Ψήφο εμπιστοσύνης με 153 «ναι» πήρε η κυβέρνηση και κατά 145 σε σύνολο 298 βουλευτών, στην κρίσιμη διαδικασία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. «Ναι» από Β. Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδο, Λούκα Κατσέλη, Μίμη Ανδρουλάκη, Δημήτρη Λιντζέρη, Εύα Καϊλή. Όχι ψήφισαν 145 ενώ απούσες ήταν η Έλσα Παπαδημητρίου και η Μιλένα Αποστολάκη. Την απόφασή του να επισκεφθεί σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο Σαμαράς ζητά το ταχύτερο δυνατό εκλογές και ως έκπτωση δέχεται μια μεταβατική κυβέρνηση περιορισμένη εντολής.
Φούντωσαν χθες τα σενάρια για το τι πρόκειται να πράξει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούσε ήταν ότι θα προτείνει για μεταβατικό πρωθυπουργό τον Ευ. Βενιζέλο και πως υπάρχουν διεργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακούγονταν μάλιστα ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκονταν σε διαρκή επαφή. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, καθώς και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη.
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κυβέρνηση συνεργασίας
Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να ζητήσει να αρχίσει η διερευνητικό κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. «Αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, το Σάββατο το πρωί, θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συζητήσω μαζί του ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού σε αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα». Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον. «Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Θυσίες μπορούμε να κάνουμε για το κοινό καλό. Θέλω να κατανοήσετε την ειλικρίνεια των προθέσεων μου. Δεν παίζω παιχνίδια. Ανέλαβα και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος και τις ευθύνες μου. Άλλωστε και η παράδοση της οικογένειας μου δεν θα μου επέτρεπε τίποτα λιγότερο». Διακομματική στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης με 180 βουλευτές και στη συνέχεια όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές αντιπρότεινε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ. Από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «οι κάλπες αυτή τη στιγμή ή σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως ζητά η ΝΔ θα ήταν καταστροφικές καθώς η 6η δόση θα ήταν στον αέρα. Θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε την νέα δανειακή σύμβαση. Εάν δεν συμβεί αυτό τότε θα χάσουμε τόκους 5 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν με τα έσοδα από το Πολυνομοσχέδιο».
Παράλληλα επανέλαβε ότι πάντα έλεγε τη γνώμη του γι' αυτό και τον αποκάλεσαν ανθέλληνα και έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. «Όλα αυτά δεν ήταν τυχοδιωκτισμός ήταν μια απλή απόφαση να μην μείνω στα τετριμμένα, Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως και σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα, Να πάμε στις παραδόσεις τις αρχαιοελληνικές της άμεσης δημοκρατίας. Και ελπίζω ότι θα έρθει η στιγμή που η καθεστηκυία τάξη να μην φοβάται την άμεση δημοκρατία. Είμαι θιασώτης της εθνικής συνεργασίας».
«Πληρώνω επί 24 μήνες τα σπασμένα» είπε ο πρωθυπουργός που χαρακτήρισε εθνική προτεραιότητα τη συμφωνία για το χρέος. «Και επειδή πολλά ανεύθυνα λέγονται θέλω για άλλη μία φορά να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμφωνία αυτή δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση μείωση των μισθών κατά 50% ή των συντάξεων που ακούω. Η συμφωνία αυτή μας δίνει μία τεράστια ευκαιρία ίσως την τελευταία ευκαιρία να στήσουμε τη χώρα μας σε σταθερές βάσεις».
Παράλληλα, κατηγόρησε τα κόμματα ότι θεώρησαν το δημοψήφισμα τυχοδιωκτισμό. «Δεν αρκεί μία κοινοβουλευτική ομάδα και πλειοψηφία χρειάζεται ευρύτατη στήριξη. Αυτό μπορούσε να γίνει με το δημοψήφισμα, την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το ναι γιατί πιστεύω βαθιά ότι αυτό το πακέτο των αποφάσεων ήταν το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Μίνι προγραμματικές από Βενιζέλο
Η κυβέρνηση συνεργασίας που ανακοίνωσε ότι θέλει να συστήσει ο πρωθυπουργός, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, στη Βουλή προμηνύοντας ότι τον Μάρτιο θα γίνουν εκλογές. Δεν παρέλειψε να κάνει και μίνι -προγραμματικές δηλώσεις θέτοντας τους 10 στόχους που πρέπει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Απαντώντας εμμέσως στα λεγόμενα του Α. Τσίπρα ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τεχνικά τόνισε ότι μπορεί να γίνει χρηματοοικονομικά, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η 6η δόση.
Οι τοποθετήσεις υπουργών
«Εθνική συνεννόηση ως στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση, με τη διαμόρφωση όρων εθνικής ομοψυχίας», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου γιατί, όπως είπε, «η κρίση είναι βαθιά και ο χειμώνας της χώρας θα είναι μακρύς και βαρύς». «Σφάλαμε αλλά δεν προδώσαμε. Υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, δεν αποδειχθήκαμε φρόνιμοι και συνετοί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για όσα άστοχα πράξαμε αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να παραιτηθούμε», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «η ιστορική κρίση θα δικαιώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις προσπάθειες που έκανε να κρατήσει ζωντανή τη χώρα». Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να πάει η χώρα σε εκλογές όταν έχει παρέλθει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, το Φεβρουάριο, μετά την εκταμίευση και της επόμενης δόσης, πρότεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο κ. Παπουτσής είπε ότι η δανειακή σύμβαση αποτελεί «το αποκορύφωμα των προσπαθειών του Γ. Παπανδρέου, του οικονομικού επιτελείου και μιας συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης και αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και [...] της σθεναρής πολιτικής υποστήριξης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δίνουν τη μάχη με πόνο ψυχής δύο χρόνια τώρα». Για «αυνειδητή προσπάθεια κατεδάφισης» της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου από τον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο που, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρχει ένα διαφορετικό σχήμα ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να στηρίξει μια συμφωνία, η οποία χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη του πολιτικού συστήματος» ανέφερε, λέγοντας πως «για αυτή την πορεία η κυβέρνηση ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης».