Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μ. Τρεμόπουλος: «Πληθωρισμός υποψηφίων ή άμιλλα ιδεών και εγγυήσεων;»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί για τον «πληθωρισμό υποψηφίων», στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου*

 

Η πρωτοφανής δήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν οφείλεται μόνον στο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όπως και να ’ναι, όμως, οι περισσότεροι φαίνεται να αναπαράγουν τις ιδέες του παλαιού δημαρχοκεντρικού συστήματος και της ανεδαφικής λαϊκής αντίληψης «τα παράπονα στον Δήμαρχο».

Σίγουρα, σε έναν μεγάλο Δήμο, δεν μπορεί να αποτελεί το βασικό εφόδιο η φιλοδοξία του καθένα. Χρειαζόμαστε παρατάξεις αυτοδιοικητικές με αυτοτέλεια, δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια, κοινωνική δράση, δοκιμασμένη προσφορά, αντοχή στον χρόνο και συγκροτημένα προγράμματα. Αυτά τα διαθέτουμε στην «Οικολογία – Αλληλεγγύη», που έχει τις ρίζες της στο 1990. Από αυτήν αναδείχτηκα υποψήφιος Δήμαρχος σε μαζική συνέλευση, αφού αναζητήσαμε έγκαιρα προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, χρήσιμες και πριν και μετά τις εκλογές, με στόχο να αλλάξουμε ριζικά τις δημοτικές πολιτικές.

Η δική μου ανεξάρτητη υποψηφιότητα προτάσσει το συλλογικό συμφέρον και όχι την ιδιοτέλεια. Δεν ελέγχεται από τα συμφέροντα ή τις κομματικές και οικονομικές εξουσίες. Δεν ασχολούμαστε με «τα της πόλεως» επειδή «πρέπει» ή γιατί μας το ζήτησαν άλλοι αλλά επειδή νοιαζόμαστε πραγματικά, επειδή θέλουμε να γίνει καλύτερη η ζωή όλων. Έχουμε προτάσεις και θέλουμε να τις δούμε να υλοποιούνται εδώ και τώρα.

Κατ’ αρχήν, λέμε πως το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας. Και έχουμε να επιδείξουμε σειρά από νίκες. Εμείς θωρακίσαμε το Σέιχ Σου και τον Χορτιάτη από την οικοπεδοποίηση. Εμείς σώσαμε τα δάση της Χαλκιδικής από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα. Εμείς δώσαμε τη μάχη ενάντια στα μεταλλαγμένα. Εμείς παλέψαμε για τη διάδοση του ποδηλάτου. Εμείς κατεδαφίσαμε ένα απαράδεκτο μοντέλο στη Νομαρχία. Εμείς είμαστε παρόντες σε κάθε συνεταιριστικό εγχείρημα. Εμείς αποκρούσαμε τον τεράστιο πόλεμο από το κατεστημένο και τα συμφέροντα. Εμείς δείξαμε απλόχερα την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, στα σύνορα και στην πόλη.

Οι πολίτες εκτιμούν τη συνέπεια λόγων και πράξεων, και στην προσωπική ζωή και στην πολιτική. Είμαι ο μοναδικός ευρωβουλευτής που παραιτήθηκε στο μέσον της θητείας του, υλοποιώντας τον θεσμό της εναλλαγής. Δεν πήρα βουλευτικό ΙΧ ή προσωπικό φρουρό. Έχω μια βιωματική σχέση με την πόλη, έχω γράψει βιβλία για την τοπική ιστορία, τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της, με στόχο την ιστορική αυτογνωσία και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής. 

Κατά τη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, αποκόμισα χρήσιμες γνώσεις και επαφές, που θα τις αξιοποιήσω στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Είπαμε ότι «λεφτά υπάρχουν» εννοώντας το πλήθος των χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν αξιοποιούνται. Έχω βγάλει ειδικό βιβλίο γι’ αυτό. Ήδη έχω ξεκινήσει περιοδείες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για μεταφορά καλών πρακτικών στη Θεσσαλονίκη. Και αναζητούμε παντού φίλους που μπορούμε να συνεργαστούμε ή αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ακριβώς γιατί υπάρχει σήμερα ένα «πράσινο κύμα» στην αυτοδιοίκηση, που αλλάζει το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης. Και αποτελεί ανάχωμα αλληλεγγύης στην άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκίστικων δυνάμεων.

Απαιτούμε ευημερία, ποιότητα ζωής για όλους. Επιβεβαιωθήκαμε σε όλα όσα λέγαμε τόσα χρόνια και θέλουμε να τα εφαρμόσουμε. Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε οικολογικό ενεργειακό μοντέλο, βιώσιμη κινητικότητα, έλεγχο της ρύπανσης, πράσινο σχεδιασμό, υγεία για τον καθένα, διευκόλυνση της άθλησης και της υγιεινής διατροφής, φροντίδα για τη φύση και τα ζώα. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Ζητάμε ανακύκλωση στην πηγή, επιδιόρθωση -επαναχρησιμοποίηση -κομποστοποίηση, πράσινα σημεία, εργαστήρια, θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε επανασχεδιασμό, αξιοπιστία, ποιότητα της αστικής συγκοινωνίας, τραμ, ταχύπλοα, υπογειοποίηση της Νίκης, ποδηλατόδρομους, ασφάλεια για πεζούς, ανάπηρους.

Όλοι αυτοί και αυτές που πιστεύουν ειλικρινά ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους για να υπερασπίσουν τα συλλογικά αγαθά και το συμφέρον όλων, με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, της λειτουργίας και της αισθητικής της πόλης, είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας.

 

*Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ