Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περί Συνταγματικής Αναθεώρησης ...ο λόγος

Η Αν. Κωνσταντινίδου, Εκπαιδευτικός και Δημοτική Σύμβουλος στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Ανατολής Π. Κωνσταντινίδου*

Η Συνταγματική Αναθεώρηση το τελευταίο διάστημα εισήλθε στη ζωή των Ελλήνων Πολιτών εντόνως, θέτοντάς το  η κυβέρνηση, ως το μείζονος σημασίας γεγονός αυτή τη στιγμή για τη χώρα. Είναι όμως έτσι ακριβώς όπως το παρουσιάζουν ή η βιαστική διαδικασία συνοπτικών ενεργειών υποκρύπτει κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό;

Είναι εύλογο το ερώτημα που δημιουργείται σε κάθε Έλληνα σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη ο οποίος βιώνοντας την καθημερινή προσωπική του δυσχερή οικονομική  κατάσταση, διακρίνει ότι την κορυφαία θεσμική διαδικασία της Βουλής προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε εργαλείο προώθησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων αδιαφορώντας για το γενικό καλό του κράτους.

Τον Ιούλιο του 2016, η Βουλή φωτίστηκε με κόκκινο χρώμα εξαγγέλλοντας «λαϊκή διαβούλευση» για τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία ξέχασαν περίπου εδώ και δύο χρόνια και τη θυμήθηκαν τώρα, ενώ υπάρχει υπερφορολόγηση και εξόντωση της μεσαίας τάξης, βαριές μνημονιακές δεσμεύσεις για πολλά χρόνια, και εθνικές ήττες σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με σκοπό να μεταφέρουν τη συζήτηση μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ο θεμελιώδης νόμος όπου βασίζεται η σχέση του πολίτη με το κράτος και η οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση, χρειάζεται έναν ορίζοντα διαβουλεύσεων, σίγουρα περισσότερο των δύο μηνών και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα κράτος δικαίου με σεβασμό στον Πολίτη.

Οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να προωθηθούν όλες εκείνες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καταθέτοντας όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις προτάσεις τους ως προς την αναθεώρηση των άρθρων που κρίνουν ότι είναι προς το συμφέρον των πολιτών, γιατί η νέα και σύγχρονη Ελλάδα χρειάζεται και νέο Σύνταγμα, επωφελές για τη χώρα, και στη συνέχεια επί αυτών των προτάσεων ο λαός στις επόμενες εκλογές να επιλέξει, όχι μόνο το κόμμα που θα εκλέξει ως κυβέρνηση, αλλά και την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών που τον εκφράζουν.

Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να αναβαθμίζει το κοινοβούλιο και να θωρακίζει τη δικαιοσύνη, να εγγυάται ένα σταθερό οικονομικοδημοσιονομικό περιβάλλον και να εξασφαλίζει κοινωνική αλληλεγγύη και ίσες ευκαιρίες προς όλους τους πολίτες.

Το γεγονός ότι υπάρχει βιασύνη από τη μεριά της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καταδεικνύει ανησυχία στις επικείμενες εκλογές ως προς το αποτέλεσμα.

*Η Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου είναι Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος - πρ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Αθλητισμού και Νεολαίας Πυλαίας-Χορτιάτη, Πολιτευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ