Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ηλίας Ζάχαρης: «Δίπλα σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, δίπλα σ’ αυτούς που παράγουν πλούτο»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Ηλία Ζάχαρη*

 

Τα αποθεματικά των δήμων απαίτησε για μία ακόμη φορά πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Το είχε ξανακάνει σε εκείνη την εφιαλτική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Το είχε ξανακάνει και το φθινόπωρο του 2017. Προφανώς, κάποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση. Μπορεί να είναι και για το καλό του τόπου. Άλλωστε, σε δύσκολες στιγμές ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ό,τι μπορεί για το κοινό καλό. Κάποια στιγμή, όταν οι Άβαροι πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη, το 626, ο πατριάρχης Σέργιος διέθεσε τα χρυσά σκεύη της εκκλησίας για την άμυνα της Πόλης.

Η κυβέρνηση δε ζήτησε τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης για την προώθηση ενός εθνικού σκοπού. Προσπάθησε να καθυποτάξει και να εξαναγκάσει την αυτοδιοίκηση να κάνει κάτι για το οποίο δεν μπήκε στον κόπο να δώσει μία εξήγηση. Και σε κάθε περίπτωση, σε μία δημοκρατία ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Διότι το χειρότερο είναι ότι απαίτησε κάτι το οποίο ήταν παράνομο, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων, η οποία προανήγγειλε μία σκληρή αντιπαράθεση με την αυθαιρεσία της εξουσίας. Βέβαια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πρόβλημα. Δεν έχει φιλική στο κόμμα της τοπική αυτοδιοίκηση και μόνο αν επιβληθεί, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την αυτοδιοίκηση. Γιατί ο στόχος της είναι να είναι η αυτοδιοίκηση ιμάντας μεταβίβασης κομματικών εντολών στην κοινωνία.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχουμε βιώσει κόμματα που φροντίζουν να έχουν μία αιμομικτική σχέση με τους υποψηφίους τους οποίους στηρίζουν στις δημοτικές εκλογές. Εκείνα τους στηρίζουν προεκλογικά κι εκείνοι τους προβάλλουν μετεκλογικά. Για παράδειγμα, η κυρία Γεννηματά, στον δικό μας δήμο, τον Δήμο Νεάπολης -Συκεών ήλθε να παραστεί στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επέλεξε ένα προστατευμένο περιβάλλον, δίπλα σε έναν δήμαρχο για τη στήριξη του οποίου έδωσε και κέρδισε έναν τιτάνιο αγώνα το 2014.

Εδώ και χρόνια όμως, αυτή η πολιτική συναλλαγή απογοητεύει τους πολίτες. Τους απογοητεύει επειδή τους είναι αδιάφορη. Οι πολίτες, όταν πηγαίνουν στην κάλπη των τοπικών εκλογών, έχουν πολιτικά κριτήρια. Θέλουν έναν άνθρωπο του δικού τους πολιτικού χώρου, στην ηγεσία του δήμου τους. Όχι με την έννοια της πελατείας που θα τους “βολέψει”, αλλά με την έννοια των ιδεών με βάση τις οποίες θα διοικήσει.

Δυστυχώς για την χώρα, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την παντελή αποτυχία ιδεών, που επιβλήθηκαν με το ψέμα και στηρίχτηκαν στο ψέμα.

Οι εκφραστές αυτών των ιδεών απέτυχαν παταγωδώς απλώς γιατί αυτές οι ιδέες τους δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν. Δεν τους εμπόδισε κανείς να τις εφαρμόσουν. Απλώς αποδείχτηκε ότι ήταν εύκολο και ωραίο ψέμα. Γι’ αυτό στις επικείμενες δημοτικές εκλογές οι πολίτες απαιτούν να δουν τις τομές που τόσα χρόνια εμποδίζονται με ψέματα και δαιμονοποιήσεις.

Θέλουν να δουν τη ζωή τους να βελτιώνεται. Ξέρουν ότι αυτό δεν μπορούν να το επαγγελθούν αυτοί που και είπαν ψέματα και απέτυχαν. Θέλουν ανθρώπους που θα τους πουν την αλήθεια. Που θα σταθούν δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και σε αυτούς που παράγουν πλούτο. Γιατί χωρίς την παραγωγή πλούτου, δεν μπορούν να στηριχθούν αυτοί που έχουν ανάγκη. Οι δήμαρχοι που προσπαθούν να δελεάσουν τους ψηφοφόρους μοιράζοντας ταπεράκια στο ΚΑΠΗ ανήκουν σε ένα βαθύ αδιέξοδο παρελθόν. Και εκεί θα μείνουν! Διότι το νέο, ο σύγχρονος δήμος, είναι μπροστά μας! Είναι η επιλογή για το μέλλον μας.  

 

*Ο Ηλίας Ζάχαρης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ