότ που παρκάρουν και σβήνουν φωτιές

Κι αν κανείς απορεί, πώς είναι δυνατόν παιδιά 12-14 ετών να κατέχουν γνώσεις ρομποτικής και μάλιστα να τις εξασκούν φτιάχνοντας «έξυπνες» καρέκλες, δεν έχει παρά να δει από κοντά το Profector, ένα ρομπότ που αποτρέπει την πτώση αντικειμένων από ανθρώπους, οι οποίοι δε μπορούν να αντιδράσουν (μωρά, ΑμεΑ κ.λπ.), ακόμα κι αν δε βρίσκεται κανείς κοντά τους.

Το δημιούργησαν μαθητές Δημοτικού, του 3ου Πειραματικού Δημοτικού Ευόσμου. Η κατασκευή είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης ενός μηχανισμού προσαρμοσμένου πάνω σε ένα παιδικό καροτσάκι.

Λύση σε όσους δυσκολεύονται με το παρκάρισμα υπόσχονται μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου, οι οποίοι δημιούργησαν μία ρομποτική εφαρμογή, η οποία ανιχνεύει τα εμπόδια, αλλά και τον χώρο στάθμευσης, ενώ επιτυγχάνει αυτόματο παρκάρισμα και έξοδο από τη θέση πάρκινγκ.

Ο Σταθμός της Πυροσβεστικής στην περιοχή Μαρτίου της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και το 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ενέπνευσε τους μαθητές του σχολείου να δημιουργήσουν τέσσερα πυροσβεστικά ρομπότ. Τα ρομποτικά οχήματα Arduino, RCX, NXT και EV3 κινούνται αυτόματα, αναγνωρίζοντας εμπόδια και μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει πάνω από κάποια τιμή.

Τον βραβευμένο σε εκθέσεις και διαγωνισμούς αντισεισμικό μηχανισμό Generic Earthquake Solution θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ