Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νίκος Ταχιάος: «Κάθε υποψηφιότητα είναι ένα τεστ αυτοσεβασμού…»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Υπεύθυνα», αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Νίκου Ταχιάου*

 

Με ρωτάνε συχνά, τι γίνεται με τις πολλαπλές υποψηφιότητες από το χώρο της κεντροδεξιάς, πότε θα επέμβει η ΝΔ, αν θα «μαζευτούν» οι «αντάρτες», κλπ

Ας ξεκαθαρίσουμε δύο-τρία πράγματα οριστικά και αμετάκλητα.

1ον) Η Νέα Δημοκρατία δεν λειτουργεί εξ ονόματος οποιουδήποτε υποψηφίου δημάρχου, ούτε ο υπογράφων λειτουργεί εξ ονόματος της Ν.Δ.. Η στήριξη της Ν.Δ. στην υποψηφιότητά μου, όσο τιμητική κι αν είναι, δεν συνοδεύεται ούτε από υποχρέωση, ούτε από απαίτηση καταστρατήγησης του συνταγματικού δικαιώματος οποιοδήποτε, να κατέρχεται ως υποψήφιος.

2ον) Η υποψηφιότητά μου, είναι –όπως έχω κατ` επανάληψη επισημάνει – πολιτική και όχι κομματική. Δεν θα δώσω λογαριασμό στη Ν.Δ. για τον τρόπο που πολιτεύομαι ως υποψήφιος δήμαρχος, ούτε φυσικά θα δίνω ως δήμαρχος. Και ο σεβασμός αυτής της συνθήκης, είναι αυτονόητος, τόσο για μένα, όσο –το πιστεύω ακράδαντα- και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

3ον) Κάθε υποψηφιότητα, είτε βουλευτική, είτε αυτοδιοικητική, πόσο μάλλον μια υποψηφιότητα για το δημαρχιακό θώκο ενός εμβληματικού –πολιτικά- μεγάλου Δήμου, αποτελεί και ένα τεστ αυτοσεβασμού.

Και εξηγούμαι:

Αν ζητούσα επίμονα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το «χρίσμα» της Ν.Δ. για το Δήμο Θεσσαλονίκη και εκείνος αποφάσιζε να εμπιστευθεί κάποιον άλλον, η αξιοπρέπειά μου θα μου απαγόρευε να μεταμφιεστώ αίφνης σε «ανεξάρτητο» υποψήφιο που αποστρέφεται τις στηρίξεις των πολιτικών φορέων.

Αν επί δεκαετίες πίστευα –όπως εξακολουθώ να πιστεύω- στην αξία των εκλογικών νόμων ενισχυμένης αναλογικής που εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα, η αξιοπρέπειά μου θα με απέτρεπε από το να γίνω ο ίδιος «εργαλείο» αξιοποίησης ενός συστήματος απλής αναλογικής σχεδιασμένο για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων των ιδεολογικών μου αντιπάλων.

Κι αν το πολιτικό μου αφήγημα, δεν βρισκόταν σε σαφή διαφοροποίηση ως προς εκείνο που ήδη εκφράζει η υποψηφιότητα που προσελκύει ευρύτερες στηρίξεις και την αποδοχή του ιδεολογικού μου χώρου, η αξιοπρέπειά μου δεν θα μου επέτρεπε να ενεργήσω διασπαστικά με μόνο κίνητρο την προσωπική μου επιβεβαίωση και φιλοδοξία.

Αυτά όσον αφορά την προσωπική μου στάση.

Σε κάθε περίπτωση ο αυτοσεβασμός έρχεται στην ίδια «συσκευασία» με την πολιτική συνέπεια. Και όχι, δεν εννοώ ως πολιτική συνέπεια την πολιτική αγκύλωση, ούτε τον αποκλεισμό του ενδεχομένου εξέλιξης, ή ακόμα και αναθεώρησης προσωπικών πολιτικών απόψεων.

Την εννοώ όμως, ως στοιχείο που συνταιριάζει -σε κάθε συγκυρία- την πραγματική πολιτική άποψη του καθενός μας με την πολιτική πρακτική που ακολουθεί, αλλά και με την ειλικρίνεια των κινήτρων και των στοχεύσεων.

Αυτή η ειλικρίνεια, η ύπαρξή της ή η απουσία της και ο συνεπαγόμενος αυτοσεβασμός, αισθητός ή… αόρατος, οφείλει να αποτελεί μέρος των κριτηρίων επιλογής των πολιτών.

Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω, ότι η ψήφος είναι ευθύνη. Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή ευθύνη,  αφού η δυνατότητα διοίκησης της Θεσσαλονίκης την επόμενη μέρα, θα κριθεί από το συσχετισμό δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως αυτός θα διαμορφωθεί στον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Οι πολίτες θα δώσουν στον δήμαρχο τη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματός του χωρίς συμβιβασμούς, ή θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ομηρίας και δυσκινησίας της επόμενης δημοτικής διοίκησης.

Γι` αυτό ζητώ ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή από τους συμπολίτες μου. Όχι για να ικανοποιήσω πολιτικούς εγωισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες. Αλλά για να θωρακιστεί η ευκαιρία της Θεσσαλονίκης, να σχεδιάσει το μέλλον της με ταχύ ρυθμό, με ευελιξία και με πιστή εφαρμογή προγραμματικών στόχων.

 

*Ο Νίκος Ταχιάος είναι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Υπεύθυνα»

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ