Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημήτρης Κούβελας: Συναίνεση, ανάγκη των καιρών

Ο δικηγόρος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στο TyposThes

Του Δημήτρη Κούβελα*

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ζήτησε περίοδο χάριτος, όπως δεν ζητάει ο νέος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων ή ο νέος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Και αυτό, επειδή είναι ήδη έτοιμοι για τα καθήκοντα που ανέλαβαν.

Όμως, είναι διάχυτη η απαίτηση της κοινωνίας προς τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν αυτές ένα μίνιμουμ συναίνεσης σε βασικά θέματα. Αυτό θα είναι κέρδος για όλους, αφού:

 Η κυβέρνηση θα μπορέσει γρήγορα να ολοκληρώσει τους βασικούς στόχους της. Η χώρα θα κεφαλαιοποιήσει το κλίμα και την καλή διάθεση των ξένων αγορών και παραγόντων, ώστε να φύγουμε μπροστά. Θα έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό, θα δημιουργηθούν νέες και καλύτερες δουλειές,θα πέσουν τα επιτόκια δανεισμού. Είναι αναγκαίο να παρουσιάσουμε μία εικόνα αξιόπιστη, για να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας προς αναθεώρηση ορισμένων μνημονιακών υποχρεώσεων.

Η συναίνεση και η καλή εικόνα είναι αυτό που χρειάζεται για να αλλάξει η ψυχολογία και να παγιωθεί ένα θετικό κλίμα στις οικονομικές μας σχέσεις. Γράφτηκε κάπου ότι "Η Ελλάδα από παρίας έγινε το αγαπημένο παιδί των αγορών". Δεν θα το έβλεπα τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα, αλλά φαίνεται ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι».Όλοι δείχνουν ενδιαφέρον και καλή διάθεση απέναντί μας.

Παράλληλα, η ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων και του ελληνικού λαού είναι αυταπόδεικτα απαραίτητη για  την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας, του μεταναστευτικού και της προκλητικότητας των Τούρκων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αν επιδείξει πνεύμα συναίνεσης, μόνο κέρδος θα έχει, γιατί αυτό της εξασφαλίζει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν είμαστε στο 2014 που μπορούσε να κατηγορεί την τότε κυβέρνηση για όλα τα κακά του κόσμου, να πρωτοστατεί στο κίνημα «Δεν Πληρώνω», να ενθαρρύνει επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στελεχών και να τάζει λαγούς με πετραχήλια στον ελληνικό λαό. Μετωπική επίθεση κατά της σημερινής Κυβέρνησης είναι επίθεση κατά του ελληνικού λαού που την επέλεξε πριν από 2 μήνες.

Το ΚΙΝΑΛ που τοποθετείται δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένο, κατά μείζονα λόγο, να κινείται συναινετικά ανάμεσα στους δύο πόλους για να επιβεβαιώνει το ρόλο του ως υπεύθυνου εκπροσώπου του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

Συναίνεση για τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα μεταβληθούν σε χειροκροτητές της Κυβέρνησης, αλλά ότι δεν θα επιτίθενται όταν εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα. Έχουν περιθώρια και υποχρέωση να την επικρίνουν σε περιπτώσεις ολιγωρίας, ασυνέπειας, ή αναποτελεσματικότητας. Όχι να κάνουν το άσπρο μαύρο και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Κάνει λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτίθεται στην κυβέρνηση όταν προσπαθεί να διορθώσει δικά του λάθη και παραλείψεις, όπως στις περιπτώσεις της ΔΕΗ, πάταξης της εγκληματικότητας και του νοικοκυρέματος στην Πολιτική Προστασία.

Με λίγα λόγια είμαστε "καταδικασμένοι" να πάμε συναινετικά. Είναι το μήνυμα που έρχεται από παντού. Είναι ανάγκη των καιρών!

 

*Ο Δημήτρης Κούβελας είναι δικηγόρος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Συνελήφθησαν «εκτελεστές» - Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Υπ. Άμυνας
Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην GRU για τη δολοφονία του Ρέζνικοφ, του Μπουντάνοφ και ενός γνωστού Oυκρανού ακτιβιστή
Ουκρανία: Συνελήφθησαν «εκτελεστές» - Σχεδίαζαν τη δολοφονία του Υπ. Άμυνας