ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του και τις λύσεις που προτείνει και εφαρμόζει ο ίδιος εδώ και 2,5 μήνες που έχει αναλάβει την διοίκηση, μίλησε στον «Τ.Θ.» ο δήμαρχος Ευόσμου-Ελευθέριου Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης.
Η ένωση γονέων του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ένωσης Αθανάσιος Ποντικίδης, έκανε λόγο για έλλειψη σχολικών κτιρίων στο δήμο. Έχει να χτιστεί σχολείο στον Εύοσμο πάνω από 7 με 8 χρόνια και τα παιδιά είναι συνωστισμένα στα ήδη υπάρχοντα κτίρια. Τι θα κάνετε πάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που προκύπτει; Θα απευθυνθείτε στο υπουργείο Παιδείας σχετικά;
Ήδη έχουμε απευθυνθεί στους αρμόδιους του υπουργείου. Πριν αλλά και μετά τις γιορτές είχαμε συνεχόμενες επαφές και συγκεκριμένα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων από όπου εγκρίνονται και προχωρούν οι ανάλογες σχολικές εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, είναι σε ώριμο επίπεδο η κατασκευή του 4ου λυκείου και 7ου γυμνασίου από πλευράς μελετών και περιμένουμε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου. Από τις πληροφορίες που έχουμε από την κυβέρνηση, οτιδήποτε γίνεται από δω και στο εξής θα προχωράει μόνο μέσω ΕΣΠΑ, που αφορά και τα σχολικά κτίρια, οπότε ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και συγκεκριμένα με τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας. Έχει κατέβει και η αντιδήμαρχος παιδείας στην Αθήνα, έχω βρεθεί και εγώ κάποιες φορές πριν και μετά τις γιορτές στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα για το συγκεκριμένο θέμα. Προχωράμε κι άλλα 2 νηπιαγωγεία που και εκεί ο δήμος μας αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς και σ ένα δημοτικό σχολείο που αυτό το έχουμε βάλει σε προτεραιότητα σε σχέση με τα δημοτικά σχολεία αλλά σε δεύτερη προτεραιότητα όσον αφορά το θέμα της κατασκευής γενικά σχολείων στην περιοχή μας. Κυνηγάμε κι άλλα αδόμητα οικόπεδα τα οποία είναι κατάλληλα για να κατασκευαστούν σχολεία.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Αν. Σαμαράς επισκέφτηκε τις δυτικές συνοικίες. Πως σας φάνηκε αυτή του η κίνηση;
Θετική. Πιστεύω ότι ο κάθε πρόεδρος από οποιοδήποτε κόμμα θα πρέπει να περάσει από τις συνοικίες εφόσον μπορεί και ειδικά από το δικό μας δήμο, καθώς είμαστε από τους μεγάλους δήμους πλέον του πολεοδομικού συγκροτήματος. Θα μπορούσα να πω ο δεύτερος δήμος μετά τον δήμο της Θεσσαλονίκης σε πληθυσμό. Ήρθε για να αφουγκραστεί τα προβλήματά μας, τα οποία σε τέτοιες περιοχές σαν την δική μας είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, λόγω του ότι υπήρχαν οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες στην περιοχή μας, ήρθε και εγκαταστάθηκε κόσμος ο οποίος όπως λέμε κοινά, ήταν της βιοπάλης. Δούλευαν σε αυτά τα εργοστάσια. Κλείνοντας οι βιομηχανίες ή ορισμένες από αυτές που μείνανε μειώσανε το προσωπικό, πολύ κόσμος έμεινε άνεργος. Επίσης η περιοχή από πλευράς κίνησης και καταστημάτων, που έχουμε αρκετά από αυτά να κλείνουν λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, το περιβάλλον και πάλι λόγω της γειτνίασής μας με την βιομηχανική περιοχή που έχει πρόβλημα, για τα προβλήματα της σχολικής στέγης, τα στρατόπεδα, το κυκλοφοριακό… Αυτά τα προβλήματα τα καταγράψαμε και τα μεταφέραμε στον πρόεδρο Α. Σαμαρά. Επίσης καταθέσαμε ένα υπόμνημα με τα προβλήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή και πως θα μπορούσαμε σε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας να τα λύσουμε από κοινού. Ήταν θετικός μαζί μας… Να δούμε τι μπορεί να κάνει ανάλογα με τις δυνατότητες του, να καταθέσει στη βουλή, στα υπουργεία και να δούμε τι ανταπόκριση θα υπάρχει από μέρους του, από το κόμμα του προς τον δήμο μας.
Το πρόβλημα της συγκοινωνίας στο δήμο είναι έντονο. Για παράδειγμα τα λεωφορεία του δήμου σταματούν στις 12 το βράδυ ακριβώς. Οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται κατά τις βραδινές ώρες όπως συμβαίνει με τις ανατολικές συνοικίες, ενώ τα λεωφορεία είναι από τα ποιο παλιά που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Θα μεριμνήσετε για να διορθωθεί η κατάσταση;
Άλλοτε είναι αναληθή αυτά που ακούγονται και άλλοτε είναι διαφορετικά τα πράγματα. Διερευνούμε να δούμε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που πρέπει πραγματικά να παρέμβουμε και να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Δηλαδή δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Οτιδήποτε κι αν ακούσουμε θα το διερευνήσουμε για να δώσουμε λύσεις ή αν δεν μπορούμε τότε να πούμε ότι έτσι έχει η κατάσταση και αυτό είναι αναγκαστικά. Σήμερα είχα μια συνάντηση με τον κ. Σπανό τον συγκοινωνιολόγο από την πλευρά της αστικής συγκοινωνίας, συζητήσαμε τα προβλήματα. Ήδη ξεκίνησε πρόσφατα εδώ και λίγες μέρες μια νέα γραμμή πάνω από τον περιφερειακό να μαζεύει τον κόσμο και να τον φέρνει στο τέρμα όπου θα παίρνουν τα λεωφορεία και θα κατεβαίνουν στο κέντρο. Ζήτησα επίσης να αυξηθεί η κίνηση των λεωφορείων και ο κος Σπανός μου είπε ότι ήδη η κίνηση είναι αυξημένη αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί διότι δεν έχουν να βάλουν άλλο λεωφορείο στην κεντρική γραμμή όπου και εκεί υπάρχει έντονο το πρόβλημα από πλευράς διαστημάτων και κενών γύρω από την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους, κυρίως, που παίρνουν το λεωφορείο καθημερινώς για να κατεβούν στο κέντρο. Συζητήσαμε τέτοια προβλήματα και μιλήσαμε για το πώς θα τα λύσουμε πάντα στο θέμα μιας καλής συνεργασίας. Κοιτάμε να αλλάξουμε λίγο την διαδρομή πάνω από τον περιφερειακό για να εξυπηρετήσει περισσότερο κόσμο. Νομίζω ότι στο πνεύμα μιας καλής συνεργασίας πολλά πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε και να συνεργαστούμε προς όφελος του κόσμου και της περιοχής.
Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ έντονο στο δήμο σας. Τι σκέφτεστε να κάνετε σχετικά με αυτό και σε σχέση με το στρατόπεδο Παπακυριαζή; Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να βοηθήσει την νεολαία; Να βοηθήσει σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος; Θα δοθεί τελικά η έκτασή του στον δήμο; Θα μεταφερθεί το στρατόπεδο;
Είναι έντονο το πρόβλημα. Όπως σας ανέφερα προηγουμένως, στην περιοχή μας εγκαταστάθηκαν κυρίως άτομα και οικογένειες οι οποίες είχαν πρόβλημα εργασίας. Σήμερα, με το κλείσιμο των εργοστασίων και τη μείωση προσωπικού πολλών από αυτών που δεν έκλεισαν, υπάρχει έντονο πρόβλημα στην περιοχή το οποίο δεν ξέρω πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Πρόβλημα το οποίο πρέπει πρώτα να δει η κυβέρνηση και όχι μόνο φυσικά, διότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο πρέπει όλα τα κράτη της Ευρώπης τουλάχιστον να συντονιστούν και να προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις με τον τρόπο τους πάνω στο θέμα. Για μένα, θα πρέπει να δουν πως μπορούμε να αναπτύξουμε την Ευρωπαϊκή αγορά να βάλουμε κανόνες τέτοιους που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και των δικών μας βιομηχανιών και βιοτεχνιών, να υπάρχουν προϊόντα ανταγωνιστικά σε σχέση με κάποια άλλα, να μπουν κάποιοι κανόνες που θα δημιουργήσουν διάφορες προϋποθέσεις για να κινηθεί και ο ευρωπαίος πολίτης προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς, και η χώρα μας συγκεκριμένα, περνάμε τα δυσκολότερα αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να δούμε που υστερούμε και τι πρέπει να διορθώσουμε για να προβούμε σε κάποιες κατευθύνσεις. Το στρατόπεδο Παπακυριαζή αυτή τη στιγμή λειτουργεί. Εγώ, το Σάββατο που μας πέρασε, έκανα δυο αιτήματα στον υπουργό τον κ. Βενιζέλο, που είναι στη αρμοδιότητά του, για να μας δοθεί ένα τμήμα του στρατοπέδου και από την πλευρά που υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις που συνορεύουν με τη Μενεμένη αλλά και από την επάνω πλευρά που υπάρχουν οι κατοικίες, ώστε έτσι να λύσουμε κάποια προβλήματα είτε κυκλοφοριακά είτε αθλητικού περιεχομένου γύρω από τα θέματα του δήμου. Επίσης, ζήτησα και το στρατόπεδο Ζιάκα, το οποίο δεν λειτουργεί και ζήτησα τη χρήση του για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εκεί το κομμάτι των αθλοπαιδιών και άλλων δράσεων και κυρίως με πολύ πράσινο, γιατί δεν παίρνουμε κάποιους χώρους γύρω από τα στρατόπεδα για να τους κλείσουμε ξανά, πρέπει αυτούς τους χώρους να τους αξιοποιήσουμε γύρω από αθλητικές εγκαταστάσεις και πρασίνου που στερείται η περιοχή όλη της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Το κυκλοφοριακό και οι χώροι στάθμευσης καθώς και οι ίδιοι οι δρόμοι είναι άλλο ένα πρόβλημα του δήμου. Τι λύσεις προτείνετε;
Έκανα επαφές για την Εγνατία οδό να δούμε τους κόμβους στην περιφερειακή οδό και τη συνδεσιμότητά μας με την εξωτερική περιφερειακή, με την Εγνατία, καθώς επίσης και για το μετρό. Είχαμε μια- δυο επαφές για να δούμε και να κάνουμε προτάσεις για το από που πρέπει να περάσει το μετρό. Πρέπει να μελετηθεί μια γραμμή το συντομότερο δυνατό για να μην περιμένουμε να τελειώσει πρώτα το μετρό και μετά να ξεκινήσει αυτή η γραμμή η οποία ξεκίνησε και δεν έγινε, να γίνει και μετά να ξεκινήσουμε μελέτες για τα υπόλοιπα, και να είμαστε έτοιμοι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδρομή η οποία έχει χαραχτεί και κατασκευάζεται να προχωρήσει και η υπόλοιπη η οποία έχει ήδη σχεδιαστεί. Είμαστε σε επαφές και με τον υπουργό τον κ. Μαγκριώτη, για να γίνουν τα παραπάνω το συντομότερο δυνατόν, που επιθυμεί ο κόσμος και ο δήμος και η περιοχή γενικότερα. Έχουμε εντοπίσει κάποιους χώρους για στάθμευση, αλλά είναι στο επίπεδο να τους ξεκαθαρίσουμε γιατί δεν είναι δικοί μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δυο υπαίθρια ή υπόγεια πάρκινγκ, έχουμε έρθει σε επαφή με τους ιδιώτες και θα δούμε, χωρίς να το αφήνουμε για μακριά, διότι για μένα είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μου. Τους κάναμε κάποιες προτάσεις και περιμένουμε σύντομα να μας απαντήσουν για να το δούμε και από πλευράς κυκλοφοριακού που θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα, διότι πρέπει να λύσουμε το κυκλοφοριακό κυρίως γύρω από το κέντρο και όχι μόνο φυσικά αλλά και στις άλλες περιοχές που πρέπει να μονοδρομήσουμε, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Είναι πολλά τα προβλήματα στο κυκλοφοριακό. Πρέπει να γίνει μια κυκλοφοριακή μελέτη που θα καλύψει όλα τα προβλήματα αυτά και πάντα σε συνδυασμό με αυτά που ανέφερα προηγουμένως, όλα αυτά να συμπεριληφθούν και βεβαίως να έχει στόχο πεντηκονταετίας -και όχι 5 με 6 χρόνων- για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε ένα βάθος χρόνου εύλογο για εμάς και για τους δημότες μας.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι το περιβάλλον. Ο δήμος είναι πυκνοκατοικημένος, χωρίς πάρκα και ποδηλατοδρόμους, χωρίς καν σωστά πεζοδρόμια ή, σε ορισμένες περιοχές, χωρίς καν πεζοδρόμια. Επίσης, υπάρχει και το θέμα του νερού, για το οποίο πολλοί δημότες παραπονιούνται ότι δεν κάνει ούτε για μπάνιο, πόσο μάλλον για να το πιούνε. Τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;
Το περιβάλλον φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα που έχει σχέση με τις βιομηχανίες που έχουμε δίπλα μας. Το παλεύουμε εδώ και χρόνια. Είναι γνωστό ότι πάρα πολλές φορές έχουμε κάνει διάφορες καταγγελίες. Ευτυχώς, όμως, έχω να δηλώσω κάτι το οποίο είναι ευχάριστο από την άποψη ότι εδώ και ένα εξάμηνο ή ίσως και παραπάνω, σταμάτησε να μυρίζει η περιοχή μας όπως μύριζε παλιά. Δεν ξέρω τι έγινε από την πλευρά των βιομηχανιών, διότι δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Τα βράδια υπήρχε μια φοβερή δυσοσμία, αλλά εδώ και πάνω από έξι μήνες έχουμε να αισθανθούμε αυτήν την δυσφορία που υπήρχε παλιότερα. Φαντάζομαι ότι έχουν μπει κάποια φίλτρα ή φτιάξανε κάτι καινούργιο ή πήρανε κάποια μέτρα που βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης κάναμε μια μελέτη για τους ποδηλατοδρόμους και προεκλογικά, εγώ στον συνδυασμό μου ως δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού, ήμουν από τους πρώτους που έκανα ποδηλατοδρόμους, οι οποίοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν γιατί ήταν μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και είχαμε πρόβλημα και με το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Αλλά ήμασταν οι πρώτοι που μπήκαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και κάναμε τότε τους ποδηλατοδρόμους. Σήμερα, έχοντας την εμπειρία εκείνη και δημιουργώντας παιδεία και επειδή θέλουμε να δημιουργήσουμε παιδεία στα παιδιά μας να μάθουμε να σχεδιάζουμε σωστά τις πόλεις μας σήμερα, μπορώ να πω ότι κάναμε έναν σχεδιασμό να συνδέσουμε και τα στρατόπεδα τους χώρους αθλοπαιδιών ας το πούμε, με το κέντρο της πόλης. Να γίνει μια διαδρομή που θα καλύπτει μεταξύ τους τις περιοχές και τους δήμους, η οποία θα είναι ασφαλής και δυνατή, όχι να κάνουμε θεωρητικά μόνο ένα ποδηλατόδρομο, να είναι ασφαλής για τον ποδηλάτη. Πρέπει να υπάρχει μια ωραία διαδρομή, συγκεκριμένη, χωρίς να μπλέκεται μέσα στην πόλη με τον τρόπο που μπλέκονται όλοι οι άλλοι ποδηλατόδρομοι. Για το νερό, πρώτη φορά το ακούω και θα το κοιτάξω. Εγώ προσωπικά πίνω από την βρύση. Το καλύτερο νερό για μένα είναι αυτό, άσχετα με το τι λέει ο καθένας, είναι τρεχούμενο και πάντα θα είναι το καλύτερο. Δεν μου έχει γίνει κάποια καταγγελία, θα το κοιτάξω πάντως.
Η ανακύκλωση στο δήμο προωθείται πολύ, αλλά οι δημότες παραπονιούνται ότι κάδους ανακύκλωσης δεν βλέπουν πουθενά. Πρόκειται να τοποθετηθούν άμεσα δίπλα σε κάθε κανονικό κάδο ή τσάμπα η εκστρατεία για την ανακύκλωση;
Υπάρχει ένα πρόβλημα μεταξύ ιδιωτών και ΕΤΑ και σε αυτό το στάδιο έχουμε κάδους ανακύκλωσης, αλλά δεν έχουμε σε όλα τα σημεία που θέλουμε. Εκεί όμως που θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή, είναι ότι στο θέμα της ανακύκλωσης θα έπρεπε να έχει κάποιο όφελος ο δήμος. Κάθε τι το οποίο πληρώνουμε, έχει μέσα και ένα τέλος ανακύκλωσης. Αυτό το τέλος, θα πρέπει να επιστρέφεται σε κάθε δημότη μέσα από κάποιο όφελος που θα έχει ο δήμος για να λειτουργεί σαν ανταποδοτικό. Δυστυχώς από την πλευρά της πολιτείας αυτό δεν υπάρχει ή αν υπάρχει είναι σε πολύ μικρό βαθμό. Δεν μπορεί ο δήμος να βάζει τους εργαζόμενους να μαζεύουν τα ανακυκλώσιμα υλικά να τα πηγαίνουν στους ιδιώτες και να μην έχουν κανένα όφελος προς αυτήν την κατεύθυνση διότι τα άτομα τα οποία εργάζονται στον δήμο πληρώνονται. Ποιος θα τους πληρώσει; Τουλάχιστον τα έξοδα τα δικά τους θα έπρεπε να καλυφθούν μέσα από αυτήν εδώ την πράξη και από αυτόν ο οποίος τα παίρνει τα ανακυκλώσιμα ή από το ίδιο το κράτος. Ή, όφειλε το κράτος αυτό το τέλος της ανακύκλωσης να το πληρώνει σε εμάς. Υπήρχε ο σύνδεσμος, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει αυτή τη στιγμή τις ανάγκες που θα έπρεπε να καλύψει, αλλά μπλέκονται και άλλα πράγματα στη μέση που ενδεχομένως να μην είναι μέσα στις δυνατότητες του συνδέσμου. Δεν το ξέρω αυτό, αλλά είμαι στο στάδιο της έρευνας για να ξεκαθαριστεί και αυτό. Ωστόσο, και από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να δούμε τι πραγματικά θα κάνουμε ώστε όλο αυτό να είναι προς όφελος του δημότη και κανενός άλλου. Υπάρχει μια επαφή με το υπουργείο περιβάλλοντος, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το θέμα.
Τι θέλετε να διορθώσετε στον νεοσύστατο δήμο Κορδελιού -Ευόσμου με 2 λόγια; Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του δήμου;
Το σοβαρότερο είναι η ανεργία. Φυσικά, σε αυτό το κομμάτι δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα καταστήματα που κλείνουν συνεχώς. Επίσης, στήσαμε γραφείο στήριξης και απασχόλησης και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους, τους δημότες μας, κάνοντας διάφορες ενέργειες. Το περιβάλλον, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Τα προβλήματα που εξαρτώνται έμμεσα από εμάς είναι η σχολική στέγη, το κυκλοφοριακό που αναφέραμε προηγουμένως, το θέμα του φωτισμού του δήμου, κυρίως του Ευόσμου γιατί στο Ελευθέριο Κορδελιό είχαμε κάνει αρκετά καλή δουλειά, το θέμα της ασφαλτόστρωσης και πάνω από την περιφερειακή… Όλα αυτά τα προχωράμε… Ειδικά στο θέμα του φωτισμού, προσπαθούμε να φωτίσουμε όλους τους δρόμους του δήμου σωστά, ακόμα και τα στενά που δεν έχουν και τον καλύτερο φωτισμό. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία βάζουμε και πρέπει να δούμε. Όλα αυτά τα αξιοποιούμε φυσικά και βάζουμε κάποιες προτεραιότητες. Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε ένας δήμος που διασχίζεται από πολλούς δρόμους κύριους, από εθνική οδό, γραμμή των τρένων, περιφερειακή, Μοναστηρίου. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία δημιουργούν διάφορα προβλήματα προσβάσεων γύρω από τον περιφερειακό, που όλα αυτά τα βλέπουμε μέσα από μα σωστή κυκλοφοριακή μελέτη, στα οποία έχουν σχέση και άλλοι φορείς όπως υπουργεία. Όλοι μαζί πρέπει να συγκεντρωθούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά ακόμη 2,5 μήνες έχουμε που είμαστε διοίκηση και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αργά ούτε νωρίς. Πρέπει αυτά τα πράγματα να δρομολογηθούν άμεσα μαζί με τα υπόλοιπα που βάζει ο Καλλικράτης, όπως θέματα συγχωνεύσεων και άλλα που πρέπει να τα δούμε άμεσα.
Η εγκληματικότητα στον δήμο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Τι προτίθεστε να κάνετε γι αυτό;
Έχουμε μια καλή συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα του Ευόσμου το 16ο και με το άλλο του Δενδροποτάμου. Πριν από λίγα χρόνια φέραμε και τους συνοριακούς, την δίωξη λαθρομεταναστών και εγκληματικότητας, το τμήμα αλλοδαπών. Όλα αυτά εδώ προσπαθούμε να τα παντρέψουμε μεταξύ τους και με μια συνεργασία μεταξύ δημοτικής και αστυνομίας για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Στο θέμα της εγκληματικότητας, πανελλαδικά και όχι μόνο, με όλο αυτό το κύμα λαθρομεταναστών που έχει έρθει στη χώρα μας, την αδυναμία πολλές φορές και από την πλευρά της αστυνομίας και από την πλευρά της νομοθεσίας, αλλά και οτιδήποτε άλλο συμβαίνει σε αυτήν την κατάσταση που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο δημοτικός αστυνόμος, δεν μπορεί να προβεί σε συλλήψεις, δεν έχει τις αρμοδιότητες για κάτι παραπάνω. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταγγείλει ένα θέμα και να έχει μια καλή συνεργασία με την αστυνομία έτσι ώστε όταν παρατηρεί κάτι να απευθύνεται εκεί και να μπορέσει η αστυνομία να επέμβει και να κάνει σωστά τη δουλειά της.
Πως βλέπετε τις πρώτες εφαρμογές του νόμου του «Καλλικράτη». Πως σας φαίνεται η γενικότερη ιδέα του νόμου αυτού στην πράξη;
Σίγουρα χρειαζόντουσαν κάποιες διορθωτικές αλλαγές. Όχι τόσο γρήγορα όμως και άμεσα έτσι όπως έγινε, διότι δημιούργησε παρενέργειες και ακόμη, φυσικά, σε ορισμένα θέματα ψαχνόμαστε. Πιστεύω σε βάθος χρόνου σε πολλούς από τους δήμους, όχι σε όλους θα είναι ωφέλιμος. Σε κάποιους όμως δήμους, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα. Ειδικά σε αυτούς που έχουνε μεγάλες αποστάσεις, όπως οι περιφερειακοί δήμοι, με άλλη δομή, σε νησιά… Θα τα δούμε αυτά στην πορεία. Οψόμεθα.