Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι νέες αλλαγές που επηρεάζουν όσους επιδιώκουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη

Ποιες είναι οι νέες αλλαγές (Ν.4549/2018) που επηρεάζουν όσους δανειολήπτες επιδιώκουν να υπαχθούν στον Νόμο 3869/2010 ...

Του Κωνσταντίνου Τζίκα*

Στις 14/06/2018 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4549/2018 ο οποίος τροποποιεί εν πολλοίς τον νόμο 3869/2010 και βάζει φρένο, μεταξύ άλλων, στους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα και επιθυμούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του ανωτέρω νόμου εν προκειμένω για την προστασία τους αλλά ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, οι ανωτέρω δανειολήπτες – αιτούντες, υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους και υπεύθυνη δήλωση οτι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Επίσης θα ελέγχεται από την γραμματεία του Ειρηνοδικείου αν από τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα προκύπτει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το είδος αυτής. Σε καταφατική περίπτωση η γραμματεία θα προβαίνει σε σχετική επισημείωση στο φάκελο της αίτησης, η οποία θα αξιολογείται από το δικαστήριο ή από τον δικαστή που θα κρίνει το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 5.

Επίσης ο νέος νόμος υποχρεώνει πλέον όλους τους δανειολήπτες να παρέχουν την άδεια στα πιστωτικά ιδρύματα, με υπεύθυνη δήλωσή τους η οποία θα κατατίθεται στην γραμματεία του Ειρηνοδικείου μαζί με την αίτησή τους, για να ερευνάται από αυτά η κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών (άρση τραπεζικού απορρήτου του άρθρου 1 του ν. 1059/1971, Α’ 270) για τη χρονική περίοδο από πέντε (5) έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Μήπως παραβιάζεται ο νόμος ή ο Κανονισμός πλέον για τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών; Το ερώτημα θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες από τις αποφάσεις που θα εκδώσουν τα δικαστήρια της χώρας.

Επιπλέον δεν θα ισχύει εφεξής η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων για τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει δύο φορές την αίτηση του νόμου 3869/2010 και έχουν παραιτηθεί ισάριθμες φορές από αυτήν. Θα μπορούν να καταθέτουν την αίτηση για την υπαγωγή στον ανωτέρω νόμο 3869/2010 χωρίς όμως να προστατεύονται πλέον μέχρι και την έκδοση απόφασης από το Ειρηνοδικείο. Ως παραίτηση λογίζεται και η άπρακτη παρέλευση χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από τη ματαίωση της συζήτησης στο ακροατήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, χωρίς να έχει ζητηθεί ο προσδιορισμός νέας συζήτησης.

Επιπρόσθετα, θα απαγορεύεται πλέον στον δανειολήπτη να υποβάλλει νέα αίτηση, εάν η αρχική του αίτηση απορρίφθηκε λόγω δόλου του ως προς την περιέλευσή του σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του ή λόγω δόλιας παράβασης του καθήκοντος ειλικρινούς δήλωσης κατά το άρθρο 10 του νόμου.

Οι μηνιαίες καταβολές από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, θα συνυπολογίζονται στις καταβολές της παραγράφου 2 του άρθρου 8

Τέλος, μεταξύ άλλων που θα αναγνώσετε κατωτέρω, ο Ειρηνοδίκης ή το κατά περίπτωση αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να διατάξει την ανάκληση της προσωρινής διαταγής της παραγράφου 2 και αν ο οφειλέτης καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των δόσεων που ορίζονται με αυτήν, χωρίς το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων, οπότε επέρχεται η έννομη συνέπεια της παραγράφου 4.

Ύστερα και από την τελευταία τροποποίηση του Νόμου 3869/2010, γνωστό και ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ένα έμπειρος αναγνώστης οτι σφίγγει ο κλοιός για τους δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα – πρόσωπα με εμπορική ιδιότητα) που είναι υπερήμεροι ως προς την καταβολή των δόσεων τους για την εξόφληση των δανείων τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και επιθυμούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του ανωτέρω νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας τους. Επισημαίνω οτι όσοι δανειολήπτες εμφανίζουν πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων δόσεών τους προς τις τράπεζες ή άλλους δημόσιους φορείς με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η διατροφή τους και οι πραγματικές τους ανάγκες όπως μεταξύ άλλων η ιατρική περίθαλψη κλπ, η υπαγωγή τους στον ανωτέρω νόμο, αποτελεί ίσως την τελευταία τους ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και τις οφειλές τους γενικότερα, δεδομένου οτι ο νόμος 3869/2010 θα έχει ακόμη ισχύ έως τις 31-12-2018 αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την Κυβέρνηση κάποια περαιτέρω παράταση του νόμου.

*ο Κωνσταντίνος Τζίκας είναι δικηγόρος & διαμεσολαβητής Υ.Δ.Δ.Α.Δ

www.tzikas-lawfirm.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ