Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Ενώσαμε τους δημότες μας, γίναμε πρότυπο»

Μείναμε αυτοδιοικητικοί χωρίς κομματικές παρωπίδες, τονίζει στο άρθρο του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Άρθρο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη*

 

Oι αριθμοί λένε πάντοτε την αλήθεια. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κονδύλια και χρηματοδοτήσεις. Ξεκινώ με αυτή τη χρήσιμη παρατήρηση για να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια οι μειώσεις των κονδυλίων του κράτους προς τους ΟΤΑ της χώρας ήταν τεράστιες και ότι το μαχαίρι ξεπέρασε το 60%. Τι σημαίνει αυτό με απλούς αριθμούς; Το 2000 τα ετήσια κονδύλια για τις ασφαλτοστρώσεις στον πρώην δήμο Πανοράματος έφταναν τα 1.000.000 ευρώ. Σήμερα για όλο τον καλλικρατικό δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη το ποσό έχει μειωθεί στα 250.000 ευρώ. Καλούμαστε δηλαδή να κάνουμε πολύ περισσότερα με λιγότερα μέσα και πόρους!

Σε αυτό το γκρίζο τοπίο ο δήμος μας έδωσε με επιτυχία  τη δική του μάχη. Αποδεικνύοντας αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και όραμα. Είμαστε νοικοκύρηδες, αναζητήσαμε εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις και έτσι πορευτήκαμε. Δεν μοιρολατρούμε, βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε.

Την περίοδο της κρίσης λοιπόν εμείς ενώσαμε τις κοινωνίες μας όταν ο Καλλικράτης δημιούργησε -χωρίς καμία προετοιμασία -τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Έναν νέο δήμο που εκτεινόταν από τον Χορτιάτη, την Εξοχή, το Φίλυρο και το Ασβεστοχώρι και περνώντας από το Πανόραμα έφτανε μέχρι την Πυλαία και την παραλία της Θεσσαλονίκης.  Καταφέραμε να φέρουμε όλες αυτές τις κοινωνίες  κοντά, γιατί οραματιστήκαμε και διοικήσαμε με ενότητα, δύναμη, αποτελεσματικότητα, αλλά και αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συμπολίτες και τον τόπο μας.

Ξέρετε το ωραίο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πως είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες. Σχεδιάσαμε λοιπόν και υλοποιήσαμε ένα έργο πολυδιάστατο που αποτέλεσε πραγματικό ανάχωμα στα όσα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.  Ένα έργο που κάνει καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την αυτοδιοίκηση της χώρας καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε πρότυπο και μοντέλο άλλων κοινωνιών. Καταφέραμε να έχουμε την υψηλότερη θέση στο χρηματιστήριο της αυτοδιοίκησης, να είμαστε πρακτικοί και έξυπνοι στην καθημερινότητα.

Καταφέραμε να δουλεύουμε με σύστημα και οργάνωση και να αξιοποιούμε τη γνώση και τους ανθρώπους μας. Καταφέραμε σε δύσκολους καιρούς να ανοίξουμε μια κοινωνική αγκαλιά, απλώνοντας ένα πλατύ δίχτυ προστασίας για όλους.

Καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά. Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πραγματικό που το βιώνουν οι δημότες στην τσέπη τους μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών.

Καταφέραμε ο δήμος να είναι  ο πιο καθαρός και νοικοκυρεμένος δήμος του νομού χάρη στην πετυχημένη λειτουργία του τηλεφωνικού μας κέντρου, του  περίφημου πλέον «15195», που έγινε πανελλαδική θετική είδηση και  προκάλεσε το ενδιαφέρον και των άλλων δήμων που έσπευσαν να ζητήσουν πληροφορίες για να υιοθετήσουν την καινοτόμο πρωτοβουλία.

Πήραμε ξανά άριστα στις μάχες που δώσαμε κατά του χιονιά.  Όταν αλλού πάγωνε  το αλάτι εμείς κρατούσαμε ανοικτούς τους δρόμους και τις λειτουργίες της πόλης. Στις αρχές του 2017, στην μάχη κατά του «Τηλέμαχου» φέτος και κόντρα στην «Ωκεανίδα» πριν από μερικές ημέρες.

Ταυτόχρονα υλοποιήσαμε πάνω από 360 έργα και δράσεις σε όλο τον δήμο. Η αναφορά τους δε θα χωρούσε σε πολλά φύλλα της φιλόξενης εφημερίδας σας. Για λόγους οικονομίας χώρου λοιπόν θα αναφερθώ μόνο στην επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε Φίλυρο, Εξοχή και Χορτιάτη, που ζέστανε όλο το βόρειο κομμάτι του δήμου μας, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ασβεστοχώρι, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, την εκκίνηση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη με χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ και φυσικά την ανάπλαση των λατομείων στο Ασβεστοχώρι που εξασφαλίσαμε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων ευρώ και η οποία θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και θα αναδείξει μια πολύτιμη κυψέλη πολιτισμού.

Όλα αυτά τα χρόνια με το συνδυασμό μας, τη «Δύναμη Ενότητας», μείναμε αυτοδιοικητικοί. Και δε βάλαμε ποτέ κομματικές παρωπίδες, δεν βάλαμε τα κόμματα και τα χρώματα στην καθημερινή μας δράση και την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, από τους οποίους ζητάμε για τη συνέχεια μια «Καθαρή Εντολή».

 

*Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, είναι Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για άμεση λύση στο πρόβλημα με την προκήρυξη του προγράμματος της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών (πρώην...
Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία
Καμπάνια με το σύνθημα «Αίμα, σωσίβιο ζωής» από την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία