Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Συνεχίζουμε όπως απαιτούν οι «καιροί», οι ανάγκες και τα προβλήματα

Ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τέως υφυπουργός Εξωτερικών, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γιάννη Αμανατίδη*

 

Με σταθερά βήματα η κυβέρνηση κτίζει σχέσεις καλής γειτονίας σε ένα μέχρι χθες εχθρικό περιβάλλον, όπου επί 25 χρόνια το "Μακεδονικό" καρκινοβατούσε και  οι πολιτικοί των προηγούμενων κυβερνήσεων "κοίμιζαν" το λαό και κυρίως το λαό της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας.

Περίσσεψαν τα ψέματα και η υποκρισία προς άγρα ψήφων. 

Έκαναν πως δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν, όταν η γειτονική μας χώρα αναγνωριζόταν  διεθνώς με το συνταγματικό της όνομα ως Μακεδονία, ενώ εφεξής θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία κι ως τέτοια, με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας,  θα αποτελεί μια φιλική προς εμάς χώρα στα βόρεια σύνορά μας.  Και βέβαια δεν είναι, μόνο, η συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει το δρόμο για συνεργασίες και ανάπτυξη στα Βαλκάνια, καθώς η χώρα μας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υπογράψει εξίσου αξιόλογες και σημαντικές διμερείς συμφωνίες με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Το ίδιο διάστημα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε  επίσκεψη σε έναν άλλο γείτονα, την Τουρκία,  με την ιστορική παρουσία του  στην Αγία Σοφία και τη "σιωπηλή" θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη Θεσσαλονίκη καθώς δρομολογείται άμεσα, ώστε  να γίνει πραγματικότητα το καλοκαίρι, η σύνδεση ακτοπλοϊκώς   της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση της με την Κωνσταντινούπολη,  και η διοργάνωση από κοινού ενός μεγάλου επιχειρησιακού forum στην πόλη μας.

Πρωταρχικός  λοιπόν είναι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και πάντα στο κέντρο της κυβερνητικής πολιτικής και προσωπικά  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ταυτόχρονα, με γνώμονα τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της δωρεάν περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.

Θα συνεχίσουμε με τις ρυθμίσεις οφειλών και χρεών, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς αν και μειώσαμε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες την ανεργία, το ποσοστό των ανέργων παραμένει υψηλό, ιδιαίτερα, στη Βόρεια Ελλάδα και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, αφήνοντας την αγορά να ρυθμίζει τα πράγματα όπως ευαγγελίζεται η νεοφιλελεύθερη Σχολή, που ενστερνίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που δίνεται  κρίσιμη μάχη με την ακροδεξιά, που απειλεί να σαρώσει την Ευρώπη και τη δεξιά, που επιδιώκει να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην εξουσία, με την ίδια συνταγή του φόβου και της εσωστρέφειας.

Η συστράτευση όλου του ευρωπαϊκού προοδευτικού χώρου θα  είναι ο καθοριστικός παράγοντας,  που θα κρίνει την έκβασή της.

Σε τοπικό επίπεδο, η ενίσχυση και η νίκη των αυτοδιοικητικών σχημάτων, συμβολικά αναφέρω  το δήμο Θεσσαλονίκης με την  Κατερίνα Νοτοπούλου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  με τον  Χρήστο Γιαννούλη, με «φρέσκες» ιδέες και αντιλήψεις συνεργασίας,  θα δώσουν  ώθηση στην νέα πορεία που πρέπει να χαραχθεί και να υλοποιηθεί όπως  απαιτούν οι καιροί, οι ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών , γυρίζοντας σελίδα.

 

*Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης,

 τέως υφυπουργός Εξωτερικών

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ