Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
Το περιοδικό Φόκους σε νέο προκλητικό εξώφυλλο απεικονίζει την Ακρόπολη να βυθίζεται, εμφανίζοντας ως βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας μας, την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ βλέπει τον κυβερνητικό της συνασπισμό να διαλύεται, τα σενάρια πρόωρων εκλογών να αυξάνονται και τους Πειρατές να κάνουν απόβαση στο Βερολίνο.
Οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο έβαλαν φωτιά στην Άνγκελα Μέρκελ. Όχι μόνο γιατί ήταν η έκτη εκλογική ήττα σε επτά αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο. Η νέα εκλογική ταπείνωση των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι στις βουλευτικές του 2009 είχαν το ιστορικό ποσοστό του 14,6%, σε συνδυασμό με τη λαϊκιστική αντιευρωπαϊκή γραμμή που εφαρμόζει ο Πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος, Φίλιπ Ρέσλερ, περιορίζουν στο ελάχιστο τις δυνατότητες διακυβέρνησης της καγκελαρίου. Πλέον, η Μέρκελ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ενόψει της 29ης Σεπτεμβρίου, όταν η Κάτω Βουλή θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εξουσιών του έκτακτου μηχανισμού διάσωσης EFSF.
Ξεκινώντας, όμως, από τις εκλογές του Βερολίνου, πέραν της καταβαράθρωσης του FDP ξεχωρίζει το νέο κόμμα των Πειρατών, που μπαίνει στο κοινοβούλιο με εντυπωσιακή ορμή. Έχοντας ως αίτημα τη διαφάνεια στο διαδίκτυο και υποστηρίζοντας τα ατομικά δικαιώματα, οι Πειρατές προσέφεραν μια εναλλακτική στα καθιερωμένα κόμματα και έφτασαν στο 9%, με το περιοδικό Σπίγκελ να γράφει πως «Στη Μαδρίτη και την Αθήνα, οι αγανακτισμένοι νέοι βγαίνουν στους δρόμους. Στο Βερολίνο, πάνε και ψηφίζουν».
Οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν νικητές, πέφτοντας όμως από το 30,8 % του 2006 στο 28,6 % σήμερα. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ είχαν μια μικρή αύξηση από το 21,3% του ’06 σε 23,2%. Κατακόρυφη αύξηση γνώρισαν και στο Βερολίνο τα ποσοστά των Πρασίνων, από 13,1% σε 17,4%, ενώ το κόμμα της Αριστεράς κατέγραψε μικρές απώλειες από 13,4% σε 11,6%. Όπως αναφέρθηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων καταποντίστηκε αφού από το 7,6% του 2006 έπεσε στο1.8%, μένοντας εκτός τοπικού κοινοβουλίου. Οι Πειρατές με το 9% εξέλεξαν και τους 15 υποψηφίους τους.
Τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για το EFSF;
Ας επανέλθουμε στην ψήφιση της 29ης Σεπτεμβρίου. Αυτή καθεαυτή η επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου δεν προβληματίζει ιδιαίτερα. Ακόμη και αν οι Φιλελεύθεροι αποφασίσουν να τηρήσουν τη σκληρή αντιευρωπαϊκή γραμμή και καταψηφίσουν, τότε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θα στηρίξουν την πρόταση της Μέρκελ. Το κλίμα υπέρ της ψήφισης αντανακλάται στις δηλώσεις του Προέδρου των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ. «Η ήττα των Φιλελευθέρων είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα». Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξη τους προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες υπό μνημόνιο χώρες.
Η καγκελάριος όμως γνωρίζει πως ήδη η διακυβέρνηση της χώρας έχει καταστεί προβληματική, έχοντας να αντιμετωπίσει εσωκομματικές αντιδράσεις, συνεχόμενες εκλογικές ήττες αλλά και τον αφανισμό των Φιλελευθέρων. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογράμμισε ότι η διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις Ρέσλερ περί δυνητικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, κατέδειξε ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ δεν είναι τίποτε άλλο πλέον παρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα πρόωρες εκλογές. Αυτή η περίπτωση φαντάζει πιο πιθανή παρά ποτέ σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όμως στην πραγματικότητα κυοφορούνται τρία σενάρια.
Σε περίπτωση που η ψήφιση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου έρθει μέσω Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν είναι απίθανη η πρόταση για μια μεγάλη συγκυβέρνηση CDU και SPD. Παρότι ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, τονίζει πως το SPD απορρίπτει τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως γράφει το περιοδικό Σπίγκελ «θα είναι δύσκολο να αντισταθούν σε μια τέτοια πρόταση». Η Μέρκελ σε αυτή την περίπτωση θα ασκήσει πίεση μιλώντας για διεθνή σταθερότητα και αξιοπιστία.
Το SPD αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην επιθυμεί μια τέτοια μεγάλη συγκυβέρνηση αλλά πρόωρες εκλογές τώρα, καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μαζί με τους ενισχυμένους Πράσινους θα είναι ικανό να κυβερνήσει. Άλλωστε, ο συνασπισμός από 2005 μέχρι το 2009 έφερε την εκλογική ήττα από τη Μέρκελ στις προηγούμενες εκλογές και οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν πως ένας νέος συνασπισμός με το CDU θα οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα το 2013.
Το τρίτο σενάριο συνδυάζει τα προηγούμενα δυο, δηλαδή και πρόωρες εκλογές και συγκυβέρνηση CDU και SPD. Μια τέτοια συγκυβέρνηση θα προωθούσε ως κοινή γραμμή την σωτηρία του κοινού νομίσματος, αλλά και της Ελλάδας. Αυτό το ενδεχόμενο δεν το απέρριψε ουσιαστικά ούτε ο Ζ. Γκάμπριελ, θέτοντας ως όρο τις εκλογές.
Focus στη βυθισμένη Ακρόπολη
Το περιοδικό Φόκους επανέρχεται. Στην αρχή της ελληνικής κρίσης είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει την γνωστή άσεμνη χειρονομία προς τους Έλληνες. Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί με εξώφυλλο την Ακρόπολη να βουλιάζει και τίτλο «Χάθηκαν τα λεφτά μας». Συγκεκριμένα, στο εξώφυλλο απεικονίζεται ο Παρθενώνας βυθισμένος στη θάλασσα σχεδόν μέχρι το αέτωμα. «Δισεκατομμύρια για το τίποτα, η Μέρκελ σε ανάγκη - τι πρέπει να γνωρίζει ο αποταμιευτής για την ευρω-κρίση» είναι οι υπότιτλοι του εξωφύλλου. Στον ιστότοπο του περιοδικού αναφέρεται επεξηγηματικά πως «Η πτώχευση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Δισεκατομμύρια των Γερμανών βυθίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Θα πάρουμε ποτέ πίσω τα λεφτά μας; Οι αποταμιευτές ανησυχούν. Υπάρχει σωτηρία;»
Το εν λόγω περιοδικό συνεχίζει τις επιθέσεις του εξυπηρετώντας συμφέροντα και ταυτόχρονα επηρεάζοντας τη γερμανική κοινή γνώμη. Εξακολουθεί να υπάρχει το συγκεκριμένο έρεισμα στην Γερμανία, εξ ου και είναι τουλάχιστον πρόωρες οι αναλύσεις που συνδέουν την καταβαράθρωση των Φιλελευθέρων με την ανθελληνική του ρητορική του τελευταίου καιρού. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από την συνεχή πτώση του FDP σε όλες τις τελευταίες εκλογές, πολύ πριν ο Πρόεδρος τους καταφύγει στον λαϊκισμό και τον ευρω-σκεπτικισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κρατίδιο Βάδη-Βυρτεμβέργη, στις 27 Μαρτίου, όπου από 10,7% έπεσαν στο 5,3% αναγκάζοντας την νικήτρια Μέρκελ (με 39%) να χρίσει τον πρώτο πράσινο πρωθυπουργό κρατιδίου στην ιστορία της Γερμανίας, τον κ. Βίνφριντ Κρέτσμαν. Και στη Βρέμη, στις 22 Μαΐου, το FDP είχε το χαμηλότατο 2,4% από το 6% προ πενταετίας.
Διαβάστε για το ίδιο θέμα:
Στρος Καν: «Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος»
Ένα βιβλίο, η Μέρκελ και οι εφοπλιστές
Πολιτική ανυπαρξία στο βωμό της «αγοράς»
Οι Ισλανδοί δικάζουν τον πρώην πρωθυπουργό και δεν φοβούνται εκβιαστές