Skip to main content
Menu

Καμία ακροδεξιά καπηλεία του ονόματος του ΠΑΟΚ

Καμία ακροδεξιά καπηλεία του ονόματος του ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ είναι σχεδόν ασύμβατο να συνδέεται με ιδεολογίες ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Η προειδοποιητική βολή είχε δοθεί στο πρώτο ογκώδες συλλαλητήριο για την ονομασία του γειτονικού κράτους. Στο περιρρέον κλίμα που ενθάρρυνε αγελαίες, θρασύδειλες και επαίσχυντες συμπεριφορές, ομάδες κρούσης συγκεκριμένης πολιτικής ιδεολογίας είχαν πραγματοποιήσει άνανδρες επιθέσεις σε επιλεγμένους στόχους. Πριν από λίγες μέρες, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με την ανοχή φυσικά της αστυνομίας και την φαντασιακή αίσθηση τεχνητού θάρρους που χαρίζει η ψυχολογία του όχλου, μια μερίδα των συγκεντρωμένων, του ίδιου και πάλι πολιτικού φάσματος, βγήκε παγανιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μπας και πετύχει κάποιον ξέμπαρκο μετανάστη ή αντιφρονούντα περαστικό, προκειμένου να επιδοθεί στο αγαπημένο της σπορ: αυτό του εκ του ασφαλούς τραμπουκισμού.

Σε αμφότερα τα θλιβερά περιστατικά, μεταξύ των πρωτεργατών της επίθεσης, εντοπίστηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες και φήμες, ολιγομελείς υπό-ομάδες, τα μέλη των οποίων, πέρα από τη γνωστή ρατσιστική ρητορική της πηχτής βλακείας, διατράνωναν τις ΠΑΟΚτσήδικες οπαδικές τους πεποιθήσεις. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να υπογραμμίσουμε το προφανές: τα συγκεκριμένα άτομα έδρασαν μονάχα ως φορείς μια βδελυρής ιδεολογίας και επιδόθηκαν σε πράξεις ηθικά, ποινικά και κοινωνικά κολάσιμες, μονάχα ως εκφραστές των προσωπικών τους απόψεων, αλλά και των απόψεων του πολιτικού χώρου στον οποίο αυτό-κατατάσσονται. Δεν εκφράζουν, δεν αποτυπώνουν, δεν καθρεφτίζουν, δεν αντιπροσωπεύουν, ούτε στο ένα χιλιοστό, τον ΠΑΟΚ, ούτε ως σωματείο και εταιρία ούτε ως οπαδικό κίνημα.

Ο ΠΑΟΚ, ως ο λαοφιλέστερος σύλλογος της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, εγκολπώνει στις τάξεις των οπαδών του ένα πλήρες φάσμα πολιτικών, κοινωνικών, ανθρωπολογικών και λοιπών αποχρώσεων. Εξυπακούεται πως στις τάξεις των οπαδών του ενυπάρχουν και άτομα που ενστερνίζονται όχι μόνο αυτές τις κοντόφθαλμες απόψεις, αλλά και αυτές τις εκδηλώσεις τυφλής βίας. Σε καμία μα καμία, όμως, περίπτωση, αυτές οι ολιγομελείς ομάδες που αποφασίζουν να δράσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο στοχοποίησης ενός οπαδικού κινήματος, το οποίο –για όσους γνωρίζουν και ενδιαφέρονται να μάθουν- έχει διαχρονικά επιδείξει συμπεριφορές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις απαράδεκτες νοοτροπίες.

Από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα εσωτερικής τάξης του ΠΑΟΚτσήδικου οπαδικού κόσμου να μην επιτρέπει σε αυτόκλητες τιμωρούς και τζάμπα μάγκες να πιάνουν στο στόμα τους τέσσερα γράμματα που κουβαλούν μια ιστορία ολότελα διαφορετική. Ο ΠΑΟΚ, μια ομάδα που έχει ζήσει στο πετσί του ζοφερές καταστάσεις και έννοιες όπως αυτές του διωγμού, της καταστροφής και της προσφυγιάς, είναι σχεδόν ασύμβατο και άτοπο να συνδέεται με ιδεολογίες ρατσιστικού και εθνικιστικού περιεχομένου. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει έμβλημα τον κιτρινόμαυρο δικέφαλο αετό της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπως η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ έχει έμβλημα έναν ασπρόμαυρο δικέφαλο αετό που έχει τα φτερά του κλειστά, ως ένδειξη πένθους, σεβασμού και περισυλλογής. Είναι δεδομένο ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να υποστηρίζει οποιαδήποτε ιδεολογία και οποιαδήποτε ομάδα, καλό θα είναι όμως να του γίνει κατανοητό ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να μπλέκει τον ΠΑΟΚ σε συμπεριφορές κατακριτέες και μικροπρεπείς.

Τέλος, θα ήταν μάλλον σώφρον και η Κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει αχρείαστο λάδι στη φωτιά, με τοποθετήσεις που κάνουν λόγο για «προσβολή της ιστορίας του ΠΑΟΚ». Μια ομάδα 100-200 ακροδεξιών μπαχαλάκηδων, που δρα όποτε βρει πρόσφορο έδαφος και συνθήκες κάλυψης, δεν συνιστά λόγο απολογίας από τον επίσημο ΠΑΟΚ. Χώρια που με τέτοιου είδους τοποθετήσεις, δίνονται διαστάσεις σπουδαιότητας και μαζικότητας σε ένα φαινόμενο συγκυριακό, ευκαιριακό και επ’ ουδενί γενικευμένο ή αντιπροσωπευτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ