Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μανόλης Λαμτζίδης: Ένα, δύο, τρία, πολλά «παρατηρητήρια»…

Ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Μανόλη Λαμτζίδη*

 

Το ιδεολογικό εύρος όλων όσων ανδρών και γυναικών συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση του «Παρατηρητηρίου ενάντια στην φασιστική βία και στον ρατσισμό», που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ημέρες ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

 

Εκπροσωπήθηκε ο χώρος της μετριοπαθούς μερίδας της  συντηρητικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της οικολογίας  και της αριστεράς . Εκπρόσωποι κινημάτων, συλλογικοτήτων και φορέων με αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό προσανατολισμό έδωσαν το «παρόν» σε εκείνη τη  συγκλονιστικά μεγάλη συγκέντρωση .

 

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στελεχών του αθλητισμού, ο οποίος θεωρείται και «φυτώριο» ρατσιστικών και φασιστικών πρακτικών. Αποδείχθηκε όμως από την ποιότητα των παρεμβάσεων  ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι ο αθλητισμός μπορεί να δώσει ώθηση και περιεχόμενο στο  δημοκρατικό ιδεώδες και να ενισχύσει τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του λαού και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκε ο Ολυμπιονίκης του «Τάε Κβον Ντο»  Αλέξανδρος Νικολαΐδης, τονίζοντας  πως και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί «τι ακριβώς μισούν αυτοί οι άνθρωποι».

 

Σημείωσε, μάλιστα, πως «αν υπάρχουν άτομα που φοβούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους δίπλα σε μετανάστες, πρόσφυγες ή ομοφυλόφιλους, εγώ φοβάμαι να μεγαλώσω το δικό μου σε μία κοινωνία με ρατσιστές, με φοβικούς και ομοφοβικούς, με φασίστες, που δεν δείχνουν καμία αγάπη προς τον συνάνθρωπο».

Δυστυχώς, απουσίασαν εκπρόσωποι του κλήρου, των οποίων η θέση ήταν εκεί,  καθώς η χριστιανική διδασκαλία στον πυρήνα της  είναι βαθειά αντι-ρατσιστική και αντι-εθνικιστική . Την επόμενη φορά, ελπίζουμε να είναι παρόντες, γιατί τους χρειαζόμαστε συμμάχους και συμπαραστάτες στη μάχη κατά των ιδεολογιών του μίσους.

 

Στο χώρο της εκδήλωσης είχε αναρτηθεί ένα πανό με το παρακάτω περιεχόμενο:

«Ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία. Καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης».

 

Επομένως, για την καταπολέμησή του στη θέση της «δυστυχίας» οφείλουμε να τοποθετήσουμε τη «δίκαιη και αειφόρα ανάπτυξη» με «απασχόληση με ανθρώπινες συνθήκες», στη θέση της «αμάθειας» να τοποθετήσουμε τη «γνώση» -και μάλιστα την «ιστορική γνώση» - και στη θέση της «ιστορικής λήθης», την «ιστορική μνήμη».

 

Όλα αυτά, συγκροτούν ένα πλατύ προγραμματικό πλαίσιο γύρω από το οποίο πολλές διαφορετικές και  ανομοιογενείς δυνάμεις μπορεί να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν «μετωπικά» χωρίς να χάσουν την αυτοτέλεια και την αυτονομία τους. Ενότητα μέσα στην διαφορετικότητα, αλλά πάντα κοινός στόχος ο ρατσισμός, ο φασισμός , ο ναζισμός και ο εθνικισμός που τρέφονται από τις ίδιες ρίζες.

 

Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς οφείλει να στήσει ένα μικρό «παρατηρητήριο» προσαρμοσμένο στις ιδιομορφίες του κοινωνικού ή επαγγελματικού χώρου προκειμένου να υπηρετηθούν οι κεντρικές ιδέες με αποτελεσματικότητα και να δημιουργηθεί έτσι ένα πλατύ κίνημα κατά του φασισμού και της ρατσιστικής βίας.

Σ΄ αυτό το πλατύ κίνημα οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης και γενικότερα ο νομικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας συμμετέχει με το σωματείο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ για την ΕΙΡΗΝΗ, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τη ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ στα ΒΑΛΚΑΝΙΑ», που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. 

 

Ο στόχος είναι μέσα από την εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου σε όλα τα Βαλκάνια, τη στενή συνεργασία των νομικών κοινοτήτων  και τη «διπλωματία των λαών» να ενισχύσουν το κλίμα ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ των βαλκανικών λαών , που είναι αναγκαίο για να χαράξουμε μία κοινή πορεία που θα μας οδηγεί – μακριά από τις εντάσεις και τους καταστροφικούς ανταγωνισμούς- σε ένα φωτεινό μέλλον για τους βασανισμένους λαούς μας.

 

*Ο Μανόλης Λαμτζίδης, είναι δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ