Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γκιουλέκας: Όσοι στήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία!

Ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα*

 

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ερχόταν η ώρα να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια της Μακεδονίας μας όχι σε διεθνή φόρα στο εξωτερικό, όχι σε συζητήσεις με ξένους αξιωματούχους αλλά μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας! Δεν πίστευα ποτέ ότι θα χρειαζόταν να δώσουμε μάχη για να πείσουμε Έλληνες βουλευτές ότι δεν μπορούν να χαρίζουν όνομα, ταυτότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον ασκό του αλυτρωτισμού σε μια ιδιαίτερά ευαίσθητη περιοχή. Και είναι τραγικό το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έγιναν κόντρα στο σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Στήθηκε ένα θέατρο του παραλόγου, με πολιτικά διαζύγια, μεταγραφές και δήθεν ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες για να περάσουν οι κυβερνώντες με μία πλειοψηφία-κουρελού, την "Συμφωνία των Πρεσπών". Μια συμφωνία που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών!

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνει κανείς πως η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε επισπεύδουσα πλευρά για τη Συμφωνία. Τα Σκόπια ήταν η πλευρά που πραγματικά βιάζεται. Γιατί τα Σκόπια αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στο εσωτερικό τους και επιθυμούν διακαώς εδώ και χρόνια να ενταχθούν και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφερόταν ως να ήταν εκείνη η πλευρά που είχε λόγους να βιάζεται για την επίτευξη της Συμφωνίας. Αυτή την εντύπωση έδωσε η χώρα μας, αυτό το μήνυμα εξέπεμψε. Ότι επεδίωξε έναν συμβιβασμό κακό και εθνικά επιζήμιο. Ότι υπέκυψε στις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα χωρίς να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάκουσε, όμως, μόνο στις πιέσεις των εξωτερικών παραγόντων αδιαμαρτύρητα. Έκανε πράξη και τα «όνειρα» πολλών στελεχών της που δεν σταμάτησαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να αποκαλούν τα Σκόπια σκέτο «Μακεδονία». Έκαναν πράξη τις θέσεις πολλών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που αναγνώριζαν επίσημα τα Σκόπια ως σκέτο «Μακεδονία». Έκαναν πράξη το κείμενο, που υπέγραψαν πρωτοκλασάτα και ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κείμενο που σαμποτάριζε την εθνική γραμμή για το βέτο το 2008. Ήταν εκείνα τα στελέχη που μαζί με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τα Σκόπια, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, και έκαναν κοινή πορεία με Σκοπιανούς εθνικιστές υψώνοντας πανό με το σύνθημα "Βέτο στο Βέτο της Ελλάδας". Ανάμεσα στις υπογραφές εκείνου του κειμένου και ο σημερινό Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος έστειλε επιστολή στα σχολεία με την οποία συστήνει την αφαίρεση από την διδακτέα ύλη του κεφαλαίου για τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά για να… «ελαφρύνει η ύλη για τους μαθητές», όπως ισχυρίστηκε!

Αυτά συμφώνησαν στις Πρέσπες! Αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως “λύση” στο σκοπιανό είναι στην πραγματικότητα ένας οδυνηρός εθνικός συμβιβασμός, ένα πραγματικό ξεπούλημα της Μακεδονίας! Αυτό που σεβάστηκαν οι αιώνες, αυτό που σεβάστηκε η Ιστορία η ίδια, αυτό το οποίο διατηρήσαμε με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες σε χρόνια δύσκολα, το παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας εν μία νυκτί! Έφερε μία κατάπτυστη και απαράδεκτη Συμφωνία που δίνει το μείζον στους Σκοπιανούς και πλήττει τα εθνικά συμφέροντά μας!

Ότι και να συμφώνησαν όμως ότι και να ψήφισαν, εμείς που ερχόμαστε από τον ελληνικό βορρά, από την Μακεδονία θα συνεχίσουμε να μιλάμε για όλα αυτά! Γιατί αισθανόμαστε βαρύ το συναισθηματικό, το ιστορικό και το πολιτικό φορτίο που κουβαλάμε. Τα πάντα και στη ζωή και στην πολιτική δεν είναι μόνο ψυχροί υπολογισμοί. Και η Ελλάδα δεν φτιάχθηκε μόνο με συλλογισμούς, με υπολογισμούς ή με εντολές από τους μεγάλους. Φτιάχθηκε με όνειρο, με όραμα, με θυσίες, με αγώνες.

Όλοι κρινόμαστε και είναι βέβαιο ότι και όσοι στήριξαν αυτή τη Συμφωνία θα δώσουν λόγο. Θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό την ώρα των εκλογών, αλλά θα λογοδοτήσουν και στην ίδια την Ιστορία!

*Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι δημοσιογράφος-δικηγόρος, βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης, αν. Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία
Καμπάνια με το σύνθημα «Αίμα, σωσίβιο ζωής» από την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία