Tου ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
Την περασμένη Πέμπτη μια μεγαλειώδης πορεία στις Βρυξέλλες απέρριπτε εκ προοιμίου την αναμενόμενη υπογραφή του Συμφώνου του Ευρώ, όπως και την συνολική ευρωπαϊκή λιτότητα. Οι «27» ωστόσο συνέχισαν να κωφεύουν, ενώ οι ποικιλότροπες αντιδράσεις δονούν τις ισχυρές χώρες της ένωσης. Διαδηλωτές από όλη τη Βρετανία κατέλαβαν τους δρόμους του Λονδίνου, το περασμένο Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες περικοπές, ύψους 80 δισ. λιρών στο δημόσιο τομέα, και το νεοθατσερισμό του Ντέιβιντ Κάμερον. Στην Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ υπέστησαν βαριά εκλογική ήττα στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το πλέον παραδοσιακό και ευημερεύον προπύργιό τους. Στη Γαλλία η πολιτική του Σαρκοζί έφερε την σαρωτική νίκη των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές, προμηνύοντας την μελλοντική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2012 και αναδεικνύοντας την ισχυροποίηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν.
Ξεκινώντας από το Λονδίνο, η διαδήλωση του Σαββάτου έφερε στο νου τις μεγαλειώδεις πορείες του 2003, κατά τις οποίες οι Άγγλοι διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Ιράκ και την εξέχουσα συμμετοχή της χώρας τους σε αυτόν. Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν προσέφερε εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών, ωστόσο, η εφημερίδα Guardian έκανε λόγο για 500.000 ανθρώπους. «Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι», είπε ο γενικός γραμματέας του, πλέον ισχυρού συνδικάτου στη Γηραιά Αλβιώνα, TUC, Μπρένταν Μπάρμερ. «Θα αγωνιστούμε ενάντια στις περικοπές και δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τις υπηρεσίες, τις θέσεις εργασίας και τη ζωή του λαού», πρόσθεσε. Τα κατακριτέα από όλες τις πλευρές επεισόδια απέσπασαν την προσοχή από τον ειρηνικό όγκο που κατέλαβε τις όχθες του Τάμεση, μονάχα σε όποιον το επιθυμεί.
Παράλληλα, την Κυριακή το ιαπωνικό τσουνάμι έφτασε ως την Γερμανία, συντρίβοντας 58 χρόνια χριστιανοδημοκρατικής κυριαρχίας. Στο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης, ένα πραγματικό συντηρητικό κάστρο γκρεμίστηκε, με την Μέρκελ να πληρώνει το τίμημα των πυρηνικών της σχεδίων. Το κυβερνών κόμμα είχε περάσει νόμο για την επέκταση ζωής 17 πυρηνικών σταθμών, καταργώντας το νόμο που προέβλεπε το κλείσιμο των εν λόγω σταθμών έως το 2022 και προκαλώντας την αντίδραση των Γερμανών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αντίθετη στην χρήση των πυρηνικών. Η Γερμανίδα καγκελάριος, έπειτα από την πυρηνική απειλή του Φουκουσίμα, ανήγγειλε τρίμηνο μορατόριουμ, όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων, μια ψηφοθηρική κίνηση που την εξέθεσε ακόμη παραπάνω. Η «οδυνηρή» ήττα, όπως την αποκάλεσε η ίδια η Μέρκελ, ανέδειξε μεγάλους νικητές τους Πράσινους, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξεως του 25 τοις εκατό και ο μελλοντικός πρωθυπουργός του κρατιδίου δήλωσε πως «Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πριν μερικές ημέρες δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».
Στην Γαλλία το συντηρητικό UMP του Νικολά Σαρκοζί μετράει τις πληγές του, έπειτα από τις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα δεν μετριάστηκαν ούτε από την ευρέως καλοδεχούμενη για τους Γάλλους πολίτες, ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, δυτική επέμβαση στη Λιβύη. Οι απώλειες για τον Σαρκοζί των σκανδάλων είναι τεράστιες με την επανεκλογή του να φαντάζει απίθανη, καθώς στην συντριπτική επικράτηση του Σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο συγκέντρωσε το 36 τοις εκατό των ψήφων, έρχεται να προστεθεί και η δυναμική επιστροφή της ακροδεξιάς στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Με νέα ηγέτιδα την κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, το Εθνικό Μέτωπο, διαβόητο για την εχθρική ρητορική του προς τους μετανάστες, εξασφάλισε για πρώτη φορά την εκπροσώπηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ποσοστό 11 τοις εκατό.
Στη Γαλλία, βλέπουμε την λαϊκή απόρριψη στην μέθοδο λιτότητας, ενώ, παράλληλα, επαληθεύεται εκ νέου το ίδιο σενάριο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η διακυβέρνηση Σαρκοζί, κατά την θητεία του οποίου τα σκάνδαλα για διαφθορά ήταν καθημερινό φαινόμενο, έχει οδηγήσει σε τεράστια άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία συνδράμει και, παράλληλα, απορροφά την περαιτέρω κατάλυση του κοινωνικού ιστού. Στην Βρετανία, η αγανάκτηση μπροστά στο φάσμα των νέων περικοπών έβγαλε στο δρόμο μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι αρνούνται να επιβαρυνθούν την περιβόητη «ανάκαμψη» από την ύφεση, όταν δεν επιβάλλεται φορολογία στις τράπεζες και υποφορολογούνται οι μεγάλες εταιρίες. Στην Γερμανία, μολονότι, η Μέρκελ πέτυχε τους σκοπούς της στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί δεν ξεχνούν τις πυρηνικές βλέψεις του κυβερνώντος κόμματος και η καγκελάριος θα δυσκολευτεί πλέον να κυβερνήσει, ενώ οι εκλογές του 2013 ίσως να αποτελέσουν το πολιτικό τέλος της αγαπητής Άνγκελα.