Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρία Σταυρινούδη: «Δημοψήφισμα για να ακυρωθεί στην πράξη η Συμφωνία των Πρεσπών»

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Μαρίας Σταυρινούδη*

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, συνιστά πράξη εθνικής μειοδοσίας, αποτελεί την μεγαλύτερη τραγωδία της μεταπολιτευτικής περιόδου και σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα με οριακή πλειοψηφία και με μερικούς «γυρολόγους» βουλευτές από άλλα μικρά κόμματα, τα οποία σχεδόν διέλυσε, παραβιάζοντας τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατόρθωσε να επιβάλει μια καταστροφική συμφωνία, στην οποία το 80% του ελληνικού λαού αντιτίθεται σφοδρά.

Αυτό θα προτάξει και  η Ένωση Κεντρώων στις εκλογές για την Ευρωβουλή, θα αγωνιστούμε για να πείσουμε την Ευρώπη, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται σε βάρος των εθνικών μας  συμφερόντων. Δεν έγινε δημοψήφισμα, δεν ενημερώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών, δεν ενημερώθηκε η Βουλή. Η Ένωση Κεντρώων θα ζητήσει ως όρο στην επόμενη κυβέρνηση να διενεργηθεί δημοψήφισμα και αυτό θα είναι "κόκκινη" γραμμή για να στηρίξει μια επόμενη κυβέρνηση. 

Όλη η ουσία βρίσκεται στο όνομα «Μακεδονία». Η θέση της Ένωσης Κεντρώων ήταν ανέκαθεν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ονομασία της γείτονος χώρας που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του είτε σε απλή είτε σε σύνθετη μορφή. Ας επιλέξουν τα Σκόπια όποιο άλλο όνομα επιθυμούν, και τότε η Ελλάδα είναι πρόθυμη να τα στηρίξει οικονομικά, να τους παράσχει διευκολύνσεις, να προωθήσει την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε ποτέ να υποδεχθεί στην Ελλάδα τον κ. Ζάεφ ή άλλον μελλοντικό πρωθυπουργό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντάς του την ιδιότητα και προσφωνώντας τον «Μακεδόνα»; Πώς είναι δυνατόν να μονοπωλούν τον τίτλο των Μακεδόνων διεθνώς και μάλιστα με την υπογραφή της Ελλάδας; Μακεδόνες είναι οι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας επί χιλιετίες. Το υποτιθέμενο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών παραχαράσσει την ιστορία και τον πολιτισμό μας που είναι η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Έπειτα έρχεται η γλώσσα. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ας ρωτηθούν οι φίλοι μας  οι Βούλγαροι για το ποια γλώσσα μιλούν οι Σκοπιανοί, αφού πρόκειται για βουλγαρική διάλεκτο. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ πώς Έλληνας πολιτικός έβαλε την υπογραφή του επισφραγίζοντας την τερατογένεση μιας τέτοιας γλώσσας, όπως επίσης την ολιγωρία διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επέτρεψαν παρόμοια ορολογία στα Ηνωμένα Έθνη, υποβαθμίζοντας τη σημασία του θέματος. Θα φθάσει η ώρα που όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν στο λαό.

*Η Μαρία  Σταυρινούδη, είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της Ένωσης Κεντρώων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 27χρονη γιατί πιστεύει ότι έχει σχέση με τον άνδρα της
Ερωτική αντιζηλία πίσω από το μαχαίρωμα γυναίκας έξω από το σπίτι της αδερφής της στην Πυλαία – Όλα όσα περιγράφουν η αδερφή και ο γαμπρός του...
Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε 27χρονη γιατί πιστεύει ότι έχει σχέση με τον άνδρα της