Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται επιτέλους Δήμαρχο»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα*

 kvzervas@gmail.com

 

Σε λιγότερο από 80 μέρες έχουμε δημοτικές εκλογές. Και ενώ θα αναμέναμε να ξεδιπλώνονται προγράμματα και προτάσεις, όραμα και δεσμεύσεις, σχεδόν κανείς υποψήφιος δεν μπαίνει στη βάσανο συγκεκριμένων προτάσεων. Παραθέτουν στην καλύτερη των περιπτώσεων «εκθέσεις ιδεών», με γενικόλογες προσεγγίσεις, αόριστες εξαγγελίες, με απουσία χρονοδιαγραμμάτων και κοστολόγησης. Υποψήφιοι δήμαρχοι λοιπόν, έτσι, χωρίς πρόγραμμα!

Δεν είναι βέβαια τυχαία αυτή η εξέλιξη. Είναι στρατηγική επιλογή η αφωνία για τα ζητήματα της πόλης. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν και δεν προλαβαίνουν να τα μάθουν, πόσο μάλλον δε να προτείνουν λύσεις. Άλλοι, στην προσπάθεια μιας προεκλογικής τακτικής «όποιον εντυπωσιάσουμε και ό,τι αρπάξουμε» αρκούνται σε γενικολογίες. Στην κορυφή της πυραμίδας της αφωνίας βρίσκονται οι κομματικές υποψηφιότητες που πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί και η επικοινωνιακή υπεροπλία που αυτοί τους εξασφαλίζουν, αρκεί για να τους οδηγήσει στο δημαρχιακό μέγαρο. Πιστεύουν ότι οι φωτογραφίες και οι λεζάντες με το όνομα φτάνουν.

Εγώ επιμένω στο συγκεκριμένο. Παρουσίασα «Δώδεκα Προτάσεις για τον Πολιτισμό» με κορωνίδα τη δημιουργία Οργανισμού Πολιτισμού, τη διεξαγωγή ενός μεγάλου Φεστιβάλ Πόλης και τη μετεξέλιξη των «Δημητρίων». Ως ένα άμεσο πρόγραμμα παρεμβάσεων παρουσίασα  «Έντεκα δεσμεύσεις εντός του πρώτου χρόνου» για να αλλάξει η πόλη με άμεσες στοχευμένες ενέργειες, με μικρά κόστη αλλά άμεση επίδραση στην καθημερινή λειτουργία της Θεσσαλονίκης. Δεσμεύτηκα για συμμετοχή του Δημάρχου στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ, για καθημερινή συνεργασία με την Τροχαία, για αναδιάρθρωση του συστήματος στάθμευσης και για τοποθέτηση ΑΤΜ έκδοσης πιστοποιητικών για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Στα εκπαιδευτικά ζητήματα και τα ζητήματα της σχολικής στέγης, προτείνουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Πέραν της ανέγερσης νέων σχολικών συγκροτημάτων προς κάλυψη των αναγκών και την κατάργηση των kibo και των κοντέινερς, σχεδιάζουμε άλλα δύο σημεία. Αναμόρφωση των σχολικών αυλών  και αξιοποίηση τους όλο το χρόνο ως χώρων αθλοπαιδιών, δράσεων και εκδηλώσεων. Διαμόρφωση αθλητικών χώρων στις κοινότητες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός στο πολεοδομικό συγκρότημα που δε διαθέτει αθλητικό κέντρο!

Με δράσεις μας στους δρόμους της πόλης αναδείξαμε μέχρι τώρα το ζήτημα του παρεμπορίου και το λαθρεμπορίου – η αντιμετώπιση του οποίου είναι πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της πόλης. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στην ανακούφιση περιφερειακών αλλά και κεντρικών γειτονιών από παραβατικές καταστάσεις.

Στην κοινωνική πολιτική, ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους, αυτούς που έχουν απόλυτη ανάγκη. Δημιουργούμε Δημοτικά Ιατρεία σε κάθε δημοτική κοινότητα της πόλης και ενισχύουμε το προγράμματα «Βοήθειας Στο Σπίτι» για την τρίτη ηλικία.

Καθιερώνουμε μία φορά το εξάμηνο διαδικασία όπου ο δήμαρχος λογοδοτεί και απαντά σε ερωτήματα φορέων, δημοτών, κατοίκων. Θέλουμε το δημότη, τον κάτοικο συμμέτοχο, λογοδοτούμε στην πόλη.

Τα παραπάνω είναι δεσμεύσεις. Μέσα σε λίγες γραμμές ενός άρθρου θέλω να αποδείξω ότι αλλαγή χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει. Το δίλλημα είναι ένα. Θέλουμε επιτέλους δήμαρχο για την πόλη  ή δήμαρχο απόστρατο πολιτικό; Άνθρωπο της πόλης με γνώση και συνέπεια ή επιστρατευμένο από το κόμμα;

Αποφασίζουμε λοιπόν γιατί «δεν μας παίρνει» να χάσουμε άλλα 4 χρόνια.

 

*Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ