Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Φεστιβάλ Βιβλίου ομορφαίνει το καλοκαίρι μας

Άνοιξε πύλες από την Παρασκευή – Χθες Σάββατο τα εγκαίνια

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ο λατρεμένος θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του και ώς τις 23 του μηνός θα μας κρατήσει συντροφιά, χαρίζοντας μια εξτρά απόλαυση στην -ούτως ή άλλως αγαπημένη- συνήθεια της βόλτας στην παράλια. Η φετινή διοργάνωση, στην οποία θα φιλοξενηθούν 210 εκδοτικοί οίκοι, είναι αφιερωμένη στον δικό μας Ντίνο Χριστιανόπουλο, μια ποιητική φωνή που έχει σημαδέψει τη λογοτεχνική (και όχι μόνο) ιστορία της πόλης. Μάλιστα, την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 21.00, στην εξέδρα που θα έχει στηθεί δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλο, με ομιλητή-παρουσιαστή έναν ακόμη εμβληματικό συγγραφέα της Θεσσαλονίκης, τον Θωμά Κοροβίνη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διαβαστούν ποιήματα (του Χριστιανόπουλου) από τους Έκτορα Καλούδη και Δημήτρη Σιακάρα, ηθοποιούς τους Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ το όλο event θα πλαισιωθεί μουσικά με τραγούδια, των οποίων τους στίχους έχει γράψει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Αυτή, φυσικά, δεν θα είναι η μόνη παράλληλη εκδήλωση που θα ομορφύνει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ βιβλίου, καθότι μια πληθώρα από παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα και μουσικοχορευτικές παραστάσεις θα προσφέρουν εξαιρετικές πινελιές πολιτισμού και διαδραστικότητας, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα ενός θεσμού που έχει καπαρωμένη θέση στην καρδιά των κατοίκων της πόλης. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, περισσότεροι από 50 συγγραφείς θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρουσιάσουν και να υπογράψουν τα βιβλία τους, δημιουργώντας έναν άμεσο και στενό δίαυλο επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ Βιβλίου, που διεξάγεται ένα μήνα μετά την Έκθεση Βιβλίου, μετατρέπει το δίμηνο διάστημα Μαΐου - Ιουνίου σε μια αληθινή γιορτή του βιβλίου και της ανάγνωσης, αποδεικνύοντας με τον πιο απλό και περίτρανο τρόπο ότι δεν υπάρχει πιο αναζωογονητική ανάσα για την καθημερινότητά μας από μια ένεση πολιτισμού και επικοινωνίας.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί μια παράδοση βαθιά εγγεγραμμένη στον συλλογικό ψυχισμό της Θεσσαλονίκης, μια αγαπημένη συνήθεια που μοιάζει αναλλοίωτη στο πέρας του χρόνου, ένα σήμα κατατεθέν για τους Θεσσαλονικείς, που αναμένεται να το τιμήσουν δεόντως για μια ακόμη χρονιά. Φυσικά, όπως όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε, το Φεστιβάλ Βιβλίου έχει συνδεθεί (και όχι αδίκως, δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιον αστικό μύθο, αλλά για ένα μοτίβο που έχει επαναληφθεί πολλάκις εδώ και δεκαετίες) με την έλευση των πρώτων καλοκαιρινών βροχών. Δεν έχουν υπάρξει λίγες οι φορές, μάλιστα, που τα καλοκαιρινά μπουρίνια δημιούργησαν πολλά και σοβαρά προβλήματα, παρασύροντας ολόκληρα περίπτερα στο διάβα τους. Με σεβασμό σε αυτό το πατροπαράδοτο τερτίπι του καιρού, αλλά και με μεγάλο βαθμό καλαισθησίας και προσοχής στη λεπτομέρεια, σχεδιάστηκε λοιπόν και η φετινή αφίσα του Φεστιβάλ, η οποία -όπως και πέρσι- αποπνέει μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας και νοσταλγικής περιδίνησης. =

Προτού σας αποχαιρετήσουμε, με την ευχή να απολαύσετε το φετινό φεστιβάλ βιβλίου και με την υπενθύμιση ότι ένα όμορφο βιβλίο ισοδυναμεί με ένα ταξίδι του νου, της καρδιάς και της ψυχής, μια νότα ολίγον πιο πρακτική και ενημερωτική: το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί σε καθημερινή βάση τους λάτρεις του βιβλίου από τις 18:30 μέχρι τις 23:00, ενώ τις Κυριακές (9, 16 και 23 Ιουνίου αντίστοιχα), πέρα από το απογευματινό ωράριο, τα περίπτερα θα είναι ανοιχτά ΚΑΙ το πρωί, με ωράριο λειτουργίας 11:00 - 14:00. Καλές βόλτες, καλές αγορές και καλό διάβασμα σε όλους και όλες!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα: Νεκρά 4 παιδιά
Από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ την Παρασκευή, «41 Παλαιστίνιοι έπεσαν μάρτυρες,...
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα: Νεκρά 4 παιδιά