Skip to main content
Menu

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: «Η Δημόσια Εκπαίδευση στο ξέφωτο»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη*

Η Δημόσια Εκπαίδευση ήταν από τα πρώτα θύματα των μνημονίων και των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από το 2010. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ήταν ήδη επί δεκαετίες ο «φτωχός συγγενής» του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές όσο και με τις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας  μας, που έδωσε παρατεταμένες και σκληρές μάχες για την αναβάθμισή της – π.χ. «15% για την Παιδεία», Πολυτεχνείο 1973, υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος το 2006-7.

Κατά την περίοδο 2009 - 2015, που η χώρα κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι δαπάνες για την Δημόσια  Εκπαίδευση, όπως αυτές καταγράφονται στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Παιδείας, μειώθηκαν δραστικά και δραματικά κατά 2,5 δις €, ή κατά 34%, με αποτέλεσμα: τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις πάνω από 2.000 σχολείων, τη μεγάλη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών με τις διαθεσιμότητες και τους μηδενικούς διορισμούς, τη μείωση των χρηματοδοτήσεων των σχολικών επιτροπών πάνω από 50%, την ακύρωση της επιμόρφωσης, την αύξηση του ωραρίου και τη θεσμοθέτηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Το χειρότερο: την χουντικής έμπνευσης και κοπής προληπτική επιστράτευση των καθηγητών της Δ/βάθμιας Εκ/σης, που καταργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ.

Από το 2016, με τον πρώτο προϋπολογισμό που καταθέσαμε, σταμάτησε η κατρακύλα των εκπαιδευτικών δαπανών. Τα επόμενα χρόνια, 2017,  2018 και   2019 η χρηματοδότηση της Παιδείας αυξάνεται με σταθερά βήματα. Έτσι, αν συγκρίνουμε τις δαπάνες του ΥΠΠΕΘ από τους προϋπολογισμούς 2019 και 2015 θα διαπιστώσουμε μια αύξηση της τάξης του 12,1%. Αυτό εκφράστηκε και με το διπλασιασμό προσλήψεων  αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν προσωρινά οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα επόμενα χρόνια, με τους 15.000 διορισμούς και την καθιέρωση της αναλογίας 1:1 (πρόσληψη/αποχώρηση), θα καλυφθούν  σταδιακά οι ανάγκες αυτές με μόνιμο προσωπικό, ώστε να σταματήσει η πολύχρονη, απαράδεκτη εργασιακή ομηρία και η γήρανση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

Να θυμίσουμε στους αμνήμονες επικριτές  μας, που απειλούν με νέα αγοραία επιδρομή τη Δημόσια Εκπαίδευση, ότι η συγκυβέρνηση της συμφοράς  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματίσει το 2014, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2018 (ν.4263/14),  την περαιτέρω μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών. Έτσι για το 2018 είχαν προϋπολογίσει να δοθούν στο ΥΠΠΕΘ 4,3 δις €, έναντι των 5,5 δις € που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019. Χωρίς την πολιτική ανατροπή του 2015, οι δαπάνες του ΥΠΠΕΘ θα ήταν μειωμένες κατά 1,2 δις €, δηλ. κατά 28,3% σε σχέση με τις ψηφισμένες για το 2019. Δηλ. μόλις στο 2% του ΑΕΠ αντί του 2,9 % - όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2019.

Οι επιπτώσεις από αυτή την πολιτική θα είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, θα είχαν δραματικές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη σχολική ζωή συνολικά. Οι πολίτες ας κάνουν τις συγκρίσεις τους.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές/ τριες, τους φοιτητές/τριες, ολόκληρη την κοινωνία, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: τη δίχρονη προσχολική αγωγή, το ολοήμερο δημοτικό-νηπιαγωγείο ακόμα και στο πιο μικρό σχολείο, τη μείωση των εξετάσεων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και των ΤΕΙ, τη δημιουργία των νέων πανεπιστημίων, την επαναφορά της συμμετοχής και της δημοκρατίας στα ΑΕΙ, την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά φοιτητών, την κατάργηση της αξιολόγησης που τιμωρεί εκπαιδευτικούς και κατηγοριοποιεί σχολεία, τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων, τις θετικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. 

Καλούμε όλους και όλες να  συνεχίσουμε τους αγώνες για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού. Ενός σχολείου και ενός πανεπιστημίου που θα προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς και ολόκληρης της κοινωνίας.

*Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ