Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο «Κλεισθένης» μπορεί να σώσει την αυτοδιοίκηση, μπορεί και να την καταστρέψει

Ο Άρης Ιακωβίδης, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Άρη Ιακωβίδη*

 

Οι αλλαγές που έχει επιφέρει ο «Κλεισθένης» στον τρόπο ανάδειξης των μελών των δημοτικών συμβουλίων της χώρας μπορεί να αποβούν είτε σωτήριες για την αυτοδιοίκηση, είτε ολέθριες. Εξηγούμαι: Ο νέος νόμος που διέπει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αλλάξει ριζικά την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα για το ανώτατο όργανο διοίκησης των Δήμων. Δίνει τη δυνατότητα στους υπηρέτες των τοπικών κοινωνιών να βγάλουν τον καλύτερο ή τον χειρότερο εαυτό τους. Αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τους ίδιους.

Με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής ελάχιστοι είναι οι δήμαρχοι που θα κατέχουν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Στην ευτυχή αυτή θέση θα βρίσκονται μόνον οι δήμαρχοι που θα τελειώσουν την εκλογική αναμέτρηση την πρώτη Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 50%. Αυτό σημαίνει ότι στους περισσότερους δήμους της χώρας οι δήμαρχοι θα κληθούν να διοικήσουν με μειοψηφική ισχύ.

Το σενάριο του ολέθρου

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους οι δήμαρχοι θα είναι ευάλωτοι. Μη έχοντας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν θα μπορούν να κλείσουν ούτε μια τρύπα στο δρόμο. Αρκετοί θα είναι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που θα δουν μπροστά τους την ευκαιρία να αποκτήσουν θέσεις διοίκησης, θέσεις που δεν τους έδωσε η ψήφος των συμπολιτών τους αλλά θα μπορέσει να τους δώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος. Θα αρχίσει ένα βρώμικο αλισβερίσι, που δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί κάτω από το τραπέζι. Την πόρτα του δημαρχιακού γραφείου θα περνούν καθημερινά σύμβουλοι που θα είναι έτοιμοι να πουλήσουν την ψήφο τους με διάφορα ανταλλάγματα.

Ο δήμαρχος θα επιλέγει συνεργάτες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με μοναδικό κριτήριο ποιος είναι αυτός που θα δώσει τα περισσότερα ή ποιος είναι αυτός που θα δεχτεί τα λιγότερα. Εκβιαζόμενοι δήμαρχοι θα προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες με τους αρχηγούς των υπολοίπων παρατάξεων για να καταφέρουν να διοικήσουν. Οι δοσοληψίες θα αποτελούν καθημερινότητα και οι δήμαρχοι θα είναι προσηλωμένοι όχι στα προβλήματα της πόλης τους αλλά στο πως θα εξασφαλίζουν πλειοψηφία πριν από κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το σωτήριο σενάριο

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους οι δήμαρχοι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να διοικούν αυταρχικά. Η έλλειψη πλειοψηφίας θα αναγκάσει τους δημάρχους να απλώσουν το χέρι τους και να ζητήσουν τη συνεργασία των μέχρι πρότινος αντιπάλων τους για το καλό του τόπου. Οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα αναγνωρίσουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την τακτική της στείρας κριτικής επί πάντων και ότι θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με το πρόσωπο που διάλεξε η πλειοψηφία της πόλης για τη θέση του δημάρχου.

Θα δημιουργηθούν τοπικές «κυβερνήσεις συνεργασίας» που θα αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα των περιοχών τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοδιοίκησης η επιτυχία της δημοτικής αρχής θα αποτελεί κοινό στόχο όλων των παρατάξεων. Η μίζερη αντιπαράθεση θα δώσει τη θέση της στον συναγωνισμό για το ποιος θα σκεφτεί την πιο συμφέρουσα πρόταση για τη λύση κάθε προβλήματος.

Το ποιο σενάριο θα βγει αληθινό θα φανεί σε λίγους μήνες. Ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε: Όλοι αυτοί που θα βρεθούν στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων θα έχουν επιλεγεί από εμάς. Πριν τους ψηφίσουμε ας αναλογιστούμε για ποιο σενάριο από τα παραπάνω τους έχουμε ικανούς.

*Ο Άρης Ιακωβίδης είναι υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ