Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φτιάχνουμε σχολεία, αλλά θέλουμε κι άλλα!

Ο Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος, Δήμαρχος Δέλτα, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Ευθυμίου Θ. Φωτόπουλου*

Τις τελευταίες ημέρες δεχθήκαμε κύμα θερμών ευχαριστηρίων μηνυμάτων από γονείς, ιδίως στη Σίνδο και τη Νέα Μαγνησία, με αφορμή την παράδοση δύο νέων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, νηπιαγωγείων. Το γράφω αυτό διότι κανένα άλλο έργο σε τοπικό επίπεδο δεν αποφέρει τόσες θετικές αντιδράσεις όσο η κατασκευή ενός σχολείου. Δεν είναι μόνο λόγω της γνωστής ρήσης ότι «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή», που φυσικά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Διότι η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ευημερία του ατόμου αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, το σχολείο είναι τόσο συνδεδεμένο με την καθημερινότητα μιας οικογένειας, που η όποια διαταραχή της «κανονικότητας» δημιουργεί δυσκολίες. Τέλος, είναι συνδεδεμένο με τα παιδιά μας για τα οποία όλοι θέλουμε το καλύτερο.

Γι’ αυτό και εμείς ως Διοίκηση του Δήμου Δέλτα, από την πρώτη στιγμή στης θητείας μας εργαστήκαμε πολύ συστηματικά για το θέμα αυτό, της κατασκευής νέων σχολείων. Συνεχίζοντας έργα που παρέμεναν στάσιμα για πολλά χρόνια αλλά και εντάσσοντας κάποια στο ΕΣΠΑ, καταφέραμε να είμαστε ένα από τους λίγους Δήμου στη χώρα που ακόμη χτίζουν σχολεία!

Έτσι, εκτός από το 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Μαγνησίας και το 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου που εγκαινιάσαμε πριν λίγες ημέρες και λειτουργούν από την αρχή της χρονιάς, πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μαγνησίας. Πέρσι ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε λειτουργία το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου στη Νέα Μαγνησία, ενώ το Λύκειο Διαβατών είναι σε διαδικασία ανέγερσης, όπως και ο Παιδικός Σταθμός Σίνδου που σύντομα θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Όλα αυτά, μαζί με τις συντηρήσεις που κάνουμε τακτικά όλα τα χρόνια της θητείας μας, σε αγαστή συνεργασία με τους διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων. 

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς από την αρχή τις κρίσης εκτός από το ότι δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν και διαδικασίες. Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, σταμάτησαν να φτιάχνονται σχολεία, όμως οι ανάγκες της κοινωνίας αυξήθηκαν. Μέσω των συλλογικών μας οργάνων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), διεκδικήσαμε και διεκδικούμε λύσεις, ζητώντας χρηματοδοτήσεις αλλά και αλλαγή της διαδικασίας για κατασκευή σχολικής στέγης.

Η ανταπόκριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μας έδωσε τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε την κατασκευή διδακτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εμείς, ως Δήμος Δέλτα, είμαστε ευγνώμονες για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την ΠΚΜ (είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του Λυκείου Διαβατών). Ωστόσο η ΠΚΜ από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, διότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Γι’ αυτό και ως ΠΕΔ-ΚΜ συνεχίζουμε την προσπάθεια για να δοθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο, από την κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις και ζητώντας συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό για το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης. 

Δεν εθελοτυφλούμε ούτε αδιαφορούμε, αντιθέτως αγωνιζόμαστε. Είμαστε παρόντες καθημερινά και για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα κάνουμε δουλειά που είναι, πολλές φορές, αθέατη. Προσπαθούμε να επιλύσουμε ζητήματα οι λύσεις των οποίων δικαίως φαντάζουν εύκολες στα μάτια των πολιτών, όμως εμείς συχνά πρέπει να ξεπερνούμε γραφειοκρατικές και διοικητικές δυσκολίες για να φτάσουμε σ’ αυτές.  

Το θέμα της σχολικής στέγης είναι ένα τέτοιο θέμα, που θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση, σημερινή και επόμενη, να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Γιατί δυστυχώς έχουμε επιστρέψει σε καταστάσεις που τις είχαμε ξεπεράσει πριν από την κρίση, σε καταστάσεις δυσάρεστες, που αφορούν τα παιδιά μας και την εκπαίδευσή τους. Είναι ένα θέμα που απαιτεί λύσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

*Ο Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος, είναι Δήμαρχος Δέλτα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες