Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θανάσης Κοκονάς: «Δήμοι και σχολική στέγη»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου με την «Λαϊκή Συσπείρωση», αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Θανάση Κοκονά*

 

Η σημερινή κοινωνία είναι άδικη για τους πολλούς και παράδεισος για τους λίγους. Το σχολείο προφανώς δεν είναι αποκομμένο από αυτή... Εικόνα της είναι και της μοιάζει. Στους λίγους εξασφαλίζει πλούτη, στους λίγους καλά σχολεία. Στόχος του σημερινού σχολείου είναι να ετοιμάζει τους αυριανούς εργαζόμενους όπως τους χρειάζεται το σύστημα.»

 Εδώ και τουλάχιστον 16 χρόνια και ενώ ο αριθμός των νέων μαθητών στο Δήμο μας συνεχώς αυξάνεται, τα μόνα μέτρα που παίρνονται σταθερά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης είναι οι προσωρινού χαρακτήρα προκατασκευασμένες αίθουσες (προκάτ) και το κλείσιμο διαδρόμων ή βοηθητικών χώρων με γυψοσανίδες.

Η σημερινή τραγική εικόνα για το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου συνίσταται στα παρακάτω: Ο αριθμός των προκάτ και kibo αιθουσών διδασκαλίας αγγίζει τις 50. Μόνο το 25ο Δημοτικό Σχολείο του Ευόσμου λειτουργεί σήμερα με 14 προκάτ αίθουσες που θυμίζουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης και φυσικής καταστροφής.

Από το σύνολο των σχολικών αιθουσών, 117 είναι διαμορφωμένες με γυψοσανίδες σε διαδρόμους, υπόγεια, χωρίς εξόδους κινδύνου και ανεπαρκή αερισμό αλλά και σε γυμναστήρια. Το 24ο Δημοτικό Ευόσμου φιλοξενείται εδώ και μία δεκαετία «προσωρινά», μέσα στο Δ.Α.Κ. Ευόσμου με τις αίθουσες διαμορφωμένες με γυψοσανίδες. Στη Δ.Κ. Ελευθερίου Κορδελιού σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργούν συστεγαζόμενα το 1ο ΓΕΛ με το ΕΠΑΛ με τμήματα που λειτουργούν σε διαδρόμους ή κάτω από σκάλες και τουαλέτες και αποθήκες. Ομοίως το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό με το 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου  Κορδελιού με τμήματα του τελευταίου να λειτουργούν σε ξεχωριστό κτίριο. Το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού είναι σε ακατάλληλο και επικίνδυνο χώρο και για το θέμα αυτό υπήρξε Εισαγγελική παρέμβαση.

50 αίθουσες διδασκαλίας λειτουργούν σε βιβλιοθήκες και αίθουσες εκδηλώσεων ή ακατάλληλους χώρους μαθημάτων. Το 22ο Δημοτικό Ευόσμου λειτουργεί μέσα σε χώρο σχολικού γυμναστηρίου ενώ ακόμη τέσσερις (4) αίθουσες του, λειτουργούν απομονωμένες σε προκατ, σε απόσταση 700 μέτρων από το σχολείο. Ολόκληρη η αποκομμένη περιοχή του Ευόσμου, άνωθεν της περιφερειακής οδού, με 10.000 περίπου κατοίκους, δεν έχει Γυμνάσιο και Λύκειο. Το Λύκειο που προορίζεται για την περιοχή (4ο Λύκειο Ευόσμου) λειτουργεί σήμερα προσωρινά σε Πολιτιστικό Κέντρο πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ το Γυμνάσιο (7ο Γυμνάσιο Ευόσμου) παραμένει ως εξαγγελία στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια.

Ακούσαμε στο Δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα να συζητάνε το πρόβλημα με την σχολική στέγη στο Δήμο μας. Δήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι, νυν και πρώην αντιδήμαρχοι κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον, για την συντήρηση και την μη ανέγερση των σχολειών.

Συμφώνησαν όλοι για την ανάγκη 200 κ πλέον αιθουσών, ώστε να  καλυφτούν οι ανάγκες στον Δήμο μας, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια υλοποιούσαν όλοι μαζί «αγκαλιασμένοι» κατά γράμμα την χρόνια υποχρηματοδότηση τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που  έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην Παιδεία και παρά τις υποσχέσεις ότι με τον «Καλλικράτη» και το πέρασμα στους Δήμους τις συντήρησης των σχολικών μονάδων θα λειτουργούσε θετικά για τα σχολεία, εμείς βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο.

Είναι όλοι αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται άφθαρτοι και αμόλυντοι που  όλα τα προηγούμενα χρόνια  την περίοδο της ευημερίας και της ξέφρενης οικιστικής ανάπτυξης, δεν κατάφεραν να φτιάξουν μια σύγχρονη πόλη, που να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Είναι όλοι αυτοί που δέχονται χορηγίες από  μεγάλες επιχειρήσεις που ρυπαίνουν την περιοχή μας και που έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό προφίλ της εταιρείας, να αμβλύνουν τις αντιδράσεις για την κατάσταση που δημιουργούν από τη δραστηριότητά τους, αθωώνοντας τους  στο μυαλό των κατοίκων και των μαθητών.

Δεν είναι το αποτέλεσμα έλλειψης πόρων, όπως λένε συνήθως οι αρμόδιοι αφού εκατομμύρια ευρώ από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, π.χ. επιλέγονται να διοχετεύσουν  σαν «ώριμο φρούτο», στα χέρια ιδιωτών μέσω  ΣΔΙΤ με το κεφάλαιο να κερδίζει την στιγμή που οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο»! Το απαίτησαν, το τραγούδησαν, το βροντοφώναξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια  εκατοντάδες  μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί  στα σχολειά σε όλη την περιοχή  του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Και ξεκαθαρίζουν ότι δημόσιο και δωρεάν σημαίνει: «Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας». Κοινά τα αιτήματα, κοινοί οι στόχοι.

Γι' αυτό μπορούν να είναι και κοινοί οι αγώνες καλώντας τους να δώσουν αποφασιστική απάντηση ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού! Στις τοπικές εκλογές  ευρωεκλογές και στις βουλευτικές, όποτε αυτές γίνουν. Να εκλεγούν περισσότεροι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", αγωνιστές δίπλα στο λαό και όχι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής».

 

*Ο Θανάσης Κοκονάς, είναι υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»