Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σίσσυ Φραγκοπούλου: «Με στρατηγική και σχέδιο για τον Πολιτισμό στο δήμο Παύλου Μελά»

Η υποψήφια δήμαρχος με την «Πόλη Μπροστά-Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά», αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Σίσσυς Φραγκοπούλου*

 

Θα καθόσουν ποτέ να σε χειρουργήσει κάποιος που δεν είναι γιατρός; Θα ανέθετες την υπεράσπιση σου σε μια δίκη στον πλανόδιο μουσικό της περιοχής σου, όσο μεράκι και όρεξη κι αν είχε; Με τη διαχείριση του πολιτισμού τι διαφορετικό υπάρχει; Τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να τον διαχειριστεί; Φτάνει απλά η διάθεση; Το μεράκι; Δεν απαιτείται η γνώση; Άδικα υπάρχουν οι αντίστοιχες σπουδές;

Το  σύνηθες φαινόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι να αφήνεται η πολιτιστική διαχείριση σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν απλά «μεράκι».

Η εύκολη και απλουστευμένη λύση που κυριαρχεί σήμερα είναι: θα βάλουμε κάποιους να χορέψουν, να τραγουδήσουν, άλλοι θα ζωγραφίσουν και κάποιοι θα παίξουν θέατρο. Θα λέμε ναι σε ότι μας ζητάνε και θα προσπαθούμε να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους.

Αγαπητοί φίλοι για εμάς στην «Πόλη Μπροστά» τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός και η χάραξη της  πολιτιστικής δημιουργίας σε μια κοινωνία είναι πρωτίστως πολιτική πράξη.

Φαίνεται να αφορά λίγους αλλά είμαι βέβαιη ότι αφορά τους πάντες.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούν και οφείλουν να καταγράψουν την σύγχρονη ιστορία μας. «Αν οι δεινόσαυροι έκαναν έργα τέχνης θα γνωρίζαμε περισσότερα για αυτούς» όπως αναφέρει πολύ συχνά , χαριτολογώντας,  ένας πολύ αγαπητός καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο πολιτισμός οφείλει να εκφράζεται ελεύθερα, και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να στηρίζει αυτήν την ελεύθερη έκφραση με κάθε τρόπο

Να είναι οδηγός, συμπαραστάτης  του πολίτη ανοίγοντας διάπλατα τους ορίζοντες και την σκέψη του. Σε μια κοινωνία θα πρέπει να βαδίζουν παράλληλα οι πολιτιστικές παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά επίσης να βρίσκει θέση και η σύγχρονη δημιουργία.

Και κυρίως η πολιτιστική εκπαίδευση.

Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει μακρά ιστορία στον πολιτισμό. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να εδραιώσει τόσα χρόνια μια συγκεκριμένη στρατηγική για αυτόν.

Ζούμε το «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.» Σύνηθες φαινόμενο να δημιουργούνται πολλές επιτροπές οι οποίες τις περισσότερες φορές υπολειτουργούν.

Δεν είναι σίγουρα υποχρεωμένος ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να γνωρίζει από σύγχρονη δημιουργία και πολιτιστική διαχείριση. Πρέπει όμως να μπορεί να προτείνει τους κατάλληλους ανθρώπους. Οφείλει να έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχους.

Στον Δήμο μας στεγάζονται μεγάλοι κρατικοί φορείς του πολιτισμού, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών με δύο τμήματα: το τμήμα κινηματογράφου και ένα σημαντικό κομμάτι του εικαστικού τμήματος.

Δεκάδες σύλλογοι δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και το κυριότερο υπάρχουν σημαντικές υποδομές του δήμου(δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδείο, θεατρική ομάδα, λειτουργία της Ίριδας).

Πώς αξιοποιούνται όλα τα παραπάνω; Ποιοι τα διαχειρίζονται και με ποιόν τρόπο; Αρκούν δύο κινηματογραφικές προβολές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου;  Είναι δυνατόν να μην συμμετέχουμε στα προγράμματα του ΚΘΒΕ που επισκέπτονται σχολεία με παραστάσεις;

Έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους διάφορους συλλόγους, αποσκοπώντας στο πολιτικό κέρδος;

Η χάραξη στρατηγικής και σχεδίου για τον πολιτισμό είναι απαραίτητα.

Σαν μηχανικός γνωρίζω πολύ καλά ότι η μέθοδος είναι μία:

  • Δεδομένα
  • Επιθυμίες
  • Σχεδιασμός
  • Κοστολόγηση
  • Υλοποίηση
  • Αξιοποίηση

Ένα σχέδιο για τον πολιτισμό σε ένα δημόσιο φορέα οφείλει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την εποχή του και να προετοιμάζει το έδαφος πάνω στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί το πολιτιστικό μέλλον του τόπου.

Να διατηρεί έναν ανοιχτό διάλογο σε πολιτιστικά ζητήματα, να τολμάει να είναι εξωστρεφές φρέσκο και μελλοντοστραφές. Να αμβλύνει τις διαφορές και να ενώνει τους ανθρώπους. Να κεντρίζει το ενδιαφέρον του πολίτη, να τον εκπαιδεύει, να τον κάνει συμμέτοχο και να βελτιώνει την καθημερινότητα του.

Ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα βρίσκει εφαρμογή παντού: στο σχολείο, στη γειτονιά, στους δρόμους και τις πλατείες. Να δίνει χώρο και φωνή στους πολίτες οι οποίοι με την καθοδήγηση των ειδικών θα βρίσκουν διέξοδο και τρόπο έκφρασης. Να είναι ανοικτό και προοδευτικό  στηρίζοντας την διαφορετικότητα.

Έχουμε τη δύναμη, τη γνώση και τη θέληση να πάμε την πόλη μπροστά στον πολιτισμό. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

 

*Η Σίσσυ Φραγκοπούλου είναι υποψήφια δήμαρχος με την «Πόλη Μπροστά-Προοδευτική Συμμαχία για τον Δήμο Παύλου Μελά».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους