Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιώργος Ορφανός: «Κυρίαρχος ο ρόλος των δημοτών»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Γιώργου Ορφανού*

 

Διεκδικώ το Δήμο Θεσσαλονίκης, πιστεύοντας ακράδαντα ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν καμία θέση τα κόμματα, αφού τα όρια που θέτουν αυτά, αποτελούν στην ουσία δεσμά. Τα τελευταία έχουν δικαίωμα να προτείνουν, αλλά οι πολίτες είναι αυτοί που επιλέγουν. Εκτιμώ ότι στην απόφαση των δημοτών κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να παίξουν οι αρετές που έχει ο κάθε υποψήφιος και η μεγαλύτερη του αρετή πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα. Αν δεν μπορείς να σηκωθείς πέντε μέτρα από το έδαφος, πώς θα πραγματοποιήσεις τα οράματα που θέτεις; Το σύνθημα του συνδυασμού μας είναι «το είπαμε, θα το κάνουμε». Από τη φύση μου είμαι χαρακτήρας που δεν υπόσχεται πολλά. Ωστόσο, ό,τι υποσχεθώ, θα κάνω τα πάντα, για να το πραγματοποιήσω. Αυτό γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό από το έργο που επιτέλεσα, στις θέσεις ευθύνης που ανέλαβα μέχρι τώρα.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, απέχει από αυτήν που όλοι εμείς οι δημότες ονειρευόμαστε και θέλουμε να βλέπουμε. Είναι μία εικόνα μιζέριας και εγκατάλειψης, ζούμε μια καθημερινότητα, στην οποία η ελλιπέστατη καθαριότητα, τα κυκλοφοριακά προβλήματα και η ανασφάλεια πρωταγωνιστούν.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά προέρχονται από το κενό εξουσίας που υπάρχει στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτή η εικόνα βάρυνε στην απόφασή μου να διεκδικήσω το δήμο και ενισχύθηκε από το γεγονός ότι αντέδρασε θετικά η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.

Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ, με όποιον βρεθεί απέναντι στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, ο στόχος μου είναι να λειτουργήσω ενωτικά. Έτσι πορεύθηκα πάντοτε. Πρέπει να βάζουμε το εγώ μας κάτω και να βρίσκουμε εκείνα που μας ενώνουν. Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ, με όποιον το επιθυμεί, εκτός από τα άκρα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και κυρίως γι’ αυτά που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια, απαραίτητη είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου. Αν ο δήμαρχος έχει σωστή οργάνωση και είναι μεθοδικός, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μπορεί να παράσχει πολλαπλάσιο έργο. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι και διεκδικητικός, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ.

Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας έχει η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο θα παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Μακεδόνα. Δεν υπάρχει στην ιστορία άλλο πρόσωπο σαν τον Μέγα Αλέξανδρο και είναι δικός μας. Το μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η πόλη μας αποτελεί με την Κωνσταντινούπολη το μεγαλύτερο ζωντανό βυζαντινό μουσείο στον κόσμο. Η ανάδειξη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης αποτελεί προτεραιότητά μας. Αυτό θα γίνει με την ενοποίηση όλων των μνημείων της πόλης με ιστορικούς περιπάτους από την παραλία μέχρι τα κάστρα, σε συνδυασμό με τη βυζαντινή πολιτιστική δράση.

Στους στόχους μας περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της νέας παραλίας, μία περιοχή της Θεσσαλονίκης που συγκεντρώνει πολύ μικρότερο αριθμό τουριστών από το αναμενόμενο. Η αξιοποίησή της μπορεί να γίνει στους εξής άξονες: Διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, δημιουργία κέντρων σεμιναρίων και ανάπτυξη τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στην κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πολυώροφο κτίριο της οδού Πολυτεχνείου και να ανοίξουμε τη συζήτηση για χώρους του λιμανιού. Το μετρό θα βοηθήσει, ώστε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ο δήμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Να προνοήσει, ώστε να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις στάσεις του μετρό, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ. Επίσης, στις πρώτες προτεραιότητές μας συμπεριλαμβάνεται η στήριξη στη ΔΕΘ, τα πανεπιστήμια και την τεχνολογική κοινότητα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, η μετατροπή της πόλης σε διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων μέσω του λιμανιού και του αεροδρομίου και κυρίως η αξιοποίηση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού της Θεσσαλονίκης.

*Ο Γιώργος Ορφανός, είναι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ